Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές επισκέψεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς

Το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μάνδρα Λάρισας επισκέφτηκε, χτες Τρίτη, αντιπροσωπεία της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος, ο Παναγιώτης Σπήλιος, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας, ο Πέτρος Κρίκης, μέλος της ΤΕ Λάρισας και δημοτικός σύμβουλος και ο Αδάμ Μολυβδάς, στέλεχος του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος συναντήθηκε με τον υπεύθυνο από τον στρατό για το Κέντρο Φιλοξενίας των προσφύγων και με εκπρόσωπο των εργαζομένων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που εργάζονται εκεί, οι οποίοι ενημέρωσαν για την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν στο κέντρο.

Στο κέντρο «φιλοξενούνται» σήμερα πάνω από 1.100 πρόσφυγες, που στοιβάζονται σε μικρά κοντέινερ - οικίσκους, με πάρα πολλά παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών. Το 50% είναι Σύροι και οι υπόλοιποι Ιρακινοί, Αφγανοί και άλλες εθνικότητες. Σύντομα θα τοποθετηθούν 70 ακόμη κοντέινερ για να στεγάσουν άλλα 300 άτομα περίπου, ενώ γίνεται συζήτηση για να λειτουργήσει και νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κυψελοχώρι.

Αρκετές είναι οι δυσκολίες της διαβίωσης, αφού τα κοντέινερ όπου στεγάζονται είναι πολύ μικρά και τα κοινόχρηστα πλυντήρια ελάχιστα. Η υγειονομική κάλυψη είναι ανεπαρκής, καθώς υπάρχει ένα ιατρείο με έναν γιατρό και τρεις νοσηλεύτριες, το οποίο λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες. Σημειώνεται ότι η πρόσβαση των προσφύγων στα νοσοκομεία είναι αρκετά δύσκολη, λόγω της διαφορετικής γλώσσας και της μη ύπαρξης μεταφραστή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους πρόσφυγες, αναδείχθηκε ξανά ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία θέλει να πάει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο μόνο ένα μικρό μέρος τους το καταφέρνει, εξαιτίας της απαράδεκτης πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που τους κρατούν εγκλωβισμένους.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος μετέφερε στους πρόσφυγες την αλληλεγγύη του ΚΚΕ, απευθύνοντας κάλεσμα για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την ανατροπή του καπιταλισμού, που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά. Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματά τους, για να τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε άμεσα στις χώρες που επιθυμούν, για καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας σε ανοιχτά κέντρα όσο θα παραμένουν στην Ελλάδα, για επίλυση των προβλημάτων της υγείας και της εκπαίδευσης των παιδιών τους κ.λπ.

Στο «Μόζα» στον Βόλο

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε και στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων «Μόζα» στον Βόλο από αντιπροσωπεία της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με τους Γιώργο Λούμα, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας και Αποστόλη Νάνο, δημοτικό σύμβουλο Βόλου. Εκεί φιλοξενούνται 148 πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και λίγοι απ' το Κουβέιτ, απ' τους οποίους τα 75 είναι παιδιά. Οι συνθήκες διαβίωσής τους στο κέντρο είναι δύσκολες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων και των υπευθύνων. Οι πρόσφυγες διαμένουν στοιβαγμένοι σε μικρούς προχειροφτιαγμένους χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα και καλούνται να ζήσουν με τα επιδόματα - ψίχουλα που παίρνουν από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Βεβαίως, και στο «Μόζα» η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τη διαχείριση και τη λειτουργία σε αρκετές ΜΚΟ. Εχουν αναλάβει δράση η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η «DRC», η «ΑΡΣΙΣ», η «ΕΡΥΘΡΑ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΣ», η «INTERVOLVE» κ.ά. που διαχειρίζονται πολλά εκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η δράση των ΜΚΟ επιδεινώνει την κατάσταση, αφού ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων σε ζητήματα που αφορούν τις υποδομές, την εκπαίδευση, την υγειονομική φροντίδα, την παροχή υλικών, τη νομική στήριξη κ.ά. δυσκολεύει την καθημερινότητα των προσφύγων, ενώ οι «παροχές» εξαρτώνται από τη διαχείριση και τη ροή της χρηματοδότησης και όχι από τις πραγματικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να αγωνιστούν και για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών, για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους, για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όσο διάστημα φιλοξενούνται στις προσφυγικές δομές για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org