Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επανάληψη;

Δεν πέρασε ένας μήνας από τη Σύνοδο των G7 στον Καναδά, όπου έγινε το «έλα να δεις», μετά τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε αλουμίνιο - χάλυβα, και το πανηγύρι συνεχίζεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τις ίδιες και άλλες αφορμές. Οι ΗΠΑ έχουν απευθυνθεί με επιστολές σε εταίρους τους στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, από τους οποίους ζητούν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές δαπάνες και υλικό, απειλώντας πολλούς απ' αυτούς ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να εγγυώνται την ασφάλειά τους χωρίς αντάλλαγμα. Οι απαντήσεις στις αμερικανικές επιστολές ποικίλουν, αλλά ξεχωρίζει αυτή της Γερμανίας, που δηλώνει δημόσια ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στη νόρμα του 2% των στρατιωτικών δαπανών, όπως ζητούν οι ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν ΗΠΑ και Ρωσία να συζητούν κοινό σχέδιο αναβάθμισης των Κούρδων στη Συρία και την Κίνα να πιέζει την ΕΕ για τη συγκρότηση κοινού και «σκληρού» μετώπου απέναντι στους δασμούς των ΗΠΑ. Χώρια το παζάρι του Ιράν με όλες τις χώρες που συνεχίζουν να στηρίζουν τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, απέναντι στις ΗΠΑ που απειλεί με κυρώσεις όποιον συνεργάζεται οικονομικά με το Ιράν, θέλοντας να «στεγνώσει» τις εξαγωγές πετρελαίου και να προκαλέσει κρίση και ανατροπή στο ιρανικό καθεστώς. Αυτές οι αντιθέσεις, που οξύνονται και συνυπάρχουν με προσπάθειες συμβιβασμού, θυμίζουν λίγο το «όλοι με όλους και όλοι εναντίον όλων». Και είναι λόγος ικανός για να δικαιολογήσει την ανησυχία των αστικών επιτελείων ότι το σκηνικό των G7 μπορεί να επαναληφθεί και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σίκουελ

Τη μέρα της «επετείου» του κάλπικου δημοψηφίσματος για τον εγκλωβισμό του λαού επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για να στήσουν στη Βουλή μια νέα κακόγουστη παράσταση για την καπιταλιστική οικονομία και τις προοπτικές της, μετά την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. Το «σίκουελ», βέβαια, κατά τα συνηθισμένα, ήταν ακόμα χειρότερο κι απ' αυτήν την πρωτότυπη απάτη του καλοκαιριού του 2015. Τι μας είπαν; Οτι οι «προοπτικές» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τότε όπως και τώρα, δεν είναι άλλες από αυτές των μόνιμων μνημονίων για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Αυτοί είναι οι «διαφορετικοί» τάχα δρόμοι που χτες, όπως και τότε, έβαλαν το λαό να επιλέξει. Ποια ήταν η διαφορά; Οτι στην τωρινή «παράσταση» οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι. Η μεν κυβέρνηση κατηγορούσε τη ΝΔ ότι με τη στάση της «κινδυνεύουν» τάχα οι «εθνικοί» στόχοι του κεφαλαίου, η δε ΝΔ καμωνόταν ότι είναι τάχα ενάντια στις δεσμεύσεις και στα μέτρα που και η ίδια στήριξε τόσα χρόνια, και που σήμερα δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει αν αναλάβει την κυβέρνηση! Υπάρχει βέβαια και μια ακόμα πιο ουσιαστική διαφορά για το λαό. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την πείρα που έχει συσσωρεύσει και η οποία δείχνει ότι η ελπίδα δεν βρίσκεται ούτε στην εναλλαγή κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού, ούτε σε κάποια τάχα φιλολαϊκή διαχείριση του σάπιου συστήματος, με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του κεφαλαίου.

Απαγορεύσεις...

Πόσο εύκολο είναι, τελικά, να κατέβει ένα βίντεο από το YouTube; Απ' ό,τι φαίνεται, αρκεί απλά να μη βολεύει κάποιους. Το βίντεο «Ναζιστική Χρυσή Αυγή - Τυφλή αφοσίωση στον αρχηγό», από το κανάλι του «902.gr», αποκλείστηκε από το YouTube σε πολλές χώρες, κυρίως της ΕΕ. Στις υπόλοιπες χώρες όπου δεν έχει αποκλειστεί, βγαίνει με προειδοποιητικό μήνυμα ότι το περιεχόμενο είναι ακατάλληλο και προσβλητικό για μέρος του ακροατηρίου. Συγκεκριμένη αιτιολόγηση από το YouTube για τους περιορισμούς αυτούς δεν έχει δοθεί, παρά μόνο μια γενική αναφορά σε όρους περιεχομένου και μια επισήμανση ότι έχει γίνει «νομική καταγγελία» και ότι έχει «επισημανθεί από την κοινότητα του YouTube».

... χωρίς προσχήματα

Στην «έφεση» που το YouTube επιτρέπει, εξηγήθηκε ότι το κανάλι ανήκει σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα και ότι το βίντεο αποτελεί μέρος του ρεπορτάζ, το οποίο με ντοκουμέντα αναδεικνύει τον εγκληματικό χαρακτήρα ναζιστικής οργάνωσης. Η απάντηση ήταν ότι το YouTube αποφάσισε να διατηρήσει τους περιορισμούς στο βίντεο. Τα μηνύματα, όπως φαίνεται, είναι αυτοματοποιημένα και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμιά απάντηση στο γιατί κατέβηκε το βίντεο, όπως και γιατί τίθενται περιορισμοί σε βίντεο που αποκαλύπτουν τον ναζιστικό - εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και όχι σε υλικό της ίδιας της ναζιστικής οργάνωσης. Είναι φανερό ότι η ευαισθησία του YouTube ως προς το περιεχόμενο των βίντεο είναι εντελώς προσχηματική. Οσο για το ποιους ενόχλησε το βίντεο, είναι προφανές. Οπως προφανές είναι και το γεγονός ότι όσο κι αν οι όμιλοι που ελέγχουν το internet κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τον «σεβασμό» στην ελευθερία του λόγου, αυτή έχει πολύ συγκεκριμένα όρια...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org