Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προωθείται το σχέδιο των ΗΠΑ για την «επόμενη μέρα»

Από τη συνάντηση του Ντ. Τραμπ με τον Ιορδανό μονάρχη

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση του Ντ. Τραμπ με τον Ιορδανό μονάρχη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται τα παζάρια ΗΠΑ, Ισραήλ, ΕΕ, Βρετανίας, Ρωσίας και άλλων δυνάμεων, με στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών επιδιώξεών τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τόσο με επίκεντρο το παλαιστινιακό ζήτημα όσο και με την «επόμενη μέρα» στη Συρία και το Ιράκ μετά τις πολύχρονες επεμβάσεις.

Στην Ουάσιγκτον, αργά το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β' αποκάλυψε μέρος της κλιμάκωσης των διαβουλεύσεων και των πιέσεων που ασκούν στην παλαιστινιακή ηγεσία, ενόψει και της δημοσιοποίησης το επόμενο διάστημα του αμερικανικού, λεγόμενου «ειρηνευτικού» σχεδίου για το Παλαιστινιακό. Πέρα από το Παλαιστινιακό, συζήτησαν «διμερή θέματα ανάπτυξης της συνεργασίας», την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς «ασφάλειας», καθώς και τις «οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ιορδανία υπό τις ασφυκτικές πιέσεις του ΔΝΤ.

Ο Πρόεδρος Τραμπ ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ «πάνε πολύ καλά» στη Μέση Ανατολή, διέκρινε «πολλή πρόοδο που ξεκίνησε με το τέλος της τρομερής συμφωνίας» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που την χαρακτήρισε ξανά «καταστροφική», και συμπέρανε πως πλέον «τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά».

Ο Ιορδανός μονάρχης επανέλαβε όσον αφορά το Παλαιστινιακό ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση στη βάση των δύο κρατών με εγγυήσεις «για την ασφάλεια ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». «Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής» επισήμανε ο Αμπντάλα Β'. Αναφερόμενος στη Συρία υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν «πιο εντατικές προσπάθειες» για την εξεύρεση πολιτικής λύσης με εγγυήσεις για «την ασφάλεια και τη σταθερότητα καθώς και για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας». Ακολούθως κολάκεψε τον Πρόεδρο Τραμπ, δηλώνοντας: «Εάν ο υπόλοιπος κόσμος είχε λίγη μόνο από την ανθρωπιά σας και τη χάρη σας να μας βοηθήσετε, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση».

Ο Τραμπ ένιωσε κατάπληξη, ομολογώντας πως αυτά τα λόγια ήταν «ό,τι καλύτερο» είχε ακούσει να του λένε τον τελευταίο καιρό.

Η συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε μετά την περιοδεία που έκαναν σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ. Ενημέρωσαν τους ηγέτες της περιοχής για το σχέδιο που έχουν καταρτίσει με στόχο την επανέναρξη, υποτίθεται, των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών και την επίτευξη «της συμφωνίας του αιώνα».

Δεν κατάφεραν έως τώρα να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Παλαιστινιακής ηγεσίας, που μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ στις 6 Δεκέμβρη και τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ, αρνείται τις συναντήσεις με την κυβέρνηση Τραμπ. Αυτές τις αντιστάσεις οι ΗΠΑ προσπαθούν να κάμψουν με αύξηση των οικονομικών εκβιασμών προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Πέρα από τη δραματική μείωση της συνδρομής των ΗΠΑ κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια προς την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), η κυβέρνηση Τραμπ «πάγωσε» χτες και την οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή με βάση το νόμο Taylor Force, που σταματά την οικονομική βοήθεια επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή καταβάλλει επιδόματα σε Παλαιστίνιους «τρομοκράτες» που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν ή φυλακίστηκαν από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές...

Πλάι σε αυτές τις προσπάθειες, η ισραηλινή ηγεσία πιέζει για σαλαμοποίηση της «λύσης» στο Παλαιστινιακό, εκφράζοντας «προθυμία» για την «ανάπτυξη των υποδομών» στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία «στραγγαλίζουν» από το 2007, επιβάλλοντας καταστροφικό οικονομικό αποκλεισμό. Διοχέτευσαν χτες πληροφορίες περί ενός «σχεδίου δημιουργίας πλωτού λιμανιού» ανοικτά της Κύπρου, ώστε να βάλουν στο χέρι και την παλαιστινιακή ΑΟΖ, που έχει σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων...

Παρεμβάσεις Βρετανίας και Ρωσίας

Στο παζάρι συμμετέχουν δραστήρια και άλλες δυνάμεις, όπως η Βρετανία και η Ρωσία. Για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ξεκίνησε περιοδεία στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Πρόκειται για τον δεύτερο διάδοχο στο θρόνο, πρίγκιπα Γουίλιαμ, που συναντήθηκε χτες με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρ. Ρίβλιν. Ο τελευταίος τον παρακάλεσε να μεταφέρει στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς το ακόλουθο μήνυμα: «Πρέπει να βρούμε μαζί λύση και να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Είναι πεπρωμένο να ζήσουμε μαζί και θα ζήσουμε». Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, που απέφυγε να κάνει δηλώσεις επί του θέματος, σήμερα έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα.

Επιπροσθέτως, Ρώσοι διπλωμάτες προσπαθούν να αυξήσουν το ρόλο τους στα παζάρια για την ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας τη διοργάνωση του Μουντιάλ στη Ρωσία. Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Μόσχα Χαφίζ Νοφάλ επιβεβαίωσε χτες τη μετάβαση του Παλαιστίνιου Προέδρου στη Μόσχα στις 13 Ιούλη και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν απέκλεισε πριν από τον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος στις 15 Ιούλη, στο στάδιο Λουζνικί, την εκεί συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής με επίκεντρο το Παλαιστινιακό(2021-09-02 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την επιχείρηση προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη από την ισραηλινή κυβέρνηση(2020-06-25 00:00:00.0)
Στοχοπροσηλωμένη στην κλιμάκωση της κατοχής και η νέα κυβέρνηση(2020-05-19 00:00:00.0)
Προωθούν τα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών(2020-05-09 00:00:00.0)
Καταδικάζει ως «άκυρη και κενή» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ(2017-12-14 00:00:00.0)
Φειδωλά σχόλια για τις επαφές με Νετανιάχου και Αμπάς(2017-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ