Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης των πληγέντων

MotionTeam

Επίκαιρη Ερώτηση για τις καταστροφές εξαιτίας των βροχοπτώσεων σε δήμους της Χαλκιδικής κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ. Η Επίκαιρη Ερώτηση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, κατατέθηκε από τον βουλευτή του Κόμματος Γ. Δελή, απευθύνεται προς τον υπουργό Εσωτερικών και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Χαλκιδικής έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και η σημερινή της ΝΔ, δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Εργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος. Αντίθετα, η εκάστοτε κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση (δήμοι της περιοχής και Περιφέρεια) αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις - "μπαλώματα" μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για: Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών Β' κατοικίας. Να ελεγχθούν για τη στατική τους επάρκεια όσα κτίρια, κατοικίες κ.λπ. ήταν δίπλα στα πλημμυρισμένα ρέματα. Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές και να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής. Να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων. Να γίνει άμεσα αυτοψία από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για τυχόν μεταφορά τοξικών ρύπων από την απορροή των ομβρίων υδάτων καθώς και των φερτών υλών, με δεδομένο ότι στην Ολυμπιάδα, δίπλα στα ρέματα που τη διασχίζουν, υπάρχει η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού, καθώς και οι παλαιοί χώροι απόθεσης με επικίνδυνα απόβλητα προηγούμενων εκμεταλλεύσεων».

Νέα προβλήματα

Νέα πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα στη Χαλκιδική και ιδιαίτερα στον δήμο Αριστοτέλη με επίκεντρο την Ολυμπιάδα αλλά και στην Ιερισσό προκάλεσε η συνέχιση της κακοκαιρίας. Οι κάτοικοι στην Ολυμπιάδα εκτός από τις πλημμύρες είχαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στα βασικά δίκτυα, όπως νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, σε ένα σημαντικό τμήμα της περιοχής. Ενα σπίτι έχει γείρει λόγω ζημιάς στα θεμέλια. Λίγο μετά το μεσημέρι, τα προβλήματα άρχισαν να αποκαθίστανται σταδιακά. Στο μεταξύ, μεγάλο όγκο νερού δέχτηκε και η Ιερισσός. Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούσαν χτες στο δρόμο Στρατωνίου - Ιερισσού, μέσα στην Ιερισσό, στο Γομάτι. Η δημοτική αρχή έχει συστήσει στους κατοίκους να προσέρχονται στα κοινοτικά καταστήματα, προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους.

To φράγμα του Καλοχωρίου υπερχείλισε καθώς ανέβηκε η στάθμη των υδάτων του Γαλλικού ποταμού στις εκβολές του προς τον Θερμαϊκό κόλπο. Η θάλασσα έγινε ένα με το ποτάμι σκεπάζοντας το δρόμο. Εξάλλου, οι ισχυροί νοτιάδες που έπνεαν στην περιοχή είχαν αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλο μέρος της φυσικής προβλήτας και όγκοι από χώματα και φύκια να καλύψουν το δρόμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ