Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αστυνομοκρατία βάζει σε λειτουργία τον ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη

Αυτό έγινε σαφές από τη χτεσινή απάντηση της κυβέρνησης στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης: Με τα ΜΑΤ θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Eurokinissi

Ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης: Με τα ΜΑΤ θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης
Με απειλές του τύπου «έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου», «με έναν αποφασιστικό, ορθό τρόπο θα βαδίσουμε σε αυτά τα βήματα, που έχουν εγκριθεί ως σχεδιασμός» προς το λαό της Κέρκυρας, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, χτες από τη βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, έδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει «με ρόπαλα και ΜΑΤ» τη λειτουργία του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΗ της Λευκίμμης.

Οπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, από τα ξημερώματα της Τρίτης τα ΜΑΤ έχουν κάνει απόβαση στην Κέρκυρα προκειμένου να «επιβάλουν» τη λειτουργία του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Οπως τόνισε, ο υπερκορεσμός του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και η εκρηκτική κατάσταση με τα σκουπίδια που έχει διαμορφωθεί συνολικά στο νησί, όπου δημιουργούνται παντού ανεξέλεγκτες χωματερές, με άμεσο τον κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων στην καθαριότητα, έχουν τη σφραγίδα της αντιλαϊκής πολιτικής και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ. «Αφήσατε συνειδητά και εσείς, όπως και οι προηγούμενοι και η Τοπική Διοίκηση, να προχωράει όλο και περισσότερο η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε. «Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, δύο εργολαβίες στο νησί πήραν πάνω από ένα εκατομμύριο για την αποκομιδή».

Ο Ν. Μωραΐτης απαίτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση για τα μέτρα που θα πάρει άμεσα για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές για την ασφαλή τοποθέτηση των σκουπιδιών του νησιού, να κλείσει ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και να μη χρησιμοποιηθεί ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ της Λευκίμης, ο οποίος θα έπρεπε να έχει αποκατασταθεί εδώ και καιρό.

Ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό για το τι άλλαξε από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ και προεκλογικά ο Αλ. Τσίπρας έλεγαν για τον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης ότι δεν μπορεί να εναποτεθεί «ούτε χαρτοπετσέτα», και τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει να μεταφέρει δεματωμένα σκουπίδια, τα οποία είναι ακατέργαστα, δημιουργώντας μια νέα υγιειονομική βόμβα για λογαριασμό των εργολάβων, συνολικά των επιχειρηματιών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, αντί συγκεκριμένης απάντησης, επιδόθηκε σε απειλές σε βάρος των κατοίκων, ενώ ισχυρίστηκε ότι η λειτουργία της Λευκίμμης θα είναι μεταβατική κ.ο.κ. «Κανείς δεν επιδιώκει οι λύσεις αυτές να δίνονται με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Αλλά κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε αυτήν την υγειονομική βόμβα, σε αυτήν την κατάσταση σήμερα της Κέρκυρας, η οποία κάνει το γύρο του κόσμου και υπονομεύει όχι μόνο την οικονομία του νησιού, αλλά συνολικά την εικόνα της Ελλάδας. Και σε αυτό μπροστά, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ ζήτησε λίγο πολύ και «τα ρέστα» από το ΚΚΕ, με αναφορές του τύπου ότι «δεν έχει προτάσεις» και άλλα τέτοια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το λαό της Κέρκυρας να μη σκύψει το κεφάλι μπροστά στην τρομοκρατία από την πλευρά της κυβέρνησης. «Να βάλει εμπόδια στις αποφάσεις που τσακίζουν τη ζωή του. Να αντιπαλέψει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Να απαιτήσει επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων - αυτή είναι η πρότασή μας - με αυστηρή τήρηση των κριτηρίων καταλληλότητας. Να παλέψει για λύσεις με γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και τους φυσικούς πόρους, με επιστημονικό σχεδιασμό, να παλέψει για ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ