Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Συνεχίζονται οι διεργασίες με μοχλό τα κάλπικα διλήμματα

Με τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης και του ΚΙΝΑΛ συνεχίζονται οι διεργασίες με επίκεντρο την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, στο φόντο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Π.χ. ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «ΕΦ.ΣΥΝ.», υποστήριξε πως «καθώς "κανονικοποιείται" η πολιτική πραγματικότητα, η αναζήτηση των όποιων συνεργασιών πρέπει να βασίζεται σε στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις». Εξήγησε ότι «το πεδίο των αντιπαραθέσεων και των συγκλίσεων πλέον διαφοροποιείται» και ότι «ουσιαστικά μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο με νέα διλήμματα και χαρακτηριστικά».

Σαφέστερη ήταν η πρόσκληση του αν. υπουργού Αμυνας Φ. Κουβέλη, που υποστήριξε ότι «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία (πρέπει) να αναθεωρήσει την πολιτική της σύμπλευσης με το νεοφιλελευθερισμό (...) Ταυτόχρονα να τοποθετηθεί, στην υπαρκτή αντίθεση και στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της προοδευτικής και συντηρητικής πολιτικής, από την πλευρά της προόδου». Δίνοντας το περίγραμμα του διπολισμού που επιχειρείται να κυριαρχήσει πηγαίνοντας προς τις κάλπες, πρόσθεσε ότι «στη χώρα διαμορφώνονται δύο πολιτικοί πόλοι: Ο ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ο άλλος προοδευτικός. Οι πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου - είτε αναφέρονται ως "κέντρο" είτε ως "κεντροαριστερά" είτε ως "σοσιαλδημοκρατικές" - δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους».

Τα ...χέρια του δεν φαίνεται να νίπτει ο Γ. Παπανδρέου, πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και ένας απ' όσους στελεχώνουν την ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ, που δήλωσε σχετικά στο «Εθνος» ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αποτελέσουν τον καταλύτη για τη συνεννόηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».

Στο μεταξύ, στην τακτική των ίσων αποστάσεων τόσο από ΣΥΡΙΖΑ όσο και από ΝΔ επιμένει η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, σε μια προσπάθεια όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ενίσχυσής του, προκειμένου να πάρει με καλύτερους όρους μέρος στο παζάρι για τους ρόλους στην αστική διαχείριση. Η Φώφη Γεννηματά αρθρογραφώντας στα «Νέα» σημείωσε ότι η αποφασιστική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής είναι εγγύηση για «εθνική συνεννόηση και πολιτική σταθερότητα».

Παράλληλα, στις διεργασίες αναμόρφωσης και την τροφοδότηση των κάλπικων διλημμάτων αξιοποιούνται και δημοσκοπήσεις που κλιμακώνονται στην πορεία προς την κάλπη. Τα «ευρήματα» έρχονται με τη σειρά τους να δώσουν ώθηση σε αυτές τις εξελίξεις, παράλληλα με την επιχείρηση της λαϊκής χειραγώγησης.

Ενδεικτική είναι η δημοσκόπηση της «Κάπα Research» για το «Εθνος», που υποστηρίζει το αφήγημα των «δύο δρόμων της νέας εποχής», με τη διαμόρφωση δύο ρευμάτων. Το ένα σχηματίζεται γύρω απ' τον «ψυχολογικό παράγοντα "Σκόπια", την εχθρική στάση προς την "κυβέρνηση της αριστεράς", την καταγγελία της φορολογίας και τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων». Και το άλλο ζητά «πάταξη της διαφθοράς, τιμωρία και εξάλειψη του "παλαιού συστήματος της διαπλοκής", αντιτίθεται στην ακροδεξιά και υποστηρίζει την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».

Τα διλήμματα που θα κυριαρχήσουν προκύπτουν απ' τα βασικά ερωτήματα της έρευνας. Στο ερώτημα τι θα υποστηρίξουν με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές, ένα 45% συγκεντρώνει η απάντηση «πάταξη της διαφθοράς», 41% η απάντηση «μείωση των φόρων», 34% η «έξοδος της χώρας απ' τα μνημόνια», 25% η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Στο ερώτημα σε τι θα εναντιωθούν με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές, ένα ποσοστό 41% απαντά στην ακροδεξιά, ενώ ένα 33% στη συμφωνία με τα Σκόπια. Ενα 39% συγκεντρώνει η απάντηση «στο παλιό πολιτικό και οικονομικό προσωπικό» και ένα 36% «στην κυβέρνηση και την αριστερά». Αν και το 55% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών, ένα 31% το τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα, πιο χαμηλά δηλαδή από θέματα όπως «δημιουργία θέσεων εργασίας» και «αντιμετώπιση της διαφθοράς».

Στις εξελίξεις προστίθεται και η διαφοροποίηση του Π. Καμμένου από το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τοπικοδιοικητικές εκλογές, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» ψηφίζεται στη Βουλή την Παρασκευή. Ο Π. Καμμένος συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, και σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι «συμφωνεί με την πρόταση Πατούλη να τεθεί ελάχιστο όριο 3% για την εκλογή των δημοτικών παρατάξεων και ότι θα επιδιωχθεί να γίνει αποδεκτή από τον αρμόδιο υπουργό», τον Π. Σκουρλέτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ