Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2018 - αριθ. φύλλου: 13036

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Βήμα προετοιμασίας νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

  • Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ
  • Πικετοφορίες και παραστάσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΣΕΛ.  6   -   7

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για τη στήριξη εργατικών - λαϊκών διεκδικήσεων
  • Δύο νέες τροπολογίες κατέθεσε χτες για διαγραφή χρεών σε δήμους και αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας
  • Αρνητική η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες τις τροπολογίες του ΚΚΕ
  • Στήριγμα των διεκδικήσεων του εργατικού - λαϊκού κινήματος είναι οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή. Δύο νέες τροπολογίες κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, συμβολή στη λαϊκή πάλη ενάντια στον «βραχνά» που συνιστούν τα χρέη προς δήμους για τα λαϊκά νοικοκυριά και με αίτημα τη διαγραφή τους και για την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας.
  • Ξεσκεπάζεται η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στα εργατικά - λαϊκά αιτήματα, αφού απέρριψε τόσο την τροπολογία του ΚΚΕ για τις συντάξεις χηρείας όσο και τις τροπολογίες που είχε καταθέσει την περασμένη βδομάδα για τη μη μείωση των συντάξεων και για την κατάργηση του ΦΠΑ.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με βρώμικα παράσημα...

Με παράσημα στο πέτο, για την προσήλωσή της στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, προσέρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Αλλωστε, δεν υπάρχει αιχμή της ιμπεριαλιστικής δράσης που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ στην περιοχή μας η οποία να μην υποστηρίζεται με πάθος από την ελληνική κυβέρνηση, και γι' αυτόν το λόγο εισπράττει κατά καιρούς τα εύσημα από τα κάθε λογής ιμπεριαλιστικά επιτελεία.

Και πώς να μην είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει χωθεί μέχρι τα μπούνια στα πολεμοκάπηλα ΝΑΤΟικά σχέδια, μετατρέποντας τη χώρα σε «γεωπολιτικό μεντεσέ» για την επικίνδυνη δραστηριότητα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή; Μπορεί στην ειδησεογραφία να κυριαρχούν οι σφοδρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, αυτό όμως δεν μπορεί να κρύψει τα επιθετικά σχέδια, που παραμένουν και ενισχύονται και με ελληνική «συμβολή»...

Η Ελλάδα ήδη φιλοξενεί ΝΑΤΟικές βάσεις που υποστηρίζουν τον όλεθρο που σπέρνουν οι ιμπεριαλιστές, οι οποίες είναι σπαρμένες σε όλη τη χώρα: Ακτιο, Ανδραβίδα, Αραξος, με τις προετοιμασίες για αποθήκευση ακόμα και πυρηνικών όπλων, και κυρίως Λάρισα και Σούδα, που έχουν ιδιαίτερο στρατηγικό ρόλο. Εκτός όμως, βέβαια, από τις βάσεις του θανάτου, η Ελλάδα διαθέτει όλες τις υποδομές, όπως λιμάνια και αεροδρόμια, για τις ανάγκες των βάρβαρων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε βάρος των λαών της περιοχής. Σε αυτά τα σχέδια, άλλωστε, εντάσσονται η «αξιοποίηση» του Ναυπηγείου στη Σύρο, που πολλάκις ο πρέσβης των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει «στρατηγικής σημασίας», το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που φιλοξενεί βάση αμερικανικών ελικοπτέρων κ.λπ. Μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, η ΝΑΤΟική αρμάδα πλέει στο Αιγαίο με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, επιτηρώντας ουσιαστικά τα περάσματα των βασικών ανταγωνιστών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας. Η πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ επιβεβαιώνει την ενεργή εμπλοκή της χώρας στην προσπάθεια επέκτασης του ευρωατλαντικού άξονα στα Δυτικά Βαλκάνια, σε αντιπαράθεση με τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή. Ακόμα και σε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, αυτό της απόδοσης του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες με βάση ΝΑΤΟική οδηγία, που φαίνεται ότι θα βασανίσει τη Σύνοδο και στο οποίο αποτυπώνονται όλες οι αντιθέσεις ανάμεσα στα πιο ισχυρά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει φροντίσει να είναι «τύπος και υπογραμμός». Γι' αυτό, άλλωστε, ο Ντ. Τραμπ εξέφραζε τις «ευχαριστίες» του στον Αλ. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ πέρυσι, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες που τηρεί αυτήν τη νόρμα, ματώνοντας βέβαια το λαό για να εξοικονομεί τους σχετικούς πόρους. Στο όνομα της ασφάλειας της σταθερότητας και της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χώνει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή ...αποκωδικοποιώντας τα περί «γεωπολιτικού μεντεσέ» και διεκδικώντας τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στις μεγάλες εμπορικές και ενεργειακές μπίζνες που έχουν τη σφραγίδα των αμερικανικών μονοπωλίων. Η αντίθεση σε αυτήν τη βρωμοδουλειά έχει εκφραστεί όλο το προηγούμενο διάστημα με παρεμβάσεις του ΚΚΕ, αλλά και με τους κομμουνιστές να πρωτοστατούν στην οργάνωση της αντίδρασης των συνδικάτων και των μαζικών φορέων. Σε εξέλιξη άλλωστε είναι αυτό το τριήμερο οι παρεμβάσεις με πικετοφορίες και άλλες πρωτοβουλίες από την ΕΕΔΥΕ σε μια σειρά πόλεις της χώρας, ενώ δυνατό αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό μήνυμα θα στείλει η μεγάλη διεθνιστική συναυλία που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 13 Ιούλη, στην Αθήνα. Το σύνθημα που διατράνωσαν χιλιάδες νέοι και νέες από την Πάτρα, στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, «συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε», πρέπει να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, απαιτώντας καμιά συμμετοχή - καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.


50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ 27ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ
Συζήτηση για τη δράση της ΚΝΕ στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της

Μια εξαιρετική συζήτηση έγινε με τους ΚΝίτες μαθητές που συμμετείχαν στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά τον χώρο μαζί και με μεγαλύτερους συντρόφους τους, όπου ομιλητές ήταν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Σήφης Κωτσαντής, στέλεχος του Κόμματος.


ΣΕΛ.  12   -   13


ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στην Ενέργεια

ΣΕΛ.  16
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέρα δράσης σήμερα για ΣΣΕ με δικαιώματα και αυξήσεις μισθών

ΣΕΛ.  17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Εντατικές προετοιμασίες για την απεργιακή μάχη της Κυριακής 15 Ιούλη

ΣΕΛ.  8
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ - ΣΒΒΕ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Επιχειρηματικές κόντρες, αντιλαϊκές συμπλεύσεις...

ΣΕΛ.  3


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org