Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αθλια η αντιμετώπιση των μεταναστών εργατών γης από την κυβέρνηση

Η υπουργός Εργασίας αρνείται προκλητικά το αίτημα για συνάντηση που έχουν καταθέσει συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από πρόσφατη παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης από το ΠΑΜΕ και την ΠΣΟ, σε έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης με τους μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα
Από πρόσφατη παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης από το ΠΑΜΕ και την ΠΣΟ, σε έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης με τους μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα
Η Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την «άθλια αντιμετώπιση των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα» και «την προκλητική στάση που τηρεί στο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων (Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας και Ομοσπονδίες Εργαζομένων) για συνάντηση με την υπουργό Εργασίας ώστε να δοθούν απαντήσεις με συγκεκριμένα μέτρα και λύσεις στα προβλήματα των μεταναστών εργατών».

Οπως επισημαίνει η Γραμματεία, «δεν μας εκπλήσσει η τακτική της κυβέρνησης, είναι μέρος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που προωθεί σταθερά στην κατεύθυνση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οι πόρτες του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι κλειστές στους μετανάστες και ορθάνοιχτες στη μεγαλοεργοδοσία.

Η κυβέρνηση με τους υπουργούς, μετά τον εγκληματικό εμπρησμό φασιστοειδών σε καταυλισμό που διέμεναν οι μετανάστες εργάτες κάτω από άθλιες συνθήκες, μαζί με τις τηλεοπτικές κάμερες επισκέφτηκαν την περιοχή και επιχείρησαν με λόγια συμπάθειας και κροκοδείλια δάκρυα να παρουσιαστούν αθώοι για την κατάσταση που επικρατεί. Οπως έχουν συνηθίσει, και σε αυτήν την επίσκεψή τους μοίρασαν μπόλικα "θα" και ορισμένες προσωρινές λύσεις».

Μόλις έκλεισαν οι κάμερες πήγαν περίπατο οι κυβερνητικές υποσχέσεις

Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, «για όσους εργάτες είχαν χάσει ό,τι είχαν και δεν είχαν (έγγραφα, μεροκάματα, ρουχισμό κ.λπ.), τους πέταξαν κυριολεκτικά σε άλλο ένα χωράφι μέσα στον ήλιο, να μένουν ανά 4 σε σκηνή τύπου κάμπινγκ 3 τ.μ. και χωρίς να έχουν αντικατασταθεί τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφά τους.

Μόλις έκλεισαν οι τηλεοπτικές κάμερες, οι κυβερνητικές υποσχέσεις πήγαν περίπατο. Οι μετανάστες εργάτες τώρα πετιούνται τελείως στο δρόμο. Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού τούς έχει δώσει προθεσμία 2 μέρες για να εγκαταλείψουν το χώρο, γιατί η συμφωνία με την κυβέρνηση και το δήμο ήταν προσωρινή, για 15 μονάχα μέρες. Ταυτόχρονα πάρθηκαν από το χώρο οι χημικές τουαλέτες, που και αυτές προσωρινά είχαν διατεθεί».

«Από την πρώτη στιγμή», τονίζει η Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ, «είχαμε προειδοποιήσει τους εργάτες για την κοροϊδία, να μην συμβιβαστούν με τη χαμοζωή. Συσπειρωμένοι στο ταξικό εργατικό κίνημα, να διεκδικήσουν από κοινού με τους Ελληνες εργάτες δουλειά και ζωή με δικαιώματα, το δίκιο τους.

Απαιτούμε:

 • Να καλυφθούν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες σίτισης, στέγασης και έκδοσης των απαραίτητων πιστοποιητικών.
 • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των απωλειών και των αναγκών των εργατών γης και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
 • Να στεγαστούν σε καταλύματα που να πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης, με τουαλέτες, παροχή ρεύματος και πόσιμου νερού.
 • Να παραχωρηθούν στους μετανάστες που κάηκαν τα υπάρχοντά τους, συσκευές μαγειρέματος, μαγειρικά σκεύη, κλινοσκεπάσματα, επαρκής ρουχισμός και παπούτσια.
 • Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.
 • Υποχρεωτικό εξοπλισμό προστασίας τις ώρες εργασίας (μάσκες, γάντια, φόρμες, παπούτσια).
 • Μεροκάματο 33,53 ευρώ σύμφωνα με το αίτημά μας για ΕΓΣΣΕ με κατώτατο μισθό 751 ευρώ.
 • Τακτικό έλεγχο από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
 • Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό τη βδομάδα.
 • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
 • Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης.
 • Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους και τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org