Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Η πάλη κατά του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ καθήκον όλων των λαών

Ολοκληρώθηκαν οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Ο Θ. Παφίλης στο βήμα κατά την αντιΝΑΤΟική Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΠΣΕ
Ο Θ. Παφίλης στο βήμα κατά την αντιΝΑΤΟική Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΠΣΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«ΝΑΙ στην Ειρήνη - ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ». Με αυτό το σύνθημα της καμπάνιας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) να συμπυκνώνει το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα δεκάδων φιλειρηνικών κινημάτων, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του ΠΣΕ στις Βρυξέλλες - τη διπλή πρωτεύουσα δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε το καθήκον της πάλης των λαών κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των αιτιών τους.

Τόσο στην αντιΝΑΤΟική Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΠΣΕ, όσο και στη διαδήλωση που έγινε στο κέντρο των Βρυξελλών κατά της Συνόδου του ΝΑΤΟ, συμμετείχαν αντιιμπεριαλιστικά φιλειρηνικά κινήματα από: Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Νεπάλ, Νορβηγία και Κύπρο.

Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την επιθετικότητά του κατά των λαών

Στην εισηγητική ομιλία, ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης, αφού αναφέρθηκε στους ανταγωνισμούς που οξύνονται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και σε όλο τον πλανήτη «για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και προϊόντων, τον γεωστρατηγικό έλεγχο», τόνισε: «Οι Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ προσαρμόζουν την πολιτική, τη δομή και τη δράση του σε αυτές τις συνθήκες, έχοντας στο στόχαστρο - παρά τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του - τη διατήρηση και επέκταση της κυριαρχίας του σε όλο τον κόσμο, με όλα τα μέσα και φυσικά τον πόλεμο».

Ιδιαίτερα στάθηκε στην έκθεση μιας ισχυρής «δεξαμενής σκέψης», του «Globsec», που εδρεύει στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Το κείμενο θα συζητηθεί στη φετινή ΝΑΤΟική Σύνοδο για μια «Νέα Στρατηγική Αντίληψη», που αναμένεται να αποφασιστεί το 2019, και είναι αποκαλυπτικό για τους θηριώδεις στόχους του δολοφονικού οργανισμού:

«"Το ΝΑΤΟ", αναφέρεται, "για να διατηρήσει την αξιοπιστία του πρέπει να ξεκινήσει πιο εκτεταμένη διαδικασία προσαρμογής. Πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει την ικανότητα να διεξαγάγει έναν μελλοντικό πόλεμο, εάν θέλει να αποτρέψει (...) έναν τέτοιο πόλεμο". Είναι προφανές τι εννοεί. Στη συνέχεια καθορίζονται οι στόχοι: Ρωσία, ενίσχυση στο Νότο και επίσης Βόρεια Κορέα!», σημείωσε.

«Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ώστε όλες οι χώρες να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα καθορίζει "τα κράτη - μέλη να αγοράσουν ό,τι χρειάζονται και όχι ό,τι θέλουν", εννοώντας πως οι στρατιωτικές δαπάνες καθορίζονται με βάση τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα απαιτείται "μεγαλύτερη συμμετοχή των 28 χωρών - μελών σε στρατιωτικές αποστολές συμμαχίας (ιδιαίτερα εκτός Ευρώπης)", πρόσθεσε ο Θ. Παφίλης.

Επιπρόσθετα, η έκθεση «αναφέρεται στην αναπροσαρμογή της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, ώστε να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να "πολεμήσει απόψε κιόλας". Σημειώνει την ανάγκη βελτίωσης της "στρατιωτικής κινητικότητας" με απάλειψη - σε συνεργασία με την ΕΕ - γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων και την κατασκευή νέων ανθεκτικών υποδομών (αυτοκινητόδρομων, γεφυρών, σιδηροδρομικών δικτύων), προκειμένου να διεκπεραιώνονται ταχύτερα και με ασφάλεια στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά και νότια», συνέχισε.

Τέλος, είπε, «στο κεφάλαιο "Στρατηγικοί Σύμμαχοι και αντίπαλοι" ζητά στενότερη σύνδεση με την ΕΕ. Βάζει στόχο μια Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ - ΕΕ κάθε χρόνο. Υποστηρίζει ότι "οι αντίπαλοι του ΝΑΤΟ ήδη θεωρούν ότι βρίσκονται σε πόλεμο μαζί του", κατονομάζοντας τη Ρωσία, την "Αλ Κάιντα" και τον ISIS! Καθορίζει με σαφήνεια και προτεραιότητα ως τομέα δράσης το Νότο (Συρία - Ανατολική Μεσόγειο), σημειώνοντας ότι οι κινήσεις της Μόσχας στην περιοχή "προκαλούν την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ και των Συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο"».

«Το ΝΑΤΟ ήταν και είναι ο εχθρός των λαών και της ειρήνης, το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, ο ένοπλος επικίνδυνος δολοφονικός οργανισμός προστασίας των συμφερόντων του κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Κλιμακώνει την επιθετικότητά του κατά των λαών, οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί οδηγούν σε νέους πολέμους και σε πιθανή γενίκευσή τους. Από αυτήν την άποψη ο αγώνας των λαών συνολικά για τη διάλυσή του είναι άμεσης προτεραιότητας. Ειδικό βάρος έχει ο αγώνας των λαών στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ για αποδέσμευση από αυτό, καθώς επίσης και η καταγγελία όλων των κυβερνήσεων των κρατών - μελών που συμμετέχουν και υπογράφουν ομόφωνα τις αποφάσεις του. Δεν μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες γι' αυτό, όπως και για το χαρακτήρα της ΕΕ, που ως ιμπεριαλιστική ένωση συνεργάζεται στενά μαζί του στην ίδια κατεύθυνση.

Η δημιουργία ενός κόσμου πραγματικά ειρηνικού, με λαϊκή ευημερία, περνά μέσα από την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και βαρβαρότητας στο σύνολό της», κατέληξε.

Παρεμβάσεις από φιλειρηνικά κινήματα

Η ΕΕΔΥΕ στην παρέμβασή της σημείωσε πως η Ελλάδα «παίζει στην περιοχή το ρόλο του οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού κρίκου» για τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και «η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνει διαρκώς τα εύσημα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις υπηρεσίες της». «Η χώρα μας γίνεται ένα απέραντο ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ενώ πλοία που συμμετείχαν στην τελευταία πυραυλική επίθεση στη Συρία ανεφοδιάζονταν από τη βάση της Σούδας στην Κρήτη». Οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα, με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και συσκέψεις, απαιτούν την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς.

Στο ρόλο και της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης στάθηκε η ΕΕΔΔΑ, σημειώνοντας πως αναβαθμίζονται οι ήδη υπάρχουσες ΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα και δημιουργούνται νέες σε Αλεξανδρούπολη, Σύρο και αλλού. «Οι θερμές συρράξεις, οι πολεμικές εστίες, η ασφάλεια που κινδυνεύει, η "τρομοκρατία", οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, όλα είναι αποτέλεσμα της λυσσαλέας προσπάθειας των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ να εδραιώσουν την κυριαρχία τους απέναντι στους αντιπάλους τους», τονίστηκε.

Εκπρόσωπος του φιλειρηνικού κινήματος της Πολωνίας αναφέρθηκε στην αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, στην πίεση η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην ένταση της πολεμικής προετοιμασίας από πλευράς της Ρωσίας. Σημείωσε πως τα φιλειρηνικά κινήματα θα πρέπει να προσανατολίζονται στη διεθνή συνεργασία της εργατικής τάξης, που έχει κοινά συμφέροντα σε κάθε χώρα.

Από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, ο Ισίδωρος Σακκάς σημείωσε πως το φιλειρηνικό κίνημα εντείνει τον αντιΝΑΤΟικό αγώνα Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων, για μια συμφωνία σύμφωνα με τις ανάγκες των λαών, για μια ενωμένη χώρα, για έναν ενωμένο λαό.

Στην ανάγκη το κίνημα να εντείνει τις καμπάνιες ενημέρωσης και αντίστασης του ισπανικού λαού - καθώς πολλοί δεν γνωρίζουν ότι οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ισπανία χρησιμοποιούνται για βομβαρδισμούς και συνεισφέρουν σε ιμπεριαλιστικά σχέδια - αναφέρθηκε η Μάρτα Μουσκέρ, από την Ισπανική Επιτροπή για την Υπεράσπιση της Αλληλεγγύης και της Ειρήνης.

Η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας αναφέρθηκε στις αντιθέσεις μεταξύ Τουρκίας - ΝΑΤΟ - Ρωσίας - Ιράν και το παζάρι που εξελίσσεται, σημειώνοντας τη συνεργασία των ΗΠΑ με κουρδικές δυνάμεις, τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ παράλληλα τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς της Τουρκίας με τον δυτικό ιμπεριαλισμό, τα βαθιά οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντά της που είναι προσδεδεμένα με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. «Ο αγώνας για την ειρήνη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το ΝΑΤΟ, συνεχίζεται», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ