Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Πρωτοβουλίες ενίσχυσης της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Από απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τον Απρίλη στην Αθήνα
Από απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τον Απρίλη στην Αθήνα
Πρωτοβουλίες ενίσχυσης της πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με δικαιώματα και αυξήσεις σε μισθούς αναλαμβάνουν ταξικά συνδικάτα, με συσκέψεις, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, σε συνέχεια των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά από κλάδους και χώρους εργασίας.

Απέναντι στους αποπροσανατολιστικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί δήθεν «επαναφοράς των βασικών αρχών στις ΣΣΕ» μετά τον Αύγουστο, την ώρα που διατηρεί και ενισχύει όλο το αντεργατικό πλαίσιο, απέναντι στην υπονομευτική στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που τόσο κεντρικά όσο και σε κλάδους και χώρους δουλειάς βάζει τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη μέγγενη της «ανταγωνιστικότητας», τα σωματεία και οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων που προτάσσει την ανάκτηση των απωλειών και τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων, βάζουν στην ημερήσια διάταξη τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με τέτοιο περιεχόμενο, καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν την πάλη αυτή δική τους υπόθεση.

Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας: Επεξεργάστηκε σχέδιο Επιχειρησιακής ΣΣΕ στη ΛΑΡΚΟ

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας διαμόρφωσε, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, Σχέδιο Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασής Εργασίας για τη ΛΑΡΚΟ.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «κύρια "πηγή" της εργασιακής γαλέρας που ζούμε στη ΛΑΡΚΟ είναι η έλλειψη Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτή η αδυναμία υπογραφής Επιχειρησιακής ΣΣΕ δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και την κάθε διορισμένη διοίκηση να καταπατούν καθημερινά τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την υπογραφή της Επιχειρησιακής ΣΣΕ στη ΛΑΡΚΟ, γιατί, όπως υπογραμμίζει, «είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταματήσει την παραπέρα καταπάτηση στα εναπομείναντα δικαιώματά μας, είναι ο μόνος δρόμος να ανακτήσουμε όλα αυτά που μας έχουν καταπατήσει».

Το κλαδικό Συνδικάτο, επίσης, έχει ήδη αποστείλει το σχέδιο της Επιχειρησιακής Σύμβασης σε όλα τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας την ανάγκη αυτό να συζητηθεί από όλους τους εργαζόμενους, «να διορθωθεί, να εμπλουτιστεί όπου χρειάζεται και να γίνει απόφαση διεκδίκησης όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέσα από Γενική Συνέλευση».

Το σχέδιο της Επιχειρησιακής Σύμβασης που διαμόρφωσε το Συνδικάτο καθορίζει τις ειδικότητες των εργαζομένων στην επιχείρηση και τις γενικές διατάξεις που πρέπει να τις διέπουν, τις ειδικότητες και τα ημερομίσθια των εργαζομένων στα τμήματα παραγωγής, τους βασικούς μεικτούς μισθούς και τα ημερομίσθια της κάθε ειδικότητας, τις αργίες, ημιαργίες, τα δώρα και επιδόματα των εργαζομένων, καθώς και το ωράριό τους, τα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, άλλες παροχές και αποζημιώσεις.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της διοίκησης του Συνδικάτου το περασμένο Σάββατο έγινε συζήτηση και ορίστηκε προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα,«μετά την αρνητική στάση της ΛΑΡΚΟ, να μην παρουσιαστεί και να μην απαντήσει στην εξώδικη πρόσκληση του Συνδικάτου μας, για το σταμάτημα της παράνομης και καταχρηστικής καταπάτησης των τριετιών, τη μη καταβολή των χρημάτων στις αναβαθμίσεις, τη μη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη συνέχιση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης, στη συντήρηση, στον καθαρισμό και τη φύλαξη».

Για τα παραπάνω ζητήματα, το Συνδικάτο απέστειλε χτες επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Μεταλλείων Ν. Ελλάδας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Λαμίας, ζητώντας την παρέμβασή τους «ώστε να συμμορφωθεί η ΛΑΡΚΟ», υπενθυμίζοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση άμεσα εργοδότης είναι το ίδιο το κράτος.

Κινητοποίηση για ενιαία ΣΣΕ στην «Cosmote - e Value»

Με αίτημα την υπογραφή τώρα Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους, οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ στον Ομιλο ΟΤΕ καλούν σήμερα τους εργαζόμενους στην «Cosmote - e Value» σε παράσταση διαμαρτυρίας, στο κτίριο του Κεραμεικού, από τις 8 π.μ. έως τις 10 π.μ.

Είχε προηγηθεί συνέλευση των εργαζομένων στην «Cosmote - e Value στις 12 Ιούλη, όπου αποφασίστηκε η σημερινή κινητοποίηση, ως πρώτο βήμα κλιμάκωσης της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ. Στη συζήτηση, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ, «αναδείχθηκε με κάθε τρόπο η αναγκαιότητα να υπογραφεί τώρα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην "Cosmote - e Value» που να πατάει πάνω στις δικές μας ανάγκες, μια σύμβαση - προστασία για εμάς, με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς αλλά και με όρους που θα βελτιώνουν συνολικότερα τις συνθήκες και τους όρους που εργαζόμαστε». Ταυτόχρονα υπογραμμίζει το γεγονός πως «η διοίκηση της "e Value" τηρεί σιγή ιχθύος και δεν απαντάει στην εξώδικη πρόσκληση του συνδικάτου μας για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ».

Το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει το ΣΕΤΗΠ για τη ΣΣΕ μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Μια ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενος στον όμιλο που θα εξισώνει τους νέους με τους παλιούς εργαζόμενους προς τα πάνω. Κατάργηση όλων των διαχωρισμών σε νέους - παλιούς, ενοικιαζόμενους κ.ά. Υπογραφή ΣΣΕ στην «e Value» που θα αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε 8ωρες. Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας (μειωμένη απασχόληση, ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενοι κ.τ.λ.). Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ