Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί

Στα χνάρια του Αλ. Τσίπρα και του Κυρ. Μητσοτάκη κινήθηκαν οι αρχηγοί των υπόλοιπων αστικών κομμάτων κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, παρουσιάζοντας κι εκείνοι με τη σειρά τους τα «θέλω» του κεφαλαίου και την «αγωνία» τους για την πορεία της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όσο και για μια «θέση στον ήλιο» της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η Φώφη Γεννηματά έδωσε χτες ξανά ...αγώνα για να εμφανίσει το χώρο της με διακριτό ρόλο από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κατηγορώντας αμφότερους για «καιροσκοπισμό», ενώ επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική, όσο και στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, στο τώρα, με έγνοια για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, στηλίτευσε τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, πρόσθεσε ότι με τα συμφωνηθέντα «δεν ενισχύονται οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης» και η «προοπτική», ενώ χαρακτήρισε την επιβληθείσα φορολογία «εξοντωτική». Παράλληλα, ζήτησε να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα ψηφίσει την πρόταση του νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για μη περικοπή συντάξεων και ζήτησε εκλογές, για «πολιτική αλλαγή».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, έκανε λόγο για «μαύρο μέτωπο της διαπλοκής» και «όψιμους μακεδονομάχους» που θέλησαν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα με το Σκοπιανό, στήνοντας παγίδα στους ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση, και κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την «υπονόμευση της εθνικής οικονομίας». «Αν είχαμε πέσει στην παγίδα, θα ήμασταν σήμερα εδώ να συζητάμε για το τέλος των μνημονίων, τη ρύθμιση του χρέους, την έξοδο στις αγορές;». Ενώ, κάνοντας ονομαστική αναφορά στο Ποτάμι, μίλησε για «κυβερνητικές καβάντζες» και υποστήριξε ότι αν οι ΑΝΕΛ έριχναν την κυβέρνηση θα σχηματίζονταν νέες πλειοψηφίες, που θα πέρναγαν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Ρώτησε δε τον Κυρ. Μητσοτάκη τι θα πράξει αν η συμφωνία για την ΠΓΔΜ έρθει στη Βουλή για κύρωση με πλειοψηφία 180 βουλευτών, όπως άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας στον Π. Καμμένο. «Δεν θα γίνουμε οι καμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, και στη συνέχεια επέκρινε τη κυβέρνηση για «μπρος - πίσω στις ιδιωτικοποιήσεις» και πως εξακολουθεί να διατηρεί έναν «φορολογικό συντελεστή των κερδών των επιχειρήσεων, από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη». Εξέφρασε δε «παράπονο» για το ότι ο πρωθυπουργός δεν αναγνώρισε πως τα υπόλοιπα κόμματα - με την ψήφο τους στο τρίτο μνημόνιο - «στηρίξαμε τη στροφή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, ζήτησε φιλοεπιχειρηματικά μέτρα για «να γυρίσουν τα λεφτά που έχουν φύγει στο εξωτερικό και να έρθουν ξένες επενδύσεις». Ενώ καταλόγισε «ανικανότητα» και στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι δεν είχε γίνει καμία επένδυση επί κυβέρνησής της.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, αφού αναμάσησε τις θέσεις της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ - χωρίς να βάλει άχνα για το ευρωατλαντικό «μεδούλι» της συμφωνίας - στη συνέχεια, επιβεβαιώνοντας ότι το φασιστικό μόρφωμα είναι σταθερά στο πλευρό των επιχειρηματικών ομίλων, ζήτησε κι αυτός με τη σειρά του «μείωση 15% της φορολογίας για επιχειρήσεις», «σταθερό φορολογικό σύστημα», ευνοϊκά μέτρα για «να επενδυθούν τα δεκάδες δισ. που είναι εκτός τραπεζικών λογαριασμών» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ