Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΡΟΔΟΣ
Μπαλάκι οι ευθύνες για το νερό

Καταγγελία της Τομεακής Επιτροπής Νοτίου Δωδεκανήσου του ΚΚΕ

Σε άμεση προτεραιότητα η υδροδότηση των μεγάλων ξενοδοχείων ενώ ο λαός ξεμένει από νερό
Σε άμεση προτεραιότητα η υδροδότηση των μεγάλων ξενοδοχείων ενώ ο λαός ξεμένει από νερό
Τις τεράστιες ευθύνες τους προσπαθούν να καλύψουν, σύμφωνα με την Τομεακή Επιτροπή Νοτίου Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, ο δήμος Ρόδου, η περιφέρεια και οι κυβερνητικοί βουλευτές σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ολόκληρες περιοχές του νησιού. Οπως τονίζει, πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που γίνονται μπαλάκι οι ευθύνες, τη στιγμή «που χάνεται το 40% του νερού στα χαλασμένα δίκτυα» και δεν έχουν καμιά πρόθεση να χρηματοδοτήσουν άμεσα τη συντήρηση και την επισκευή του πεπαλαιωμένου δικτύου διανομής νερού.

Επισημαίνει παράλληλα ότι «η λαϊκή ανάγκη για πρόσβαση στο νερό θα έρχεται πάντα σε αντίθεση με την πολιτική που υπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα. Εκεί πρέπει να στοχεύουν οι λαϊκοί - εργατικοί αγώνες. Σωματεία, φορείς, Λαϊκές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα πρέπει να απαιτήσουν οργανωμένα την εξασφάλιση επάρκειας για τη λαϊκή κατανάλωση, ιδιαίτερα με ελεγμένο, ποιοτικό πόσιμο νερό, με σταθερή ροή και πίεση, με χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής από τον αρμόδιο κρατικό φορέα».

Υπεύθυνες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές - περιφερειακές αρχές

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής αναφέρει:

«Σύννεφα καπνού σηκώνονται πάλι από δήμο, Περιφέρεια και κυβερνητικούς βουλευτές για να σκεπάσουν τις τεράστιες ευθύνες τους στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ολόκληρες περιοχές του νησιού.

Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος όπως και πέρσι, βλέπουμε έναν πόλεμο ανακοινώσεων για να ρίξουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες, που συνεπάγεται η πολιτική που ακολουθούν πιστά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Φταίει η ανομβρία για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους υπόγειους υδροφορείς του νησιού; Κι όμως, έχουν χαθεί ζωές και περιουσίες από τις πλημμύρες στο νησί. Είναι απαράδεκτα η έλλειψη σχεδιασμού, η σπατάλη πόρων στις γεωτρήσεις και την κατασκευή φραγμάτων χωρίς δίκτυα διανομής, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, η κακή ποιότητα και ο πολύ αργός ρυθμός κατασκευής τους, η παντελής απουσία έργων εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτές οι ευθύνες είναι πολιτικές και έχουν την πηγή τους στην πολιτική της ΕΕ για το νερό, που υλοποιούν πρόθυμα κυβέρνηση, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, μετατρέποντας το νερό από αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Αυτοί που κουνάνε το δάκτυλο στον κόσμο για σπατάλη νερού στα σπίτια και στα χωράφια, μήπως είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι που χάνεται το 40% του νερού στα χαλασμένα δίκτυα, ενώ δεν έχουν καμιά πρόθεση να χρηματοδοτήσουν άμεσα τη συντήρηση και την επισκευή του πεπαλαιωμένου δικτύου διανομής νερού;

Η Τοπική Διοίκηση έχει ή δεν έχει σε άμεση προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των μεγάλων ξενοδοχείων χρηματοδοτώντας έργα σύνδεσης αγωγού με το φράγμα για την εξυπηρέτησή τους, δίνουν χωρίς σκέψη βεβαιώσεις για επάρκεια προκειμένου ν' ανεγερθούν καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες, τη στιγμή που απαγορεύουν τη χρήση του νερού σε αγρότες;

Ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε για να σκεπάσουν τις ευθύνες τους δεν πρέπει να θολώσει την κρίση των κατοίκων του νησιού.

Η λαϊκή ανάγκη για πρόσβαση στο νερό θα έρχεται πάντα σε αντίθεση με την πολιτική που υπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα. Εκεί πρέπει να στοχεύουν οι λαϊκοί - εργατικοί αγώνες. Σωματεία, φορείς, Λαϊκές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα πρέπει να απαιτήσουν οργανωμένα την εξασφάλιση επάρκειας για τη λαϊκή κατανάλωση, ιδιαίτερα με ελεγμένο, ποιοτικό πόσιμο νερό, με σταθερή ροή και πίεση, με χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.

Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού, χωρίς συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), συμβάσεις παραχώρησης, από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.

Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Σ' αυτό το πλαίσιο ο αγώνας με κατεύθυνση τον ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων δεν μπορεί να περιμένει. Είναι ο μόνος δρόμος να διασφαλιστεί το νερό ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org