Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Σταθερή προτεραιότητα τα Δυτικά Βαλκάνια

Ψηφίστηκε χτες εκ νέου από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η συμφωνία των Πρεσπών

Η προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι βασική προτεραιότητα της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε χτες ο καγκελάριος της Αυστρίας Σ. Κουρτς

Copyright 2018 The Associated

Η προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι βασική προτεραιότητα της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε χτες ο καγκελάριος της Αυστρίας Σ. Κουρτς
Η «σταθερότητα στην ευρωπαϊκή γειτονία και η προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» είναι βασική προτεραιότητα της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε χτες ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την έναρξη της αυστριακής προεδρίας, ο Κουρτς τόνισε ότι είναι σημαντικό να δοθεί μια «σαφής προοπτική ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ», αλλά και ότι «η ευρωπαϊκή ιδέα θα ολοκληρωθεί όταν αυτές οι χώρες (σ.σ. των δυτικών Βαλκανίων) ενταχθούν στην ΕΕ». Αναφερόμενος ειδικά στην ΠΓΔΜ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά και την ελπίδα ότι τόσο τα Σκόπια όσο και η Αλβανία θα σημειώσουν επαρκή πρόοδο τους επόμενους έξι μήνες στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Σχετικά με την Τουρκία, ο Κουρτς επεσήμανε ότι η αυστριακή προεδρία θα ζητήσει το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θα εργαστεί ακόμα πιο ενεργά για την αναζήτηση μιας «μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης» με την Αγκυρα.

Στο μεταξύ, ενδεικτικά των ευρωατλαντικών σχεδιασμών που «τρέχουν» είναι τα χτεσινοβραδινά συγχαρητήρια του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μ. Πενς στον πρωθυπουργό για την πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας (βλέπε και σελ. 8), ενώ θα ακολουθούσε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού αξιωματούχου και με τον Ζ. Ζάεφ.

Νωρίτερα χτες το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε για δεύτερη φορά τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών για το θέμα του ονόματος. Καταγράφηκαν 69 ψήφοι «υπέρ» και ένα «παρών», ενώ απείχαν εκ νέου οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, μιλώντας για «παράνομη διαδικασία», «αντισυνταγματική και αντίθετη με τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα».

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν οι παρόντες βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των αλβανικών κομμάτων, με εξαίρεση τον βοσνιακής καταγωγής ανεξάρτητο βουλευτή Φ. Μούχιτς, που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος SDSM, ο οποίος ψήφισε «παρών».

Θυμίζουμε ότι το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ είχε εγκρίνει για πρώτη φορά τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στις 20 Ιούνη, ωστόσο, στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, αρνήθηκε να υπογράψει το εκτελεστικό διάταγμα για τη δημοσίευση του νόμου και τον ανέπεμψε στο Κοινοβούλιο. Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής, δεύτερης ψηφοφορίας ο νόμος κύρωσης της συμφωνίας θα επιστρέψει στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος αυτήν τη φορά, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι υποχρεωμένος να τον υπογράψει.

Μιλώντας χτες στο Κοινοβούλιο, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σημείωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν θίγει την ταυτότητα και τη γλώσσα των πολιτών της χώρας και κάλεσε τον Πρόεδρο Ιβάνοφ να υπογράψει τον νόμο όπως υποχρεούται από το Σύνταγμα.

Επίσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο Ντιμιτρόφ απέρριψε το επιχείρημα του Προέδρου Ιβάνοφ ότι μόνο ο Πρόεδρος της χώρας μπορεί να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, τονίζοντας ότι ο νόμος εκχωρεί το δικαίωμα αυτό και στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και ότι από τις 897 διεθνείς συμφωνίες που έχει κυρώσει το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ από το 1991, μόνο πέντε είχαν υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ και πάλι δεν θα υπογράψει τον νόμο, ασκώντας το αποκαλούμενο «βέτο της τσέπης».

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στο βράδυ στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, επιβεβαίωσε ότι δημοψήφισμα στη χώρα του προγραμματίζεται για τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη, με στόχο να επικυρωθεί στη Βουλή της χώρας το αργότερο έως το Γενάρη του 2019. Κατά τ' άλλα, επανέλαβε το ΝΑΤΟικό αφήγημα ότι η διευθέτηση του θέματος θα συμβάλει στην «ανάπτυξη» όλης της περιοχής, ενώ ενδεικτική του ευρωατλαντικού περιεχομένου της συμφωνίας είναι και η αποστροφή του ότι «η αντιπολίτευση είναι από τη μία πλευρά υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και από την άλλη είναι κατά της συμφωνίας, μ' έναν τρόπο που δεν στέκει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ