Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πραγματοποιήθηκε η Διημερίδα για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ολοκληρώθηκε η Διημερίδα που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - μη εγγεγραμμένος σε πολιτική ομάδα - Kώστας Παπαδάκης στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή και Σάββατο 6 και 7 Ιούλη. Το θέμα της Διημερίδας ήταν: «Η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των ανταγωνιστών τους σε Συρία - Ν/Α Μεσόγειο - Βαλκάνια, και η απάντηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Στη Διημερίδα έκαναν παρεμβάσεις, δίνοντας ζωντανή πείρα των μαζικών φορέων του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος που εκπροσωπούν, των αιτημάτων της πάλης τους, της πλούσιας δράσης που έχουν αναπτύξει στην πάλη τους ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι εξής ομιλητές: Ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), η Δέσποινα Μάρκου, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), ο Χρήστος Τρέλλης, περιφερειακός σύμβουλος Μακεδονίας - Θράκης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, και ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων, εισηγούμενος στη Διημερίδα:

«Το θέμα της Διημερίδας είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, γιατί συμπίπτει με την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιούλη και με την ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους λαούς ατζέντα της. Παράλληλα, διεξάγεται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της "Παγκόσμιας Στρατηγικής" της για την προώθηση των στρατιωτικών σχηματισμών Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων, τη "στρατιωτική κινητικότητα" που στοχεύει να άρει και τα τελευταία νομικά εμπόδια για την ανεμπόδιστη διέλευση ευρωΝΑΤΟικών σωμάτων από χώρα σε χώρα».

Οπως τονίστηκε: «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δώσουν οι λαοί και στην κοινή δράση και τις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γιατί τα κοινά επιχειρησιακά σχέδιά τους σε βάρος των λαών και η συμπληρωματικότητά τους γίνεται από ανάγκη και όχι από επιλογή, όπως υπογραμμίζουν και οι δύο στα κείμενά τους, ενώ τα αυτοτελή σχέδια που αναπτύσσουν καθένας ξεχωριστά, την ίδια ακριβώς στιγμή, φανερώνουν τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται αυτήν την περίοδο ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της, όπως και με τη Ρωσία και την Κίνα. (...)

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα ελέγξει την υλοποίηση του σχεδιασμού που είχε θέσει από τη Σύνοδό του στη Βαρσοβία προ διετίας για την παρέμβασή του στο "μαλακό υπογάστριο" της Ρωσίας, με πολυπλόκαμους στρατιωτικούς σχηματισμούς. Ενώ είναι ενδεικτικό ότι στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό που θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες αναφέρεται και η "αποτροπή των κακόβουλων δραστηριοτήτων της Ρωσίας". Αυτοί οι σχεδιασμοί δεν αίρονται, παρά τα εξελισσόμενα παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, που σηματοδοτούνται από τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι μετά τη Σύνοδο, και την επιχείρηση να βρουν συμβιβασμό ιδιαίτερα για τη Συρία, όπως ακούγεται, με "κοινό εργαλείο" τους κουρδικούς πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής. Στο επίκεντρο της προσοχής του ΝΑΤΟ είναι μεταξύ άλλων η ανάκτηση του ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό η Ρωσία, αξιοποιώντας και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η προώθηση της ένταξης στο ΝΑΤΟ τόσο της ΠΓΔΜ όσο και της Ουκρανίας και της Γεωργίας απεικονίζει τα άμεσα κέντρα ενδιαφέροντος της λυκοσυμμαχίας, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να βάλει εμπόδια στο σχεδιασμό της αστικής τάξης της Ρωσίας. Το "εισιτήριο" για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τόσο τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό πίσω από αυτήν, όσο και τους μεγάλους κινδύνους που σηματοδοτούν οι προβλέψεις της στις οποίες ενυπάρχει το σπέρμα του αλυτρωτισμού, με τα περί "Μακεδόνα πολίτη" και "μακεδονικής εθνικότητας", όπως και "μακεδονικής γλώσσας"», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

«Αυτή η βαθιά αντιλαϊκή ατζέντα και ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και των ανταγωνιστών τους χρειάζεται να μπουν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων, των συνθημάτων των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων, σε γραμμή που να αποκαλύπτει την αποπροσανατολιστική κατεύθυνση που δίνουν οπορτουνιστικές δυνάμεις στο κίνημα, περί "αντι-Τραμπ" κινητοποιήσεων, που στην ουσία αθωώνουν και ξεπλένουν το ΝΑΤΟ», κατέληξε ο Κ. Παπαδάκης. «Παράλληλα, τέτοια συνθήματα, σε συνθήκες εντεινόμενων ανταγωνισμών της Γερμανίας και συνολικά της ΕΕ με τις ΗΠΑ, στοιχίζουν το κίνημα πίσω από τις επιδιώξεις της ΕΕ, των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, καθώς σκόπιμα δεν αποκαλύπτουν τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, δεν προβάλλουν το δρόμο που πραγματικά συμφέρει τους λαούς και δεν είναι άλλος από το να χαράξουν δικό τους, αυτοτελή δρόμο και να μην στοιχηθούν πίσω από τη μία ή την άλλη πλευρά του καπιταλιστικού ανταγωνισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ