Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Αραξος, οι κυβερνήσεις και τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ

Στην αεροπορική βάση του Αραξου, όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, με τις κυβερνητικές «διαψεύσεις» κάθε άλλο παρά να πείθουν, από πέρυσι το καλοκαίρι έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, ώστε να μπορούν να «φιλοξενηθούν» εκεί «ειδικά όπλα» του ΝΑΤΟ, μια «ορολογία» που περιλαμβάνει ακόμα και πυρηνικά. Μάλιστα, λέγεται ότι η κυβέρνηση ακούει και «κατσάδες» από Αμερικανούς επιτελάρχες, γιατί προχωράνε αργά τα έργα για την εκ νέου αποθήκευση πυρηνικών όπλων.

Οι ανησυχίες μεγαλώνουν, δεδομένης της συζήτησης που έχει ανοίξει για το πού θα μεταφερθούν οι περίπου 50 τέτοιες αμερικανικές κεφαλές, που σήμερα εδράζονται στη βάση του Ιντσιρλίκ, αν επιδεινωθούν παραπέρα οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Πρόσθετη ανησυχία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί η πληροφορία ότι στις 17/5 επισκέφτηκε, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΝΑΤΟ, την αεροπορική βάση του Αραξου ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερός υπέρμαχος του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», στο πλαίσιο των κλιμακούμενων ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Πρόκειται για μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση, άσχετα με το τι υποστηρίζει δημοσίως, στην πραγματικότητα «παίζει με τη φωτιά», στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αναδειχθεί σε «σημαιοφόρο» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή.

Αλλωστε, ακόμα και αν η επίσκεψη Φρέντρικσον ήταν απλά μια «επίσκεψη ρουτίνας», μια προγραμματισμένη επιθεώρηση, επιβεβαιώνεται και έτσι ότι η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των πιο επικίνδυνων για το λαό σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως είναι η πυρηνική του στρατηγική.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε εξάλλου και τον περασμένο Οκτώβρη, όταν αποκαλύφτηκε ότι στις 26 και 28 Σεπτέμβρη του 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου. Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Αμυνας, με απόρρητο έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονται στη βάση είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση «ειδικών όπλων», τα οποία περιλαμβάνουν και τα πυρηνικά όπλα.

Σημειωτέον, μιλώντας πρόσφατα στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Σπούτνικ», ο Τούρκος υποπτέραρχος ε.α. Ερντογάν Καρακούς επιβεβαίωσε τη χρήση του Αραξου ως εναλλακτικού χώρου αποθήκευσης πυρηνικών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο μεταφοράς στις έτοιμες γι' αυτόν το σκοπό εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν εγκατεστημένα σήμερα οι Αμερικανοί στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Υπενθυμίζοντας την «αντιπαράθεση των αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να στηριχθεί στην Τουρκία σε αυτήν την αντιπαράθεση. «Ενώ η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει τη στήριξη της Αμερικής ενάντια στην Τουρκία όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου, οι ΗΠΑ με τη σειρά τους επιδιώκουν να αντλήσουν το μέγιστο όφελος από αυτήν την κατάσταση. Η επίσκεψη του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στον Αραξο είναι μια προειδοποίηση της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα», ανέφερε ο Καρακούς, εννοώντας ότι μπορεί τελικά ο Αραξος να χρησιμοποιηθεί αντί του Ιντσιρλίκ.

Βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όποτε τη ρωτάνε για το αν ο Αραξος προορίζεται για αποθήκευση πυρηνικών όπλων, παίζει κρυφτούλι. Το ίδιο έκαναν και οι προκάτοχοί της, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποσιωπώντας π.χ. ότι το 1995 φυλάσσονταν στον Αραξο 24 ατομικές βόμβες του ΝΑΤΟ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε κάποια χρόνια μετά, όταν αυτές μεταφέρθηκαν.

«Βασική συνιστώσα» των δολοφονικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ

Εξάλλου, η χρήση πυρηνικών είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ. Ενδεικτικά στα προπαρασκευαστικά κείμενα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκινά αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, τονίζεται για την πυρηνική πολιτική του ιμπεριαλιστικού οργανισμού: «Το ΝΑΤΟ διασφαλίζει ότι η πυρηνική του αποτροπή (βλ. πυρηνικά όπλα) παραμένει αξιόπιστη και αποτελεσματική...», ενώ σε ειδικό κεφάλαιο γράφουν: «Τα πυρηνικά όπλα αποτελούν βασική συνιστώσα των συνολικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας για την αποτροπή και την άμυνα, παράλληλα με τις συμβατικές δυνάμεις και την πυραυλική άμυνα».

Παραπέρα, σε ΝΑΤΟική παρα-σύνοδο, με τίτλο «Ο Διάλογος των Βρυξελλών», που διοργανώνουν παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής, στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τέσσερις οργανώσεις - «δεξαμενές σκέψεις», με μεγάλη πείρα στη ζύμωση και προώθηση των επικίνδυνων σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα, υπάρχει στη θεματολογία ειδική ενότητα με θέμα «Η Νέα Πυρηνική Εποχή».

Διαβάζουμε στο σχετικό εισηγητικό κείμενο: «Διαμορφώνεται μια δεύτερη πυρηνική εποχή, που χαρακτηρίζεται από περισσότερους παράγοντες και λιγότερη σταθερότητα. Στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ επανέλαβαν τη μακρόχρονη θέση τους ότι "όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία" και επιβεβαίωσαν την "αποφασιστικότητά τους να αναζητήσουν έναν ασφαλέστερο κόσμο για όλους και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα" (...) Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στην τεχνολογία, το δόγμα και τη ρητορική, ιδίως στη Ρωσία, απαιτούν μια νέα συζήτηση σχετικά με τη στάση αποτροπής του ΝΑΤΟ και το πυρηνικό του οπλοστάσιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε μόνιμη ετοιμότητα για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων(26/10/2019)
«Κλειδωμένα» στο σκόπευτρο τα Δυτικά Βαλκάνια(16/6/2018)
Με ιδιαίτερη αξία για τα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΗΠΑ(9/6/2018)
Στον Αραξο ο επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ(23/5/2018)
Συνεχίζεται η εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης(20/9/2017)
Εκκωφαντική σιωπή για το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών στον Αραξο(19/9/2017)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org