Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας έφερε ξανά καταστροφές

Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Σερρών του ΚΚΕ με αφορμή τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών

Την ανάγκη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αναδεικνύει για άλλη μια φορά η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ, με αφορμή τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, κυρίως στην περιοχή της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων, αλλά και στην πόλη.

Οπως αναφέρει, «μια δυνατή καλοκαιρινή νεροποντή μετέτρεψε τα ρυάκια της κοιλάδας σε ορμητικό χείμαρρο που παρέσυρε στο πέρασμά του δέντρα, κλαδιά, φερτή ύλη από τα υψώματα της Ορεινής. Στα σημείο που υπερχείλισε πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια σπιτιών, αυτοκίνητα, καταστήματα, δρόμοι της πόλης και φρεάτια που έχουν χρόνια να καθαριστούν. Μία πόλη που βρίσκεται στις παρυφές του ορεινού όγκου του Λαϊλιά, όπου δεν έχουν γίνει έργα συγκράτησης φερτών υλικών, κορμών, κλαδιών κ.λπ. στις κοίτες των ρεμάτων του».

Θυμίζει ότι το ΚΚΕ και με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες του 2015, τόσο στην πόλη όσο και σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων γύρω από τον ποταμό Στρυμόνα, είχε επισημάνει την αναγκαιότητα της αντιπλημμυρικής θωράκισης συνολικά του νομού, με Ερώτηση στο Κοινοβούλιο. Ολα αυτά τα χρόνια δεν έγινε τίποτε, πέρα από παρεμβάσεις βιτρίνας.

«Δεν δόθηκε βάρος στη δημιουργία ορεινών υδρονομικών έργων που θα ξεκινούν από τον Λαϊλιά για να αποτρέπουν τη διάβρωση των εδαφών και τη μεταφορά υλικών στις κοίτες των δύο ρεμάτων. Ούτε κατασκευάστηκε φράγμα στερέωσης της κοίτης, φράγμα συγκράτησης φερτών υλικών, που να γίνεται διαλογή και μείωση της ροής, δεξαμενές όπου θα συγκεντρώνονται τα φερτά υλικά κ.λπ.

Ο λόγος που δεν πραγματοποιούνται τέτοιας μορφής έργα είναι γιατί δεν είναι επιλέξιμα, καθώς δεν αποφέρουν το επιθυμητό κέρδος για τις κατασκευάστριες εταιρείες», σημειώνει. Επίσης αναδεικνύει τις ευθύνες των δήμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους καταστροφές, τονίζει η ΤΕ Σερρών, χρειάζεται: Να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός με βάση το κριτήριο αποφυγής κινδύνων, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών. Να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας που θα επικαιροποιεί τα απαραίτητα στοιχεία και τις μελέτες για την ολοκλήρωση του αστικού δικτύου ομβρίων υδάτων, διάνοιξη και διευθέτηση των ρεμάτων, ριζική αναβάθμιση και επαρκή συντήρηση των αντιπλημμυρικών υποδομών.

Επιπλέον, ζητά: Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%.

Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.

Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Σερρών, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ