Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Τεράστιες καταστροφές σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Καβάλα

Ανοχύρωτη όλη η χώρα εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων. Κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν δίπλα στους πληγέντες. Ανακοίνωση της ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ

Στη Χαλκιδική τα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και έφτασαν στη θάλασσα
Στη Χαλκιδική τα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και έφτασαν στη θάλασσα
Στο έλεος της έλλειψης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων βρίσκονται περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Καβάλα, η Χαλκιδική και ο δήμος Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Εχει ζητηθεί η κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Στο δήμο Βόλβης, εκτεταμένες καταστροφές προκλήθηκαν σε Σταυρό, Βρασνά και Ασπροβάλτα. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πλημμύρισαν υπόγεια, σπίτια και χώροι καταστημάτων, ιδιωτικές περιουσίες και τουριστικές υποδομές καταστράφηκαν. Η Πυροσβεστική δέχτηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας περισσότερες από 200 κλήσεις και επενέβη σε 28 περιπτώσεις για τη διάσωση ανθρώπων. Μεταξύ των ατόμων που διασώθηκαν ήταν μία έγκυος και ένα βρέφος 10 μηνών. Εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, δεν άντεξε το αντιπλημμυρικό έργο στον δυτικό χείμαρρο του Σταυρού.

Ο δήμος Βόλβης έχει 20 επικίνδυνα ρέματα και χειμάρρους και ήδη από το 2011 έχει επισημανθεί η ανάγκη για έργα ύψους 29 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, καθώς πραγματοποιήθηκε η «ομαδοποίηση» ρεμάτων και χειμάρρων, χωρίς όμως να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία συνοδευτικά αντιπλημμυρικά έργα. Τα συγκεκριμένα έργα αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης των αντίστοιχων μελετών.

Φωτογραφία από τον ιστότοπο «halkidikinews.gr»
Φωτογραφία από τον ιστότοπο «halkidikinews.gr»
Σε εξέλιξη είναι ακόμη η μελέτη που προκηρύχθηκε το 2015 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιπλημμυρική προστασία των παράκτιων οικισμών του Στρυμονικού Κόλπου, που περιλαμβάνει Βρασνά, Ασπροβάλτα και Σταυρό.

Στη Χαλκιδική

Στη Χαλκιδική, χτυπήθηκαν με μεγαλύτερη σφοδρότητα χωριά στους δήμους Σιθωνίας (Νικήτη) και Κασσάνδρας, η Ιερισσός κ.λπ. Προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, στο οδικό δίκτυο και σε άλλες υποδομές. Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Χαλκιδικής βρέθηκαν εκτεθειμένοι και αβοήθητοι, λόγω της παντελούς έλλειψης υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων.

Υπήρξαν πάνω από 100 κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια, καταστήματα και υπόγεια στην Κασσάνδρα, 60 στη Νικήτη, 25 στην Ιερισσό. Με αυτές τις καιρικές συνθήκες, τα οδικά δίκτυα σε μεγάλο μέρος της Χαλκιδικής είναι πραγματικά επικίνδυνα, από τους βράχους και τα δέντρα που κυριολεκτικά κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των διερχομένων.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Χαλκιδικής έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες. Και πέρυσι υπήρξαν καταστροφές στο δήμο Σιθωνίας, κυρίως στην περιοχή της Τριστινίκας, του Πόρτο Κουφό, του Ν. Μαρμαρά, της Τορώνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ σημειώνει ότι τα φαινόμενα αυτά προκαλούνται λόγω της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, σε συνδυασμό με τα μπαζωμένα ρέματα και τους χειμάρρους.

Σπίτια σχίστηκαν στα δύο στα Βρασνά...

MotionTeam

Σπίτια σχίστηκαν στα δύο στα Βρασνά...
Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και οι καταστροφές αυτές είναι έγκλημα εκ προμελέτης.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των περιφερειακών - δημοτικών αρχών. Δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Εργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος. Γι' αυτό και είναι προκλητικό να επικαλούνται φυσικά φαινόμενα και θεομηνίες όλοι αυτοί που δεν προχωράνε στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα να γίνονται καταστροφές συνέχεια, στην πρώτη δυνατή νεροποντή.

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα "θελκτικά" για τους καπιταλιστές, αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους.

Η "ανάπτυξη" που διαφημίζουν στο λαό της περιοχής δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου και των μεγάλων τουριστικών μονάδων».

Η ΤΕ Χαλκιδικής ζητά εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για την ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού. Συγκεκριμένα:

«Να γίνει καταγραφή των ζημιών και να δοθεί αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες.

Ενα αντιπλημμυρικό φράγμα διαλύθηκε στα Βρασνά Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Ενα αντιπλημμυρικό φράγμα διαλύθηκε στα Βρασνά Θεσσαλονίκης
Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές.

Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής. Να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων».

Στην Καβάλα

Στην Καβάλα, τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι των δήμων Παγγαίου και Νέστου. Στη Χρυσούπολη, την πρωτεύουσα του Νέστου, η Πυροσβεστική δέχτηκε 120 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και ισόγεια σπίτια και καταστήματα. Στο Χαλκερό, υπερχείλισε το ρέμα στην είσοδο του χωριού. Στο δήμο Παγγαίου, σημειώθηκαν πλημμυρικά - κατολισθητικά φαινόμενα και διαβρώσεις οδών, δημιουργήθηκαν προβλήματα από φερτά υλικά και υπήρξαν ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, σε αγροτικές εκτάσεις.

Στη Μαγνησία

Τεράστιες είναι οι ζημιές που προκάλεσε η σφοδρή βροχόπτωση στο δήμο Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας, και ιδιαίτερα στα χωριά Κανάλια, Κερασιά και Καμάρι. Πάνω από 30 σπίτια πλημμύρισαν και δεκάδες άνθρωποι χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν, ποιμνιοστάσια «πνίγηκαν», το οδικό δίκτυο υπέστη σοβαρές καταστροφές σε πολλά σημεία, μεγάλη είναι η ζημιά στην ακτή στο Καμάρι. Καταστροφές από τη βροχόπτωση υπήρξαν επίσης στο αγροτικό και στο εθνικό οδικό δίκτυο που διαπερνά το δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου.


Σε λιμνοθάλασσα μετατράπηκε το Χρυσοχώρι Καβάλας
Σε λιμνοθάλασσα μετατράπηκε το Χρυσοχώρι Καβάλας

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ