Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Ανέβασαν τους τόνους», για να κρύψουν τη σύμπλευση

Eurokinissi

Με προσωπικές επιθέσεις, χαρακτηρισμούς και ψευτοκαβγάδες επιχείρησαν, αλλά δεν κατάφεραν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία, να κρύψουν τις από κοινού δεσμεύσεις για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Αλ. Τσίπας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια «κατάσταση δραματική» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «εκεί που υποτίθεται ότι θα χτίζατε το "success story" στα δημοσιονομικά, πετύχατε το απόλυτο διπλό φιάσκο», κατηγορώντας την ότι «όχι μόνο δεν είχατε πάρει καμία ρύθμιση για το χρέος, αλλά δεν είχατε προχωρήσει και σε καμία ουσιαστική διαρθρωτική μεταρρύθμιση».

Κρίνοντας τις δύο κυβερνήσεις απ' τη σκοπιά των επιδόσεών τους προς όφελος του εγχώριου κεφαλαίου, επανέλαβε ότι «εκεί που απέτυχαν τρεις δικές σας κυβερνήσεις, η δική μας κυβέρνηση πέτυχε», ενώ παραθέτοντας τα ...επιτεύγματά της αναφέρθηκε στην «υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων» στα ματωμένα δηλαδή πλεονάσματα από τη φοροληστεία του λαού και τις περικοπές, στους «θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» του κεφαλαίου που χτίζονται πάνω στα μέτρα που εντείνουν την εκμετάλλευση, στα «ελληνικά ομόλογα που καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», προκειμένου το αστικό κράτος να δανειστεί φτηνότερα για λογαριασμό των ομίλων.

«Και όλα αυτά είναι μονάχα η αρχή μιας πορείας, που διαρκώς από εδώ και στο εξής θα επιταχύνεται, ιδιαίτερα μετά την καθοριστική (...) ιστορική απόφαση του Γιούρογκρουπ της 21ης του Ιούνη», πρόσθεσε κλείνοντας το μάτι στην αστική τάξη και προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως καταγράφεται και στην πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ.

Κατά τα άλλα, επιστράτευσε και τις κάλπικες προσδοκίες απευθυνόμενος στο λαό, λέγοντας ότι στο εξής η κυβέρνηση θα εργαστεί με σκοπό η έξοδος απ' τα μνημόνια να φανεί στην καθημερινότητα των πολιτών, όσο και τα κάλπικα διλήμματα για να τονώσει τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, επιτέθηκε στη ΝΔ και για τη στάση της στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ αλλά και για το Προσφυγικό, χρεώνοντάς της ότι «πολιτεύεται δανειζόμενη τη ρητορική της ακροδεξιάς και των εθνικιστών», κρύβοντας βέβαια και το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, το οποίο κάθε άλλο παρά αμφισβητεί η ΝΔ, όσο και το συνολικά αντιδραστικό περιεχόμενο των αποφάσεων της ΕΕ για το Προσφυγικό, το οποίο ψήφισε την περασμένη βδομάδα. Απ' τη φαρέτρα του δεν έλειψε η διαφθορά, κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη για προνομιακές σχέσεις με επιχειρηματίες και αναφωνώντας: «Η Ελλάδα του χτες, της χρεοκοπίας, της διαπλοκής, της διαφθοράς, τελείωσε».

Ενδεικτική δε και των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα όσο και της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει «δίχτυα» στη λεγόμενη «κεντροδεξιά» ήταν και η αναφορά του πρωθυπουργού για το «πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τη χώρα, αλλά και πόσο διαφορετική θα ήταν η στάση μιας πολύ σημαντικής παράταξης για τον τόπο» αν στις εκλογές της ΝΔ είχε εκλεγεί πρόεδρος ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Με το ρόλο του στη δικομματική κοκορομαχία

Στη γνωστή γραμμή του, να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έκανε και εφαρμόζει όσα κατήγγειλε ως αντιπολίτευση, ότι «διχάζει τους Ελληνες» και ότι διέπεται από «ανικανότητα» και «αδυναμία» να υπηρετήσει τους στόχους της αστικής τάξης, κινήθηκε και χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι επί των ημερών της έχει διογκωθεί το ιδιωτικό χρέος (χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία), ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και του αφανισμού - όπως είπε - της λεγόμενης μεσαίας τάξης, αλλά και για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε και τα οποία «κόβουν» από τη ρευστότητα του κεφαλαίου.

Παραπέρα, στην προσπάθειά του να πείσει για τη δική του χρησιμότητα στην ντόπια καπιταλιστική οικονομία, υποστήριξε ότι μια δική του κυβέρνηση μπορεί να αναδειχτεί πιο αξιόπιστη απέναντι στους εταίρους και δανειστές τους στο εξωτερικό και αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, κατόπιν να διεκδικήσουν μείωση στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ίδιο μοτίβο, πρόσθεσε ότι με μια «αποτελεσματική» κυβέρνηση, με διασφάλιση «σιγουριάς» και καλλιέργειας «φιλοεπενδυτικού κλίματος», μπορεί να έρθει ένα «αναπτυξιακό σοκ», με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ενώ επιβεβαιώνοντας ότι τα περιβόητα μέτρα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας δεν αποτελούν αντίβαρο, αλλά συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής, αναφέρθηκε και εκείνος σε θέσεις όπως για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» κ.ο.κ.

Σε μια τέτοια βάση ζήτησε ξανά πρόωρες εκλογές, επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον ψεύτη, χυδαίο και συκοφάντη, ενώ αναδίνοντας ταυτόχρονα την μπόχα του συστήματός τους, κατονόμασε σειρά μεγαλοεπιχειρηματιών, που όπως είπε συναντώνται με τον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε και «διαπλεκόμενο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ