Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»
Προσαρμογές επί το αντιλαϊκότερο στην Τοπική Διοίκηση

Με διαδοχικές συνεδριάσεις συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη 1», με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «περνάει» νέο πακέτο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση, στη βάση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σπρώχνοντας ακόμα πιο βαθιά δήμους και Περιφέρειες στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, στην ανταποδοτικότητα και επιχειρηματικότητα, και συνεχίζοντας και από αυτήν την «πάντα» τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων ώστε να ανοίγονται νέα κερδοφόρα πεδία για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Τα «βλέμματα» βεβαίως των αστικών κομμάτων, όπως και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση, επικεντρώνουν στο «σπάσιμο» των μεγάλων Περιφερειών (Β' Αθήνας και Αττικής), που ενσωματώθηκε με τροπολογία στο νομοσχέδιο την Παρασκευή, όπως και στο ζήτημα της απλής αναλογικής, βγάζοντας «εκτός κάδρου» το βασικό του περιεχόμενο.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση, η οποία αφορούσε την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, από την πλευρά της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ενωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) - στις διοικήσεις των οποίων πλειοψηφούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - επαναλήφθηκε το γνωστό «έργο» για τον εκλογικό νόμο, που έφτασε σε βαρείς χαρακτηρισμούς ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, αφήνοντας συνειδητά στο απυρόβλητο τον πυρήνα του νομοσχεδίου.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου έγινε συζήτηση επί των άρθρων, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ κατηγόρησε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για «στείρα άρνηση», παραδέχτηκε ότι συνολικά από τις τοποθετήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων όσον αφορά το «διά ταύτα» του νομοσχεδίου «βλέπω ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο διαλόγου»...

Προσπάθεια ενσωμάτωσης του λαού

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στον «κουρνιαχτό» από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με άξονα τον εκλογικό νόμο και «τις ιαχές περί ακυβερνησίας και διάλυσης των δήμων», σημείωσε ότι πρόκειται για «αντιπαράθεση περί όνου σκιάς», ενώ διερωτήθηκε: «Αλήθεια, το ότι σήμερα πόλεις και χωριά, περιουσίες και ζωές λαϊκών νοικοκυριών, είναι ανοχύρωτα στις πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, οφείλεται στο αποτέλεσμα της στιβαρότητας, της κυβερνησιμότητας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που θα χαθούν με την απλή αναλογική; Και τότε γιατί δεν τα έλυσαν; Η μήπως είναι επιλογή του αστικού κράτους να διοχετεύει τα κύρια μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού στις ανάγκες κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των στρατιωτικών και άλλων ΝΑΤΟικών δαπανών με μέτωπο τον "εχθρό λαό", αφήνοντας πενταροδεκάρες για τις ανάγκες τους;».

Σημείωσε ακόμα ότι μια άλλη, εξίσου σημαντική πλευρά που επιδιώκει η κυβέρνηση να υπηρετήσει, με το εκλογικό σύστημα και με μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις που τάχα έρχονται να ενισχύσουν τη λαϊκή συμμετοχή και παρέμβαση, όπως οι ρυθμίσεις για διαβούλευση, η στρατιά των διαμεσολαβητών, τα δημοψηφίσματα, οι λαϊκές συνελεύσεις στις κοινότητες, το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις κοινότητες μέχρι 300 κατοίκων κ.ά., είναι η προσπάθεια ενσωμάτωσης του λαϊκού παράγοντα στη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

«Αλήθεια», επισήμανε, «πού το πάει η κυβέρνηση με την εισαγωγή του ενιαίου ψηφοδελτίου στις κοινότητες και μάλιστα με το επιχείρημα ότι η αποδέσμευσή τους από τα παραταξιακά ψηφοδέλτια ενδυναμώνει τάχα την "τοπική δημοκρατία"; Ποια αντίληψη προσπαθεί να ζυμώσει; Οτι τάχα στο χωριό είναι όλοι το ίδιο, ότι δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, εργάτες γης, μεγαλοαγρότες; Γιατί κατά βάση τα ψηφοδέλτια εκφράζουν διαφορετικές αντιλήψεις και συμφέροντα».

«Την ίδια στιγμή», συνέχισε, «προβάλλετε το σλόγκαν της εγγύτητας και επικουρικότητας που αναδεικνύετε ως το κύριο χαρακτηριστικό της Τοπικής Διοίκησης και στο οποίο πρέπει να "ακουμπάνε" αυτές οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Επιδιώκετε στην πράξη να κάνετε το λαό συμμέτοχο στην αντιλαϊκή πολιτική. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται η περιβόητη συναίνεση που επιδιώκει η κυβέρνηση, με το λαό όχι μόνο αποδέκτη της πολιτικής αλλά και συμμέτοχο στο έγκλημα που ξετυλίγεται ενάντιά του».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής έκανε ειδική αναφορά στο κεφάλαιο Ι του νομοσχεδίου, που αναφέρεται στα οικονομικά των δήμων και των Περιφερειών, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή δράση».

Οπως σημείωσε, από τον «Καποδίστρια», όταν ξεκίνησαν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε δήμους και Περιφέρειες, έως τον «Καλλικράτη» (νόμοι και οι δύο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), η κρατική χρηματοδότηση των δήμων, αν και συνταγματικά κατοχυρωμένη, άρχισε να μειώνεται δραστικά, πριν ακόμα από την κρίση, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι μειωμένη κατά 65% και η κυβέρνηση να ενθυλακώνει από το 2015 και τα όποια αποθεματικά των δήμων για να αποπληρώσει τους δανειστές. Αυτή η κρατική υποχρηματοδότηση, σημείωσε, προβλέπεται ότι συνεχίζεται έως το 2022, προκειμένου, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, να εξασφαλίζεται από τη μη χρηματοδότηση των δήμων πλεόνασμα 640 εκατ. ευρώ. Οι όποιες ανάγκες των δήμων σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα καλύπτονται από την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα των δήμων, που πλέον με τον «Κλεισθένη» μονιμοποιούνται, με την εκμίσθωση δημοτικών χώρων και εκτάσεων σε επιχειρήσεις, στο τουριστικό κεφάλαιο, με ληστρικές παραχωρήσεις δημοτικής ακίνητης περιουσίας και προκλητικές διευκολύνσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους, και παρέπεμψε στα σχετικά άρθρα όπως 175, 176, ή 183, 195, 196 και άλλα, για τα οποία, όπως τόνισε, κανείς από τα αστικά κόμματα δεν είπε ούτε κουβέντα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org