Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επανάληψη;

Δεν πέρασε ένας μήνας από τη Σύνοδο των G7 στον Καναδά, όπου έγινε το «έλα να δεις», μετά τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε αλουμίνιο - χάλυβα, και το πανηγύρι συνεχίζεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τις ίδιες και άλλες αφορμές. Οι ΗΠΑ έχουν απευθυνθεί με επιστολές σε εταίρους τους στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, από τους οποίους ζητούν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές δαπάνες και υλικό, απειλώντας πολλούς απ' αυτούς ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να εγγυώνται την ασφάλειά τους χωρίς αντάλλαγμα. Οι απαντήσεις στις αμερικανικές επιστολές ποικίλουν, αλλά ξεχωρίζει αυτή της Γερμανίας, που δηλώνει δημόσια ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στη νόρμα του 2% των στρατιωτικών δαπανών, όπως ζητούν οι ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν ΗΠΑ και Ρωσία να συζητούν κοινό σχέδιο αναβάθμισης των Κούρδων στη Συρία και την Κίνα να πιέζει την ΕΕ για τη συγκρότηση κοινού και «σκληρού» μετώπου απέναντι στους δασμούς των ΗΠΑ. Χώρια το παζάρι του Ιράν με όλες τις χώρες που συνεχίζουν να στηρίζουν τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, απέναντι στις ΗΠΑ που απειλεί με κυρώσεις όποιον συνεργάζεται οικονομικά με το Ιράν, θέλοντας να «στεγνώσει» τις εξαγωγές πετρελαίου και να προκαλέσει κρίση και ανατροπή στο ιρανικό καθεστώς. Αυτές οι αντιθέσεις, που οξύνονται και συνυπάρχουν με προσπάθειες συμβιβασμού, θυμίζουν λίγο το «όλοι με όλους και όλοι εναντίον όλων». Και είναι λόγος ικανός για να δικαιολογήσει την ανησυχία των αστικών επιτελείων ότι το σκηνικό των G7 μπορεί να επαναληφθεί και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σίκουελ

Τη μέρα της «επετείου» του κάλπικου δημοψηφίσματος για τον εγκλωβισμό του λαού επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για να στήσουν στη Βουλή μια νέα κακόγουστη παράσταση για την καπιταλιστική οικονομία και τις προοπτικές της, μετά την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. Το «σίκουελ», βέβαια, κατά τα συνηθισμένα, ήταν ακόμα χειρότερο κι απ' αυτήν την πρωτότυπη απάτη του καλοκαιριού του 2015. Τι μας είπαν; Οτι οι «προοπτικές» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τότε όπως και τώρα, δεν είναι άλλες από αυτές των μόνιμων μνημονίων για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Αυτοί είναι οι «διαφορετικοί» τάχα δρόμοι που χτες, όπως και τότε, έβαλαν το λαό να επιλέξει. Ποια ήταν η διαφορά; Οτι στην τωρινή «παράσταση» οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι. Η μεν κυβέρνηση κατηγορούσε τη ΝΔ ότι με τη στάση της «κινδυνεύουν» τάχα οι «εθνικοί» στόχοι του κεφαλαίου, η δε ΝΔ καμωνόταν ότι είναι τάχα ενάντια στις δεσμεύσεις και στα μέτρα που και η ίδια στήριξε τόσα χρόνια, και που σήμερα δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει αν αναλάβει την κυβέρνηση! Υπάρχει βέβαια και μια ακόμα πιο ουσιαστική διαφορά για το λαό. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την πείρα που έχει συσσωρεύσει και η οποία δείχνει ότι η ελπίδα δεν βρίσκεται ούτε στην εναλλαγή κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού, ούτε σε κάποια τάχα φιλολαϊκή διαχείριση του σάπιου συστήματος, με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του κεφαλαίου.

Απαγορεύσεις...

Πόσο εύκολο είναι, τελικά, να κατέβει ένα βίντεο από το YouTube; Απ' ό,τι φαίνεται, αρκεί απλά να μη βολεύει κάποιους. Το βίντεο «Ναζιστική Χρυσή Αυγή - Τυφλή αφοσίωση στον αρχηγό», από το κανάλι του «902.gr», αποκλείστηκε από το YouTube σε πολλές χώρες, κυρίως της ΕΕ. Στις υπόλοιπες χώρες όπου δεν έχει αποκλειστεί, βγαίνει με προειδοποιητικό μήνυμα ότι το περιεχόμενο είναι ακατάλληλο και προσβλητικό για μέρος του ακροατηρίου. Συγκεκριμένη αιτιολόγηση από το YouTube για τους περιορισμούς αυτούς δεν έχει δοθεί, παρά μόνο μια γενική αναφορά σε όρους περιεχομένου και μια επισήμανση ότι έχει γίνει «νομική καταγγελία» και ότι έχει «επισημανθεί από την κοινότητα του YouTube».

... χωρίς προσχήματα

Στην «έφεση» που το YouTube επιτρέπει, εξηγήθηκε ότι το κανάλι ανήκει σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα και ότι το βίντεο αποτελεί μέρος του ρεπορτάζ, το οποίο με ντοκουμέντα αναδεικνύει τον εγκληματικό χαρακτήρα ναζιστικής οργάνωσης. Η απάντηση ήταν ότι το YouTube αποφάσισε να διατηρήσει τους περιορισμούς στο βίντεο. Τα μηνύματα, όπως φαίνεται, είναι αυτοματοποιημένα και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμιά απάντηση στο γιατί κατέβηκε το βίντεο, όπως και γιατί τίθενται περιορισμοί σε βίντεο που αποκαλύπτουν τον ναζιστικό - εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και όχι σε υλικό της ίδιας της ναζιστικής οργάνωσης. Είναι φανερό ότι η ευαισθησία του YouTube ως προς το περιεχόμενο των βίντεο είναι εντελώς προσχηματική. Οσο για το ποιους ενόχλησε το βίντεο, είναι προφανές. Οπως προφανές είναι και το γεγονός ότι όσο κι αν οι όμιλοι που ελέγχουν το internet κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τον «σεβασμό» στην ελευθερία του λόγου, αυτή έχει πολύ συγκεκριμένα όρια...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1827 Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου, που προέβλεπε αυτονομία για τους επαναστατημένους Ελληνες και την επίδοση φόρου υποτέλειας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1854 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικομαθηματικός Γκέοργκ Ζίμον Ομ, ο οποίος διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Από αυτόν ονοματίστηκε η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.

1885 Ο Γάλλος χημικός Λουί Παστέρ εμβολιάζει για πρώτη φορά έναν ασθενή κατά της λύσσας. Το εμβόλιο είχε επιτυχία.

1921 Ο Κόκκινος Στρατός και ο μογγολικός επαναστατικός στρατός μπαίνουν νικηφόρα στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ούργκα. Στις 10 του μήνα σχηματίζεται επαναστατική κυβέρνηση στη Μογγολία.

1923 Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1943 Υπογράφεται Σύμφωνο με το οποίο ο ΕΛΑΣ υπάγεται στρατιωτικά στο Βρετανικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ). Εκ μέρους του ΣΜΑ, την υπέγραψε ο αρχηγός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα (ΒΣΑ), ταξίαρχος Εντι Μάγιερς, εκ μέρους του ΕΑΜ ο Βασίλης Σαμαρινιώτης (Ανδρέας Τζήμας) και εκ μέρους του ΕΛΑΣ οι Στέφανος Σαράφης και Αρης Βελουχιώτης. Η συμφωνία, εν συντομία, προέβλεπε τη δημιουργία Κοινού Γενικού Στρατηγείου για το συντονισμό της δράσης όλων των ελληνικών αντάρτικων δυνάμεων, χώριζε την Ελλάδα σε αυτοτελείς στρατιωτικές περιφέρειες, ρύθμιζε τις σχέσεις μεταξύ των ανταρτών των διαφόρων αντάρτικων οργανώσεων, και σε ό,τι αφορούσε τη στρατιωτική δράση, ως ανώτερη στρατιωτική ηγεσία καθιστούσε το ΣΜΑ, το οποίο αναλάμβανε, γενικά και αόριστα, την υποχρέωση να ενισχύει το αντάρτικο κίνημα. Το Σύμφωνο αυτό, καθώς και οι άλλες Συμφωνίες που ακολούθησαν (του Λιβάνου και της Καζέρτας), αποτελούσαν τμήμα της αστικής πολιτικής απέναντι στο λαϊκό κίνημα, με σκοπό την ενσωμάτωση, την εξουδετέρωση και εν τέλει την ήττα του.

1970 Αρχίζουν στο Εκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας οι δίκες 35 κομμουνιστών με τον ΑΝ509 και την κατηγορία της αντικαθεστωτικής δράσης. Δώδεκα στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜ καταδικάζονται σε βαριές ποινές φυλάκισης. Μεταξύ αυτών οι Νίκος Καλούδης, Γιάννης Γιάνναρης (μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ) και Ζήνωνας Ζορζοβίλης (αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ), οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια.

1971 Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας καταδικάζει με τον ΑΝ509 τους Στρατή Τσαμπή (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ) και Κώστα Λίτσα (στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜ) σε κάθειρξη 10 και 5 ετών αντίστοιχα.

1974 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει το προετοιμαζόμενο από τη χούντα πραξικόπημα στην Κύπρο και καλεί τον ελληνικό λαό και τους φαντάρους να ματαιώσουν τα σχέδια της χούντας και των ιμπεριαλιστών.

1988 Ανατινάζεται η πλατφόρμα πετρελαίου «Πάιπερ Αλφα» στον βρετανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 167 εργαζομένων. Ηταν το σοβαρότερο ανάλογο ατύχημα στον κόσμο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org