Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
«Κλειδώνει» την ένταξη σε ΝΑΤΟ

Με «διαβατήριο» την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία με την Ελλάδα, προσέρχεται στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ, στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, που ξεκινά αύριο, η οποία αναμένεται να επικυρώσει το «αποφασιστικό βήμα» για την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ. Ο Ζ. Ζάεφ έχει προσκληθεί να μιλήσει και στην παρα-σύνοδο που διοργανώνουν στο περιθώριο της Συνόδου μια σειρά ΝΑΤΟικές «δεξαμενές σκέψεις».

Στα Σκόπια το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση της χώρας αναμένει να λάβει αύριο και επισήμως πρόσκληση ένταξης στη συμμαχία και ότι η διαδικασία ένταξης δεν θα πάρει περισσότερο από 6 μήνες. Οτι ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών «παραμένει κομβική απαίτηση, αλλά η "Μακεδονία" αναμένεται να μετέχει σε όλες τις συναντήσεις του ΝΑΤΟ, ακόμα και αν δεν έχει λάβει ιδιότητα πλήρους μέλους».

Η υπουργός Αμυνας της χώρας Ραντμίλα Σεκέρινσκα, σε δηλώσεις της χτες, είπε ότι η πρόσκληση για ένταξη είναι το πρώτο βήμα και η επικύρωση της ιδιότητας μέλους από τα 29 κράτη που είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ είναι το τελευταίο, στην πορεία της χώρας της προς το ΝΑΤΟ. «Στο ενδιάμεσο βρίσκονται οι δικές μας αποφάσεις, όπως το δημοψήφισμα, οι αλλαγές στο Σύνταγμα κ.λπ. Αλλά αυτό το πρώτο βήμα (σ.σ. η πρόσκληση) θα μας δείξει ότι λύσαμε το πρόβλημα που δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε δέκα χρόνια πριν», δηλαδή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι, όταν η ελληνική πλευρά απείλησε με βέτο και δεν απευθύνθηκε πρόσκληση. Εξ ου και η Ρ. Σεκέρινσκα έλεγε χτες ότι η πρόσκληση στην τωρινή Σύνοδο «είναι μια ιστορική ευκαιρία για μας για να καλύψουμε την αποτυχία του 2008».

Παραπέρα, ο λεγόμενος «εθνικός συντονιστής» της ΠΓΔΜ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, Στ. Πενταρόφσκι, διευκρίνιζε χτες ότι η διαδικασία που αναμένεται είναι:

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ θα απευθύνει στις 11/7 επίσημη πρόσκληση για ένταξη. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα απαντήσει με επιστολή, αποδεχόμενη τις υποχρεώσεις που θα της ορίσουν να εκπληρώσει. Θα ακολουθήσουν σύντομες διαπραγματεύσεις πάνω σε ζητήματα νομικής και στρατιωτικής φύσης, μετά από τις οποίες μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή του λεγόμενου «πρωτοκόλλου ένταξης». Ακολουθεί η διαδικασία επικύρωσης στα κοινοβούλια των κρατών - μελών.

«Αφού ξεκινήσουν οι επικυρώσεις η "Μακεδονία" θα μπορεί να παίρνει μέρος σε κάθε φόρουμ του ΝΑΤΟ σαν ένα ντε φάκτο μέλος του, χωρίς ακόμα δικαίωμα ψήφου», τόνισε.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικά για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που προωθεί η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, είναι τα όσα είπε ο Πενταρόφσκι, ότι μόνο όταν το αμερικανικό ΥΠΕΞ λάβει τις επικυρώσεις από όλα τα κράτη - μέλη, μαζί και αυτή της αμερικανικής Γερουσίας, θα μπορεί η ΠΓΔΜ να λάβει καθεστώς πλήρους μέλους του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, στο εσωτερικό μέτωπο, ο Ζάεφ απεύθυνε νέα έκκληση στον Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, να υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών για το θέμα του ονόματος. Ο Ζάεφ είπε ότι ο Ιβάνοφ δεν μπορεί να σταματήσει την «ευρωπαϊκή» πορεία της ΠΓΔΜ και ότι, αν δεν υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος τώρα, θα οφείλει να το κάνει μετά το δημοψήφισμα.

Δεν απέκλεισε, μάλιστα, να κινήσει διαδικασία αποπομπής του Ιβάνοφ σε περίπτωση που αυτός συνεχίσει να αρνείται να υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι «ο μοναδικός δρόμος για την ΠΓΔΜ είναι η πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ». Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε για δεύτερη φορά τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών και, σύμφωνα με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ είναι πλέον υποχρεωμένος να υπογράψει το εκτελεστικό διάταγμα.

Στο μεταξύ, ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο - με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και της ελληνικής κυβέρνησης που θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας - η Διάσκεψη της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δ. Βαλκάνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανοιχτός» σε προτάσεις της αντιπολίτευσης ο Ζάεφ(25/10/2018)
Πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε ευρωατλαντικά σχέδια που βάζουν μπουρλότο στα Βαλκάνια(14/8/2018)
Αντιθέσεις και παζάρια με φόντο τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια(27/6/2018)
Και το παζάρι συνεχίζεται(8/6/2018)
Κινητικότητα και δρομολόγηση εξελίξεων με ΠΓΔΜ - Αλβανία(28/12/2017)
Γερμανία και ΟΑΣΕ θέλουν «κυβέρνηση»(10/3/2017)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org