ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Οι ΗΠΑ εντείνουν όσο περνά ο καιρός την εκστρατεία πιέσεων που έχουν ξεκινήσει σε Ευρώπη, Ασία και ΟΗΕ ώστε να πετύχουν την απομόνωση του Ιράν και τη μείωση των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών προτού ασκήσουν βαριές κυρώσεις σε εταίρους και αντιπάλους, μετά τη μονομερή αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, απαίτησαν από τα άλλα 14 μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν, με πρόσχημα την «κακόβουλη συμπεριφορά» του στη Μέση Ανατολή. Οι πιέσεις ασκήθηκαν από τον Αμερικανό αναπληρωτή πρέσβη στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Κοέν, σε συνεδρίαση αφιερωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας του 2015. Ο Κοέν ισχυρίστηκε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» η άσκηση κυρώσεων, επειδή το Ιράν «παραβιάζει συνεχώς τις αποφάσεις» του ΣΑ.
Πιέσεις άσκησαν και άλλα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, απειλώντας με επιπρόσθετες κυρώσεις την Κίνα, που εισάγει το 24% του ιρανικού πετρελαίου, την Ινδία, που εισάγει το 18%, την Τουρκία, που εισάγει το 9%, και την Ιταλία, που εισάγει το 7% του ιρανικού πετρελαίου. Παράλληλα, οι ΗΠΑ παζαρεύουν με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αυξήσουν κι άλλο την πετρελαϊκή παραγωγή, λίγες μέρες αφότου μέλη του ΟPEC αποφάσισαν να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή «μαύρου χρυσού» κατά 600.000 βαρέλια.
Πιέσεις προς την κατεύθυνση συμβιβαστικής λύσης ασκεί σε εταίρους του και το Ιράν, που χτες ανακοίνωσε πως ξανάρχισε η λειτουργία εργοστασίου στο Ισφαχάν που παράγει υλικά για τον εμπλουτισμό ουρανίου.