Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ρίχνουν τα «μάνταλα βαριά» στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες

Υπό διαμόρφωση ο μηχανισμός της «μεταμνημονιακής παρακολούθησης» των λαϊκών αναγκών με άξονα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Copyright 2018 The Associated

Με επόμενο βήμα την επικύρωση του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου» (Enhanced Surveillance), εξελίσσονται οι διεργασίες που αφορούν στη διατήρηση και επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων για τα επόμενα χρόνια, με φόντο βέβαια την πορεία κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναφορικά με τον μηχανισμό της «μεταμνημονιακής παρακολούθησης», τον οποίο έχει προετοιμάσει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένονται ενδεχομένως και αύριο Τετάρτη. Πρόκειται για την ενεργοποίηση και «εξειδίκευση» διατάξεων του κανονισμού (472/2013) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφορικά με την «ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών - μελών στη ζώνη του ευρώ», που να σημειωθεί ότι θα εφαρμόζονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της ενισχυμένης παρακολούθησης του αντιλαϊκού «προγράμματος» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», η επικείμενη ανακοίνωση - απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζει στους παρακάτω άξονες:

  • Γίνεται ρητή αναφορά, στο παράρτημα της πρόσφατης συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, αναφορικά με τις «ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων την μετα-προγραμματική περίοδο», το οποίο αποτελεί και τον «οδικό χάρτη» για την περίοδο μέχρι το 2022.

Σε αυτό το φόντο, το ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο θα διατηρηθεί τουλάχιστον για μια 4ετία, ενώ βέβαια θα έρθει να «κουμπώσει» με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022, όπου και ενσωματώνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα (κατακρεούργηση συντάξεων, αφορολόγητου ορίου κ.ά.).

  • Η «αιτιολόγηση» του ενισχυμένου μηχανισμού παρακολούθησης συνδέεται με «μακροχρόνιες ανισορροπίες» της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και βέβαια με το ζήτημα του υπέρογκου κρατικού χρέους, που με τη σειρά του επίσης αποτελεί εργαλείο κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων σε ορίζοντα δεκαετιών.
  • Η «αναγκαιότητα» του αντιλαϊκού μηχανισμού εποπτείας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασίζεται επίσης και στους «κινδύνους» μετάδοσης τυχόν δυσμενών εξελίξεων από την ελληνική σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, στα σκαριά βρίσκεται η υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας στην «κανονικότητα» της διαδικασίας των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», που με τη σειρά τους θα έρθουν να «κουμπώσουν» με τις ανά τρίμηνο «αξιολογήσεις» του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου».

Πέρα και πάνω από τους προαναφερόμενους μηχανισμούς, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, ειδικοί έλεγχοι προβλέπονται μέχρις ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% των δανείων, που χορηγήθηκαν σε κράτη - μέλη μέσω των μηχανισμών διάσωσης της ΕΕ.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, και μάλιστα μετά την πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ για 10ετή επιμήκυνση, το ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης επεκτείνεται αντίστοιχα, χωρίς, για την ώρα, να υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις ως προς τα χρονοδιαγράμματα εξόφλησης των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος...

Παράλληλη «αξιολόγηση» από την ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ετοιμάζει τη δική της ανάλυση γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, που όμως δεν αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογράμμισε πως η τρέχουσα μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται, από μόνη της, τη «διατήρηση της "παρέκκλισης" (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εξασφαλίσεων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής», δηλαδή για τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης στις ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους. Ακόμη πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα εκπονήσει τη δική της ανεξάρτητη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα κάνει τη δική της «αξιολόγηση» για τη «διαχείριση του κινδύνου», στη βάση των οποίων θα αποφασίσει στη συνέχεια για τυχόν διατήρηση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στις εγχώριες τράπεζες και επιχειρήσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδας, από την πλευρά της, έχει επισημάνει πως η διατήρηση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης (μετά τον Αύγουστο του 2018) βρίσκεται στη «διακριτική ευχέρεια» της ΕΚΤ, προτάσσοντας σε όφελος των εγχώριων τραπεζών και ομίλων την αξιοποίηση της απόφασης του Γιούρογκρουπ, με βάση το νέο «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» και τις «αιρεσιμότητες», που έρχονται να λειτουργήσουν ως «εγγυήσεις» στην αντιλαϊκή πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στις 26 Ιούλη.

Αντιλαϊκό «παρών» από το ΔΝΤ

Στα «σκαριά» βρίσκεται και η έκθεση βιωσιμότητας του κρατικού χρέους από την πλευρά του ΔΝΤ, που αναμένεται να ανακοινωθεί περί τα τέλη Ιούλη.

Ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στο κουαρτέτο Π. Ντόλμαν, μιλώντας στην «Καθημερινή», υπογράμμισε πως «ρεαλιστική πρόβλεψη» ως προς τους μέσους ρυθμούς μακροπρόθεσμης ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία διαμορφώνεται (μόλις) στο 1% σε ετήσια βάση. Οπως είπε, τα ιστορικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι μία χώρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1,5% του ΑΕΠ για τόσο μεγάλη περίοδο (2,2% για την περίοδο 2023-2060 μέχρι το 2060, σύμφωνα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ).

Σε αυτό το φόντο, το στέλεχος του ΔΝΤ έδωσε ειδικό βάρος στο «κατάλληλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής» και βέβαια στην «εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την παραγωγικότητα της οικονομίας - στις αγορές εργασίας και προϊόντων, στις τράπεζες, στο δικαστικό σύστημα και στη δημόσια διοίκηση».

Σε αναζήτηση «επενδυτών»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης «επενδυτικού ενδιαφέροντος» με φόντο την έξοδο για νέα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ευ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης βρίσκονται από χτες στις ΗΠΑ, όπου «θα έχουν επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων» στη Νέα Υόρκη και στη Βοστόνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ