Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν έχουν τέλος τα αμερικανικά «συγχαρητήρια»

Τηλεφωνική επικοινωνία Πενς - Τσίπρα χτες το βράδυ

Από τη συνάντηση Τσίπρα - Πενς κατά την περσινή επίσκεψη του πρωθυπορυγού στις ΗΠΑ
Από τη συνάντηση Τσίπρα - Πενς κατά την περσινή επίσκεψη του πρωθυπορυγού στις ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες το βράδυ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Πενς, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της οποίας - σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου - «ο Αντιπρόεδρος τον συνεχάρη για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων, ιδίως ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή».

Να σημειωθεί ότι με αφορμή το τηλεφώνημα, χτεσινές πληροφορίες έκαναν λόγο για επίσκεψη του ίδιου του Μ. Πενς στην Ελλάδα, ως επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη ΔΕΘ. Αλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για ενδεχόμενο εκπροσώπησης της αμερικανικής κυβέρνησης ακόμα και από τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Η κυβέρνηση προφανώς επιδιώκει τέτοια ...υψηλή παρουσία, καθώς θέλει από τη μία να την παρουσιάσει ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στο έργο της, στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης που επιχειρεί η ελληνική αστική τάξη, και, από την άλλη, να κάνει πιο πειστικό το αφήγημα της εξόδου απ' τα μνημόνια.

Οπως και να 'χει, η αμερικανική συμμετοχή στην 83η ΔΕΘ θα είναι αναβαθμισμένη, όπως κατ' επανάληψη έχει επισημάνει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παρουσία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Ου. Ρος, ενώ περί τους 30 μονοπωλιακούς ομίλους αναμένεται να φιγουράρουν μεταξύ των εκθετών («Lockheed Martin», «Microsoft», «fizer» «Coca Cola», «Cisco», «Hewlett Packard», «IBM Hellas», «Facebook», «Google» κ.ά.).

Εξάλλου, στο πνεύμα αντίστοιχων τοποθετήσεων του Αμερικανού πρέσβη, περί «Ελλάδας - γεωπολιτικού μεντεσέ», ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη ΔΕΘ έκανε λόγο για «μια μεγάλη αγορά, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου ηγείται η Ελλάδα και το κέντρο της είναι η Θεσσαλονίκη», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα προσφέρει πρόσβαση σε μια αγορά 120 εκατ. καταναλωτών (Βαλκάνια και Τουρκία) και παράλληλα αποτελεί κράτος - μέλος της ΕΕ, άρα μέλος μιας αγοράς 400 εκατομμυρίων ατόμων.

Χαρακτήρισε δε τη ΔΕΘ «μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να κάνει το επόμενο βήμα σε μια πετυχημένη μεταμνημονιακή πορεία», προσθέτοντας ότι το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα είναι πολύ μεγάλο, ιδίως στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του real estate και των logistics, όπου οι ευκαιρίες «υπερβαίνουν το ρίσκο της χώρας και έχουν μεγάλη ανταποδοτικότητα». Αξίωσε ωστόσο, προκειμένου αυτό το ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε περισσότερες επενδύσεις, «πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ