Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 30 Μάη: Ρεπορτάζ από τη χτεσινή σύσκεψη συνδικάτων και φορέων της Αττικής

-- «Κατευθυντήριες γραμμές για τις Πολιτικές Απασχόλησης» της ΕΕ: Η Εκθεση που υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαιώνει ότι «ευρωπαϊκή κανονικότητα» σημαίνει αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας και νέες αντεργατικές ανατροπές

-- Μικρομεσαίοι αγρότες - κτηνοτρόφοι: Προετοιμάζουν το δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης, απέναντι στα οξυμένα προβλήματα και την κυβερνητική προπαγάνδα

«ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ
Σηματοδοτούν τις νέες αντεργατικές ανατροπές της «επιστροφής στην κανονικότητα»

Οσο εντείνονται τα αντιλαϊκά παζάρια κυβέρνησης - κουαρτέτου για την «επόμενη μέρα» από την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και τη διευθέτηση ζητημάτων που ιεραρχεί το κεφάλαιο για τη στήριξη της κερδοφορίας του (ρύθμιση κρατικού χρέους, παραπέρα προώθηση αντεργατικών μέτρων για την ανταγωνιστικότητα κ.ο.κ.), τόσο ενισχύεται η προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί «δίκαιης ανάπτυξης» και επιστροφής στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Τα κυβερνητικά στελέχη παρουσιάζουν όλα τα χτυπήματα στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα ως «μνημονιακή παρέκκλιση» που θα διορθωθεί τάχα από αυτήν την «κανονικότητα»: Σε αυτό το πλαίσιο καλλιεργούν αυταπάτες για αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων, για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, για «επαναδιαπραγμάτευση» των νέων περικοπών στις συντάξεις που έχουν ήδη ψηφίσει...

Η πραγματικότητα ωστόσο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όλος ο πυρήνας των μνημονιακών αντιλαϊκών μέτρων όχι μόνο θα παραμείνει άθικτος την «επόμενη μέρα» για την οποία μιλάνε, αλλά θα θωρακιστεί και θα ενισχυθεί παραπέρα, ακριβώς γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της «κανονικότητας» του κεφαλαίου, της στρατηγικής για τη στήριξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς του.

Την ενίσχυση των «μνημονίων διαρκείας» που έχουν απέναντί τους οι λαοί σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, σε συνθήκες μάλιστα μεγάλης έντασης των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών, έρχονται να σηματοδοτήσουν και οι «Κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών - μελών» της ΕΕ, η Εκθεση για τις οποίες εγκρίθηκε πρόσφατα με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο. Βασικά στοιχεία σε αυτές τις «κατευθυντήριες γραμμές» είναι η επιβολή νέων, μόνιμων χτυπημάτων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η επιδίωξη να εξασφαλίσουν φτηνό και «ευπροσάρμοστο» εργατικό δυναμικό για τα μονοπώλια της ΕΕ, ενώ σηματοδοτούν και τον νέο γύρο επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση, με παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και της «πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης», καθώς και με παραπέρα ανάπτυξη σχημάτων ιδιωτικής ασφάλισης.

Τα όσα περιλαμβάνονται στις «κατευθυντήριες γραμμές» είναι ενταγμένα στην αντεργατική στρατηγική «Ευρώπη 2020» και στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του περιβόητου «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων». Αποτελούν μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η ολομέτωπη επίθεση διαρκείας στα εργατικά δικαιώματα είναι στρατηγική επιλογή συνολικά της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, που αποκαλύπτουν εκείνες ειδικά τις πλευρές της στρατηγικής της ΕΕ και την κατεύθυνση στην οποία «σπρώχνει» τα πράγματα, και τα οποία διαψεύδουν πέρα για πέρα τις φρούδες προσδοκίες που σκόπιμα καλλιεργεί η κυβερνητική προπαγάνδα σε κρίσιμα ζητήματα για τους εργαζόμενους, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις, ο καθορισμός των μισθών και η πορεία της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Μηχανισμοί» συρρίκνωσης των μισθών και μόνιμου χτυπήματος στις ΣΣΕ

Ειδικά για την «αγορά εργασίας», στις «κατευθυντήριες γραμμές» ορίζεται πως «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν διαφανείς και προβλέψιμους μηχανισμούς καθορισμού των μισθών, που επιτρέπουν τη δυνατότητα ανταπόκρισης των μισθών στις εξελίξεις της παραγωγικότητας». Με τον τρόπο αυτό, τη θέση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καταλαμβάνουν οι «μηχανισμοί καθορισμού των μισθών», οι οποίοι θα πρέπει να «ανταποκρίνονται» στην παραγωγικότητα.

Αναλύοντας το περιεχόμενο αυτών των μηχανισμών, γίνεται φανερή η στρατηγική του κεφαλαίου για μόνιμο χτύπημα των Εθνικών και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, αφού ο καθορισμός των μισθών θα γίνεται λάστιχο στο όνομα των «οικονομικών επιδόσεων», ανάλογα με την περιφέρεια, τους τομείς, ακόμα και τις εταιρείες!

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται: «Οι εν λόγω μηχανισμοί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές ως προς τα επίπεδα δεξιοτήτων και τις αποκλίσεις όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις ανά περιφέρειες, τομείς και εταιρείες».

Αντίστοιχα, για τη διαμόρφωση του «ελάχιστου μισθού», ως κριτήριο ορίζεται η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου (στο όνομα τάχα της δημιουργίας θέσεων εργασίας), ενώ ως «γραμμή» για τον προσδιορισμό του ορίζονται τα όρια της φτώχειας!

«Τα κράτη - μέλη και οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να διασφαλίσουν επαρκή επίπεδα ελάχιστου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη φτώχεια των εργαζομένων», αναφέρεται χαρακτηριστικά...

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η «ευρωπαϊκή κανονικότητα» την οποία υπόσχεται η κυβέρνηση είναι η παραπέρα υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων και όχι η ισχυροποίησή τους, είναι η μόνιμη σύνδεση του κατώτερου μισθού με την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και τα όρια της φτώχειας.

«Απασχολησιμότητα» και διαρκής περιπλάνηση

Αντίστοιχα είναι τα κριτήρια που καθορίζονται για την εκπαίδευση και την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού. Οι «κατευθυντήριες γραμμές» ορίζουν πως «τα κράτη - μέλη, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να προωθήσουν την παραγωγικότητα και την απασχολησιμότητα, με σωστή παροχή κατάλληλων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων καθ' όλη τη διάρκεια της εργασιακής ζωής, που ανταποκρίνονται στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Με απλά λόγια, μιλούν για εκπαίδευση και για κατάρτιση που θα προσαρμόζει τον εργαζόμενο (ή μάλλον τον... «απασχολήσιμο») σε όλη του την εργασιακή ζωή στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των μονοπωλίων, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλή παραγωγικότητα ως συστατικό στοιχείο για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο επιφυλάσσουν στην αντίστοιχα προσαρμοσμένη μαθητεία: «Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν τη μάθηση με βάση την εργασία στο πλαίσιο των συστημάτων τους, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μεταξύ άλλων μέσω ποιοτικών και αποτελεσματικών θέσεων μαθητείας (...) Θα πρέπει να βελτιώσουν και να αυξήσουν την προσφορά και την αξιοποίηση της ευέλικτης συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης».

Μεταφράζοντας και εδώ την ευρωενωσιακή ορολογία, αυτό που προωθούν είναι η «ευέλικτη», χωρίς δικαιώματα, διαρκής κατάρτιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων, η οποία θα συνδυάζεται με σκληρή και φτηνή εργασία, όπως και με τη διαρκή κινητικότητα, τις συνεχείς αλλαγές επαγγέλματος και κλάδου εργασίας, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου.

Και νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης!

Οι «κατευθυντήριες γραμμές» της ΕΕ σηματοδοτούν και τον νέο γύρο της επίθεσης διαρκείας του κεφαλαίου εναντίον της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο: «Λόγω της αύξησης της μακροζωίας και των δημογραφικών αλλαγών, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να κατοχυρώσουν τη βιωσιμότητα και την επάρκεια των συνταξιοδοτικών συστημάτων (...) μεταξύ άλλων μέσω συμπληρωματικών συστημάτων για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης. Οι μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων θα πρέπει να στηρίζονται από μέτρα παράτασης του επαγγελματικού βίου και αύξησης της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης, κυρίως περιορίζοντας την πρόωρη αποχώρηση από την αγορά εργασίας και αυξάνοντας τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, ώστε να λαμβάνεται υπόψη το προσδόκιμο ζωής».

Με πρόσχημα τη «μακροζωία» και μαζί με την παραπέρα στήριξη της επιχειρηματικής δράσης στην Ασφάλιση, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της προωθούν τη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, ιεραρχώντας την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως και των απαιτούμενων χρόνων εργασίας για τη συνταξιοδότηση (στην Ελλάδα ήδη το όριο ηλικίας έχει διαμορφωθεί στα 67 έτη...). Και εδώ η «βιωσιμότητα» αποτελεί τον μόνιμο «κόφτη» των συντάξεων, σε πλήρη αντίθεση με τις κάλπικες υποσχέσεις της κυβέρνησης για δήθεν αποφυγή της εφαρμογής των νέων περικοπών που έχει ήδη ψηφίσει.

Παροπλισμός των εργαζομένων με όπλο τον «κοινωνικό διάλογο»

Και βέβαια, όπως πάντα, η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για την προώθηση των νέων μέτρων ο «κοινωνικός διάλογος», τον οποίο πασχίζουν να «φρεσκάρουν» και στη χώρα μας οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στο ευρωενωσιακό κείμενο, «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να καθιερώσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη και να επιτρέψουν την κατάλληλη σταδιακή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων»...

Συσκέψεις προετοιμασίας σε όλη τη χώρα
  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων εργατικών σωματείων, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων μικρομεσαίων αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων, σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεών του, με θέμα την προετοιμασία της απεργίας και της κοινής αγωνιστικής δράσης.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τα σωματεία, τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και τους φορείς σε σύσκεψη σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Στο Ηράκλειο, τα σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Συνταξιούχων ΙΚΑ καλούν σε σύσκεψη σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Εύβοια, τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Μετάλλου Εύβοιας, Τεχνιτών Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλούν σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.
  • Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών οργανώνει αύριο Παρασκευή η Γραμματεία Κοζάνης, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας καλεί τα εργατικά συνδικάτα της Φθιώτιδας αλλά και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ και αγροτών, σε σύσκεψη - συζήτηση την Κυριακή 20/5, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
  • Σύσκεψη - συζήτηση εργατικών σωματείων, ενώσεων μικρών ΕΒΕ, Συλλόγων συνταξιούχων και γυναικών της Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22/5, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».
  • Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ προχωρούν σε οργανωτική σύσκεψη την Τετάρτη 23/5, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.
  • Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλεί σε ευρεία σύσκεψη τα σωματεία του νομού Αττικής, την Κυριακή 27/5, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της (Πειραιώς 1, 5ος όροφος). Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση από τη συνάντηση με τον ΣΕΒ για την υπογραφή νέων κλαδικών ΣΣΕ και συζήτηση για την οργάνωση της απεργίας στις 30 Μάη.
  • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε συσκέψεις φορέων τους εμπορικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και αγροτών Σάμου και Ικαρίας. Η σύσκεψη στη Σάμο θα γίνει την Τετάρτη 23/5, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ. Στην Ικαρία θα γίνει αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Ευδήλου.
Με πλατιά δουλειά να μετρήσουμε δεκάδες σωματεία που θα δώσουν τη μάχη με τα αιτήματα των εργατών!

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Ν. Μαυροκέφαλου στη χτεσινή σύσκεψη

Ο Ν. Μαυροκέφαλος
Ο Ν. Μαυροκέφαλος
Την ανάγκη να γίνει η απεργία βήμα έκφρασης της καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων από σημαντικά εργατικά τμήματα και παράλληλα αφορμή να ξεσκεπαστεί ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, υπογράμμισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην εισηγητική ομιλία της χτεσινής σύσκεψης.

«Στην απεργία στις 30 Μάη πρέπει να σηκώσουμε τη σημαία των δικών μας αναγκών. Των διεκδικήσεων που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Να κάνουμε ένα ακόμα βήμα εμπρός στην κοινή δράση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτό μέτωπο με τον εκφυλισμό και την υποταγή στη στρατηγική του κεφαλαίου

Μιλώντας για τα καθήκοντα των σωματείων μπροστά στην απεργιακή μάχη, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τα συνδικάτα που βρισκόμαστε εδώ και όσοι ακόμα συμφωνούμε, πρέπει να οργανώσουμε καλά τη συζήτηση, αποκαλύπτοντας όχι μόνο την πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και την προσπάθεια που κάνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός να στηρίξει αυτήν την πολιτική μέσα στην εργατική τάξη.

Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχουν σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, για το γεγονός ότι σε πλατιά τμήματα εργαζομένων καλλιεργείται η λογική του μικρότερου κακού, η λογική της "αναποτελεσματικότητας των αγώνων" και της ανάθεσης. Η κωμικοτραγική εικόνα 90 περίπου εργατοπατέρων στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, σε αντιδιαστολή με τη μαζική και μαχητική συγκέντρωση των συνδικάτων, τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και σε δεκάδες ακόμα πόλεις στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει ότι οι συγκεκριμένες πλειοψηφίες έχουν χρεοκοπήσει στη συνείδηση σημαντικών τμημάτων ως εργατικά συνδικάτα που μπορούν να υπερασπιστούν τις συλλογικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μόλις το Σάββατο, συνεδρίασε εκτάκτως η διοίκηση του ΕΚΑ όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ. Και αντί να θέσουν θέμα την απεργία στις 30 Μάη, έθεσαν θέμα την υπεράσπιση της νοθείας που γίνεται σε πρωτοβάθμιο σωματείο των ΕΛΤΑ μόνο και μόνο για να διατηρούν ως μηχανισμός τις καρέκλες και τους αντιπροσώπους τους.

Αυτός ο ξεπεσμός στην υποταγή της στρατηγικής του κεφαλαίου και στις αστικές κυβερνήσεις, από τη μια, και οι εκφυλιστικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, από την άλλη, τους έχουν ξεθωριάσει σε μεγάλο τμήμα εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους όχι μόνο δεν ένιωσαν τη συμπαράστασή τους αλλά κυριολεκτικά την αδιαφορία τους.

Υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις να φτάσει πολύ πλατιά η δουλειά με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Να οργανώσουμε μια όσο πιο πλατιά δουλειά γίνεται μέσα στην εργατική τάξη γύρω από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που μπορούν σήμερα να αναχαιτίσουν έστω και προσωρινά ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Μέσα στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς υπάρχει θυμός και αγανάκτηση για την κυρίαρχη πολιτική. Υπάρχουν αντικειμενικά σοβαρές προϋποθέσεις η δουλειά με το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων να φτάσει πολύ πλατιά. Να γίνει αντικείμενο συζήτησης μέσα στους χώρους δουλειάς, με συγκεντρώσεις, συσκέψεις, με Γενικές Συνελεύσεις. Να φτάσει σε κάθε Διοικητικό Συμβούλιο πρωτοβάθμιου σωματείου στην Αττική, να γίνει συζήτηση, να δυναμώσει η διαπάλη με τη γραμμή της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού.

Στην απεργία στις 30 του Μάη μπορούμε να μετρήσουμε δεκάδες σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που εδώ στην Αττική θα δώσουν τη μάχη με τα αιτήματα των εργατών και όχι της εργοδοσίας. Το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε όλα τα πρωτοβάθμια συνδικάτα της Αττικής χωρίς αποκλεισμούς. Κάθε τίμιος εργάτης, κάθε τίμιος συνδικαλιστής μπορεί και πρέπει να επιλέξει εάν θα κάνει το βήμα να παλέψει για τον ίδιο και τους συναδέλφους του που εκπροσωπεί ή θα επιτρέψει να μετατραπεί έστω και με την απραξία του σε στήριγμα της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας να πρωτοστατήσουμε σε ένα τέτοιο καθήκον. Να απευθυνθούμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στην πλειοψηφία των συνδικάτων και των συνδικαλιστών. Να επιδιώξουμε την όσο πιο πλατιά συζήτηση γίνεται μέσα στους χώρους δουλειάς. Να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οργάνωση της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων των συνδικάτων στην Αττική.

Ταυτόχρονα, να δυναμώσουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς:

  • Στηρίζουμε τη δράση της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ και για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μια δράση που ήδη μετρά αποτελέσματα με την υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων και θα κλιμακωθεί.
  • Στηρίζουμε τη δράση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής για την εφαρμογή της τοπικής ΣΣΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που έχει συναντήσει τη λυσσασμένη αντίδραση της εργοδοσίας και των μαντρόσκυλών της, των χρυσαυγιτών. Αγώνας που συνεχίζεται με την οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση και την καλυτέρευση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Στηρίζουμε τη δράση 20 και πλέον πρωτοβάθμιων σωματείων στα νοσοκομεία της Αττικής, τις κινητοποιήσεις σε κάθε νοσοκομείο στις 23 του Μάη.
  • Στηρίζουμε την πάλη των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, στα νοσοκομεία, στα υπουργεία και όπου αλλού εκδηλώνονται αγώνες για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα. Τέτοιος ήταν και ο αγώνας πριν από λίγες βδομάδες των αναπληρωτών στην Εκπαίδευση που οργανώθηκε με αποφάσεις 19 πρωτοβάθμιων σωματείων.
  • Είμαστε συνοδοιπόροι με τους συνταξιούχους που παλεύουν μέσα από την Ομοσπονδία του ΙΚΑ και τη Συντονιστική τους Επιτροπή για την υπεράσπιση των συντάξεών τους, για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και της δημόσιας Υγείας.
Για την πραγματική Κοινωνική Συμμαχία απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

Η "κοινωνική συμμαχία" των προθύμων, που στήθηκε με πρωτοβουλία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δεν αποτελεί παρά ένα ακόμα καινούργιο εργαλείο ενσωμάτωσης και χειραγώγησης στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων. Στο στόχαστρό τους είναι ιδιαίτερα η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, οι νέοι επιστήμονες. Επιδιώκουν να στριμώξουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των νέων ανθρώπων, συνολικά του λαού μας, στη μέγγενη των θυσιών και των μειωμένων απαιτήσεων, στη λογική του "μικρότερου κακού", στην αποδοχή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ως μονόδρομου.

Η 30ή του Μάη πρέπει να είναι η μέρα που συνολικά ο λαός μας θα διαδηλώσει ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων. Ενάντια στα χαράτσια και στη φοροληστεία, ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις.

Ηδη μέσα από την κοινή δράση εργατικών συνδικάτων και συλλόγων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ έχουν διαμορφωθεί ώριμα αιτήματα, που σχετίζονται με την προστασία του εισοδήματος, την προστασία των ανέργων, την προστασία της λαϊκής κατοικίας και των καταθέσεων των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών, τη διεύρυνση των κοινωνικών παροχών και την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις σε τέτοιους τομείς, όπως η Υγεία και η Πρόνοια, για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Σε αυτούς τους άξονες συναντιόμαστε με το πλαίσιο πάλης του γυναικείου ριζοσπαστικού κινήματος, της ΟΓΕ, αλλά και με τις διεκδικήσεις των φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.

Ταυτόχρονα, να παλέψουμε ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στις αντιθέσεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τη Ρωσία και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Να παλέψουμε ενάντια στις βάσεις και στην παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τα σύνορα της χώρας. Να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός και να καταδικαστεί η πολιτική τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και των άλλων αστικών κομμάτων που στηρίζουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Στο επίκεντρο των δικών μας διεκδικήσεων είναι οι ανάγκες και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι αιτήματα που έρχονται σε αντίθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, με την πολιτική της κυβέρνησης.

Σε αυτό το έδαφος και μέσα από την ενίσχυση της κοινής μας δράσης θα αναπτύσσεται μια πραγματικά κοινωνική συμμαχία όσων πλήττονται από την πολιτική της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των μονοπωλιακών ομίλων. Σε αυτό το έδαφος θα ωριμάζουν αιτήματα και διεκδικήσεις που χτυπούν στη ρίζα του αυτό το σύστημα της αδικίας και της εκμετάλλευσης, του πολέμου και της προσφυγιάς».

Διαμετρικά αντίθετα τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και των μεγάλων επιχειρήσεων

«Παρών» στη μάχη από Ομοσπονδίες και σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ

Το «παρών» των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών στο κάλεσμα συντονισμού και οργάνωσης του αγώνα μετέφερε στη σύσκεψη ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

«Ολοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, την ΕΕ, να ορθώσουμε εμπόδια στην πολιτική που μας εξοντώνει, να βάλουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της», τόνισε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι έξι Ομοσπονδιών και πολλών σωματείων αυτοαπασχολούμενων.

Μέχρι στιγμής, αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση στις 30 Μάη έχουν πάρει 16 σωματεία και ενώσεις. Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις πολλών Διοικητικών Συμβουλίων, ενώ τα σωματεία έχουν ξεκινήσει την ενημέρωση σε γειτονιές και κλάδους.

«Βάζουμε στόχο, με τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση να δώσουμε την απάντησή μας στην κυβερνητική πολιτική αλλά και στους βαστάζους της στο συνδικαλιστικό κίνημα», υπογράμμισε ο Θ. Καλαμπαλίκης.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στάση των ηγεσιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, που πήραν θέση στη συμμαχία τους δίπλα στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. «Προσπαθούν να το παίξουν προστάτες του δήθεν ενιαίου επιχειρηματικού κόσμου, τσουβαλιάζοντας επιχειρήσεις με εκατομμύρια ευρώ τζίρο μαζί με χιλιάδες επαγγελματίες που κυνηγάνε καταχρεωμένοι το μεροκάματο», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: «Από τη μια, είναι το πιο κάτω κομμάτι, εμείς δηλαδή, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, οι πάνω από 500.000 που δεν απασχολούν προσωπικό σε όλη τη χώρα. Από την άλλη, οι μεγάλες επιχειρήσεις των οποίων τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με τα δικά μας και με τα συμφέροντα των εργαζομένων», επισήμανε. Τα συμφέροντά τους εκφράζει η ΓΣΕΒΕΕ, πρόσθεσε, με αιτήματα «κομμένα και ραμμένα για το κουστούμι των μεγάλων επιχειρήσεων που είναι δορυφόροι των μονοπωλίων και επιδιώκουν το καλύτερο πλασάρισμά τους στην πυραμίδα της αγοράς».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπενθύμισε ο Θ. Καλαμπαλίκης, η ΓΣΕΒΕΕ έκρινε ως «αναγκαστικό» το τελευταίο μνημόνιο, βρήκε «σε θετική κατεύθυνση» το πολυνομοσχέδιο που απελευθερώνει πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ενώ σήμερα «που δήθεν ζητάει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, δεν ζητά την κατάργηση ούτε ενός νόμου από αυτούς που μας έχουν τσακίσει τα τελευταία χρόνια».

«Οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΒΕΕ τακιμιάσαν με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και όλοι μαζί λένε ότι εκπροσωπούν το φτωχόκοσμο», σχολίασε ο Θ. Καλαμπαλίκης.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Ενάντια στον ίδιο εχθρό, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, υπάρχει και αναπτύσσεται παραπέρα η δική μας κοινωνική συμμαχία», η συμμαχία των σωματείων των εργατών και των αυτοαπασχολούμενων.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΗ
Στη μάχη με σημαία τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, ενάντια στους στόχους του κεφαλαίου

Στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Στη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας στις 30 Μάη ρίχνονται Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Με συνεδριάσεις, συνελεύσεις, εξορμήσεις και παρεμβάσεις, απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους να απαντήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στα μέτρα που δεν έχουν τέλος, τόσο στην κρίση όσο και στην ανάπτυξη, απεργώντας και διαδηλώνοντας με το σύνθημα: «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!».

Χτες το απόγευμα, στο πλαίσιο της οργάνωσης της απεργιακής κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η σύσκεψη συνδικάτων και φορέων της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή δεκάδων εργατικών σωματείων, ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, Επιτροπών Αγώνα και άλλων φορέων. Οπως επισημάνθηκε και εισηγητικά, στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επίσης σωματεία και συνδικαλιστές που δεν συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ, έχουν όμως συναντηθεί μαζί του σε σειρά αγώνων και πρωτοβουλιών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα να γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.

Την εισήγηση έκανε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι των σωματείων.


Μίλησαν ακόμα ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, και η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ.

Στην τοποθέτησή της, η Χρ. Σκαλούμπακα αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής των γυναικών στην απεργία. Οπως επισήμανε, η «δίκαιη ανάπτυξη» που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός σημαίνει για τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου «εργασία με μισθούς - ψίχουλα, χωρίς δικαιώματα», ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, «διαλυμένη ζωή, χωρίς ούτε μια κυριακάτικη αργία, χωρίς τον ελάχιστο χρόνο για να αναπληρώσουμε τις δυνάμεις μας, για να τον αφιερώσουμε στις οικογένειές μας, στους φίλους μας, στην κοινωνική δράση».

Μετέφεραν την πείρα από κλάδους και χώρους δουλειάς

Στην προσπάθεια να γίνουν η απεργία και η περιφρούρησή της υπόθεση κάθε σωματείου εργαζομένων στους δήμους, όχι μόνο με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων αλλά και με Γενικές Συνελεύσεις, αναφέρθηκε ο Γιώργος Δασκαλάκης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

«Κανείς δεν μπορεί μόνος του και γι' αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ, για πρώτη φορά», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ), Σπύρος Ρεβύθης. Αναφέρθηκε στα αιτήματα της απεργίας που πραγματοποίησε το σωματείο την περασμένη Δευτέρα, αλλά και στην απαράδεκτη στάση των πλειοψηφιών σωματείων του χώρου, που βγήκαν με ανακοινώσεις ενάντια στην κινητοποίηση, ταυτιζόμενα με τη γραμμή της εργοδοσίας.

«Επενδύσεις», «ανάπτυξη του ομίλου» και διερεύνηση της δυνατότητας για επαγγελματικό ταμείο: Αιτήματα όπως αυτά έθεσε στη συνεδρίαση του ΔΣ η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου στα ΕΛΠΕ, όπως τόνισε ο Σταύρος Χρηστίδης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Ενέργειας, εξηγώντας πως με τέτοιο αντεργατικό πλαίσιο ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στην Ελευσίνα στις 30 Μάη, τόσο το εν λόγω σωματείο όσο και το Εργατικό Κέντρο Δυτικής Αττικής.

Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», κάλεσε σωματεία και φορείς να αξιοποιήσουν τις πρωτοβουλίες που οργανώνονται από μια σειρά σωματεία στο πλαίσιο της παναττικής μέρας δράσης στα νοσοκομεία στις 23/5, για να εκφραστεί η πραγματική κοινωνική συμμαχία, όπως άλλωστε έχουν κάνει πολλές φορές ενώνοντας τις φωνές και τις δυνάμεις τους διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Το μέτωπο ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση» της κυβέρνησης, που παραμένει ανοιχτό, υπενθύμισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δάρδαλης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Στις μάχες που δίνουν για την υπογραφή και την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς αναφέρθηκαν η Ειρήνη Γκιτάκου, από το επιχειρησιακό σωματείο της «First Data», ο Παύλος Αλεξανδράκης, από το Συνδικάτο Οικοδόμων, και ο Δημήτρης Δημόπουλος από το Συνδικάτο Μετάλλου.

Την πείρα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων από την επίθεση στα δικαιώματά τους, όπως είναι η δουλειά με «μπλοκάκι» που φορτώνει στις πλάτες τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και τους στερεί μια σειρά από δικαιώματα, ανέδειξε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, από την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Τεχνικών.

Τις δυνατότητες για μεγαλύτερη συσπείρωση εργαζομένων, όπως δείχνουν τα πρώτα συμπεράσματα από τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, μετέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης. Οπως εξήγησε, πάνω από τους μισούς εργαζόμενους που ψήφισαν, περίπου 1.800, σε σύνολο που αγγίζει τους 3.000, το έκαναν μέσα σε χώρους δουλειάς σε σύγκρουση με την εργοδοσία που επιστράτευσε ακόμα και απειλές για απολύσεις.

Στις αρνητικές εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες, τόσο με όσα φέρνει το «ηλεκτρονικό εισιτήριο», όσο και με το κλείσιμο του αμαξοστασίου της ΟΣΥ στο Ελληνικό, αναφέρθηκε ο Θανάσης Οικονόμου, εκ μέρους της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προετοιμασίες για το 10ήμερο αγωνιστικής πανελλαδικής δράσης

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Αιτωλοακαρνανία με αιχμή την τεράστια κατρακύλα στις τιμές παραγωγού
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Αιτωλοακαρνανία με αιχμή την τεράστια κατρακύλα στις τιμές παραγωγού
Με πρωτοβουλίες Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων έχουν ξεκινήσει στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στο 10ήμερο αγωνιστικής πανελλαδικής δράσης στα τέλη Ιούνη - αρχές Ιούλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη πραγματοποιούνται συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων Ομοσπονδιών και Συλλόγων καθώς και συσκέψεις σε χωριά για ενημέρωση και προετοιμασία.

Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και οι κατά τόπους κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στα τοπικά καταστήματα των εφοριών, του ΕΦΚΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, τραπεζών, σε τοπικές διοικητικές αρχές (δήμοι, αντιπεριφέρειες, περιφέρειες), συγκεντρώσεις σε πόλεις και άλλες αγωνιστικές δράσεις.

Αιχμή των κινητοποιήσεων που θα οργανωθούν συντονισμένα, σε επίπεδο επαρχιών, νομών και περιφερειών, είναι τα προβλήματα που αφορούν:

-- Στις πολύ χαμηλές παραγωγού για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και την απληρωσιά των παραγωγών από τους εμποροβιομήχανους. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στην κτηνοτροφία καθώς υπάρχει τεράστια μείωση στην τιμή του γάλακτος (φτάνει και στο 20% σε σχέση με πέρσι), της φέτας και του κρέατος, ενώ αρκετές ποσότητες δεν μπορούν καν να πουληθούν. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί, στα χέρια των οποίων υπάρχουν μεγάλες αδιάθετες ποσότητες.

-- Στον κίνδυνο πλειστηριασμών και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων των αγροτών για χρέη τους σε εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ και τράπεζες.

-- Στις νέες δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων/ενισχύσεων που φέρνει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.

-- Στην παραπέρα διόγκωση του κόστους παραγωγής που επιβάλλει η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων.

-- Στην άρνηση του ΕΛΓΑ να δώσει αποζημιώσεις για καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες και στη συνεχιζόμενη τακτική των καθυστερήσεων απόδοσης των αποζημιώσεων.

-- Στη ληστρική αφαίμαξη του αγροτικού εισοδήματος μέσω της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών, των κάθε είδους χαρατσιών.

Αιτήματα - διεκδικήσεις επιβίωσης

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες να δυναμώσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης, διεκδικώντας:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες, μείωση του κόστους παραγωγής και κατάργηση όλων των χαρατσιών. Μηδενικό ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και αγροεφόδια.
  • Ατομικό αφορολόγητο 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και φορολογία με βάση το πραγματικό εισόδημα των αγροτών. Σταδιακή φορολόγηση έως 45% για επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες.
  • Να καταργηθεί η ασφαλιστική εισφορά του 7% για την περίθαλψη που πληρώνουν οι αγρότες στον ΕΦΚΑ. Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ουσιαστικές συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αναπλήρωση των απωλειών στις συντάξεις. Κατάργηση των νέων αυξήσεων στις εισφορές.
  • ΕΛΓΑ κρατικό φορέα που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
  • Να ψηφιστεί άμεσα το ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Διαγραφή των προσαυξήσεων στις χρωστούμενες οφειλές σε εφορία, πρώην ΟΓΑ κ.λπ. «Κούρεμα» των ληξιπρόθεσμων χρεών των μνημονιακών χρόνων σε ποσοστό 30% σε όσους έχουν μέχρι 12.000 ευρώ πραγματικό φορολογητέο εισόδημα και συνολική αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ. Ρύθμιση με πολλές άτοκες δόσεις σε ό,τι χρέος έχει απομείνει, ανάλογα με το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα.
  • Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμό πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ.
Απέναντι στην κυβερνητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Την ώρα που οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι προετοιμάζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτική που τους καταστρέφει, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου και του λαού γενικότερα, επιχειρεί να εμφανιστεί ότι δίνει τάχα μάχες στην ΕΕ για τα συμφέροντά τους και παίρνει μέτρα προς όφελός τους.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι απανωτές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέδρια, ΜΜΕ κ.α. περί «σκληρής διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης για την ΚΑΠ της ΕΕ μετά το 2020 καθώς και η εξαγγελία για τη νέα ρύθμιση των αγροτικών χρεών.

Για τη νέα ΚΑΠ, η κυβέρνηση εμφανίζεται να αντιδρά στην προτεινόμενη μείωση του προϋπολογισμού, ενώ για τη σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων ζητάει να παίρνονται υπόψη και άλλες παράμετροι εκτός της στρεμματικής ενίσχυσης. Με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 - 2027, προωθείται μείωση 5% στις άμεσες ενισχύσεις, ενώ οι συνολικές απώλειες στον προτεινόμενο προϋπολογισμό της ΚΑΠ θα ανέλθουν έως και 11,71%, κατά μέσο όρο, την περίοδο 2021 - 2027 (μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση) και 16% το 2027.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αποδέχεται τους βασικούς στόχους της ΚΑΠ της ΕΕ που αφορούν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής, με τη διαμόρφωση μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων, την ανάπτυξη μορφών συλλογικής ιδιοκτησίας (π.χ. Ομάδες Παραγωγών), τη «συμβολαιακή» γεωργία και κτηνοτροφία. Σε ό,τι αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος, αυτές επικεντρώνονται στις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις (κατά μέσο όρο το 20% των πιο εύρωστων δικαιούχων λαμβάνει περίπου το 80% των πληρωμών), ενώ δεν αναστρέφουν την τάση εκτόπισης της μικρής και μεσαίας παραγωγής από τη μεγάλη, αλλά απλώς επιτείνουν «το μαρτύριο της σταγόνας» που υφίστανται οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι προσπαθώντας να διατηρήσουν το βιος τους.

Η πραγματική στόχευση της ρύθμισης για τα αγροτικά χρέη

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική εξαγγελία για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών σε ασφαλιστικούς φορείς, εφορία και τράπεζες, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό, που περιέχουν μεγάλη δόση ασάφειας (δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική εγκύκλιος), οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν αφορούν χρέη των αγροτών προς την εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και για οφειλές προς τράπεζες, που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.), εφόσον αυτές παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31/12/2017. Στους οφειλέτες παρέχεται η δυνατότητα ολικής εξόφλησης του ποσού εντός τριμήνου, με διαγραφή του κεφαλαίου μέχρι και 60%, ενώ σε περίπτωση διακανονισμού των οφειλών μέσω δόσεων, θα τους δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού μέχρι και σε 10 χρόνια (120 δόσεις), με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτήν την περίπτωση να ανέρχεται στο 40%. Η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του Δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαρακτηρίζει τη ρύθμιση κοροϊδία.

Η αιτία που δημιουργήθηκαν και αυξάνονται οι οφειλές των αγροτών, τονίζει, βρίσκεται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που αποτελεί συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τη ληστρική φορολόγηση, την υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και κάθε είδους χαράτσια.

Και επισημαίνει: «Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει ό,τι μπορεί προς όφελος του κράτους και των τραπεζών και να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις χωραφιών, σπιτιών και ό,τι άλλο περιουσιακό στοιχείο υπάρχει. Γι' αυτό ζητάει η αίτηση ένταξης να γίνεται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο κράτος να έχει πλήρη εικόνα και να ελέγχει άμεσα την κινητή και ακίνητη περιουσία των αγροτών. Ετσι αναιρεί, πριν ακόμη την ψηφίσει, και τη δέσμευσή της για ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που έγινε κάτω από την πίεση των αγροτικών μπλόκων».

Σε ό,τι αφορά τα χρέη στην πρώην ΑΤΕ, προσθέτει: «Η κυβέρνηση υιοθετεί στην ουσία την πρόταση ρύθμισης του εκκαθαριστή της τράπεζας, που στόχο έχει την απαλλαγή της από τα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια. Πρόκειται κατά το πλείστον για καλλιεργητικά δάνεια, που είχαν περιέλθει στο "κόκκινο" πριν από το κλείσιμο της ΑΤΕ και το πέρασμα της "καλής ΑΤΕ" στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012, για τα οποία η πλειοψηφία των αγροτών έχουν πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί, πολλαπλασιάστηκε. Τώρα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σβήνει αυτό το χρέος, όπως υποσχόταν προεκλογικά, αλλά πιέζει τους αγρότες να πληρώσουν κι άλλα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ