Phasma |
Το «μεταφορικό ισοδύναμο», που στην ουσία αποτελεί μια νέα μορφή επιδότησης προς τους εφοπλιστές, επιχειρεί την εξίσωση του κόστους μεταφοράς με το πλοίο για επιβάτες και εμπορεύματα με το αντίστοιχο των χερσαίων μεταφορών, για την ίδια απόσταση. Η αρχή θα είναι πιλοτική και θα αφορά 49 νησιά, ενώ από το 2019 προβλέπεται η επέκτασή του. Ο επιβάτης που θα είναι δικαιούχος θα συμπληρώνει τα στοιχεία του σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του TAXIS. Η διαφορά θα επιστρέφεται στον λογαριασμό του, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα δίνεται επί τόπου κατά την αγορά του εισιτηρίου, αν δώσει τον κωδικό που θα του έχει εκδοθεί. Η ρύθμιση βέβαια αφορά μόνο την οικονομική θέση και μόνο για όσους δηλώνουν μόνιμη κατοικία τα νησιά.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, μιλώντας χτες στις Επιτροπές, επιχείρησε και αυτήν τη φορά να παρουσιάσει τη ρύθμιση ως δήθεν αντιστάθμισμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ως «κοινωνική στήριξη των νησιών», «περιορισμό του αποκλεισμού που νιώθουν οι νησιώτες» κ.ο.κ. Σε αυτό συνηγόρησαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, καταθέτοντας «εποικοδομητικές» προτάσεις για την εφαρμογή του μέτρου. Το ναζιστικό μόρφωμα, μάλιστα, όπως πάντα γαλαντόμο απέναντι στους εφοπλιστές, ζήτησε ευθέως τη μεγαλύτερη στήριξή τους, προτείνοντας μέτρα για τη ...μείωση της τιμής των ναυτιλιακών καυσίμων, τα οποία, σημειωτέον, για τους εφοπλιστές είναι αφορολόγητα! Ολα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης στις Επιτροπές επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια, με εξαίρεση το Ποτάμι που υπερψήφισε το νομοσχέδιο.
Στον αντίποδα, το ΚΚΕ από την αρχή καταψήφισε το νομοσχέδιο, καθώς, όπως ανέδειξε και χτες η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, όσο και αν διατείνεται η κυβέρνηση ότι πρόκειται για αντιστάθμισμα για τον ΦΠΑ, όσο και αν προσπαθεί να διαμορφώσει μία «εικονική πραγματικότητα στους νησιώτες που υποφέρουν» από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική, στην πραγματικότητα πρόκειται «για νέα μορφή επιδότησης προς τους εφοπλιστές. Γιατί αυτοί έχουν στα χέρια τους τα μέσα μεταφοράς, τα καράβια, αρκετά από τα οποία είναι υπέργηρα, με αφορολόγητο πετρέλαιο από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, με τους πετσοκομμένους μισθούς για τους ναυτεργάτες, αφού έχετε διαμορφώσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο για να μειώσετε το εργασιακό κόστος. Οι εφοπλιστές, με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, μπορούν όποτε θέλουν, όσο θέλουν και ανά πάσα στιγμή να αυξήσουν την τιμή των εισιτηρίων και των ναύλων των εμπορευμάτων πάνω από το ποσό της επιστροφής και να καθορίσουν τη συχνότητα και τη διάρκεια των δρομολογίων των καραβιών. Αλλωστε, δεν χρειάζεται παρά απλή αριθμητική για να το καταλάβει κάποιος».
Κάλεσε σε οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για τη μείωση της τιμής των ναύλων και εισιτηρίων κατά 50%, για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σύγχρονες, φτηνές, όλο το χρόνο, με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών στα λαϊκά στρώματα των νησιών κ.ά.
Ανάμεσα στους χειροκροτητές του νομοσχεδίου προφανώς ήταν και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μ. Σακέλλης. Μιλώντας στη συνεδρίαση των Επιτροπών που αφορούσε την ακρόαση φορέων, αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στο νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι θα έχει «θετικά αποτελέσματα», καθώς «θα μειωθεί το κόστος» για τις εταιρείες και «θα αυξηθεί η επιβατική κίνηση».