Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ «ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Πρωτιά και σημαντική ενίσχυση για τις ταξικές δυνάμεις στις αρχαιρεσίες

Σημαντικά ενισχυμένες βγήκαν οι ταξικές δυνάμεις από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα στα Σωματεία Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο» και στον «Ευαγγελισμό». Οι εργαζόμενοι και στα δύο νοσοκομεία ανέδειξαν πρώτο και ενισχυμένο τον συνδυασμό των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αναγνωρίζοντας τον πρωτοπόρο ρόλο τους και συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στο να οργανωθεί από καλύτερες θέσεις το επόμενο διάστημα η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία και συνολικότερα.

Τριπλασιασμός ψήφων και αυτοδυναμία στο «Θριάσιο»

Στις 13 και 14 Ιούνη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, με την ΕΣΑΚ να τριπλασιάζει τις ψήφους της σε σχέση με τις προηγούμενες αρχαιρεσίες και να καταλαμβάνει τις 6 από τις 11 έδρες του ΔΣ.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 624 εργαζόμενοι (το 2016 είχαν ψηφίσει 675). Τα έγκυρα ήταν 592 (627 το 2016), άκυρα - λευκά 32 (από 48).

Η ΕΣΑΚ πήρε 326 ψήφους, ποσοστό 55% και 6 έδρες (από 107 ψήφους και 2 έδρες).

Η «Ενωτική Κίνηση» (δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 119 ψήφους, ποσοστό 20,1% και 2 έδρες (από 173 ψήφους και 3 έδρες).

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΠΑΣΚΕ) πήρε 69 ψήφους, ποσοστό 11,6% και 1 έδρα (από 181 ψήφους και 3 έδρες).

Η ΑΚΙΔΑ πήρε 78 ψήφους, ποσοστό 13,1% και 2 έδρες (από 87 ψήφους και 2 έδρες).

Δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο η ΔΑΚΕ (στις προηγούμενες εκλογές έχει 79 ψήφους και 1 έδρα).

Μιλώντας για τους παράγοντες που οδήγησαν στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πλειοψηφών σύμβουλος με την ΕΣΑΚ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Είναι αποτέλεσμα της συστηματικής παρέμβασης που πραγματοποίησαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Παρέμβαση που δεν περιορίστηκε μόνο στην ανάδειξη των μικρών και μεγάλων προβλημάτων, αλλά και των αιτιών και των ενόχων για την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Οι παρεμβάσεις μας επεκτείνονται στην οργάνωση της δράσης των εργαζομένων. Εχουμε συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο και οι ταξικές δυνάμεις αποτελούν πόλο συσπείρωσης των εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι, αν και δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αναγνωρίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και μας εμπιστεύτηκαν την πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου, κόντρα στις μεθοδεύσεις του παλιού και νέου εργοδοτικού συνδικαλισμού που κυριαρχούσαν μέχρι χτες σε αυτό».

Νέα πρωτιά και σημαντική άνοδος στον «Ευαγγελισμό»

Ιδιαίτερα ενισχυμένο, πρώτο ξανά και με σημαντική άνοδο σε ψήφους βγήκε και το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων στον «Ευαγγελισμό», σε συνθήκες μάλιστα που οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να στήσουν κλίμα εκφοβισμού των εργαζομένων, συκοφάντησης συνδικαλιστών και προκλητικής υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία, ακόμα και ειδικό σποτάκι της περιβόητης προπαγανδιστικής σειράς «Ητανε δίκαιο, έγινε πράξη».

Αναλυτικά, στις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 13 και 14 Ιούνη, ψήφισαν 1.656 εργαζόμενοι (από 1.606 το 2016), με 64 άκυρα/λευκά (από 102 το 2016).

Η ΕΣΑΚ πήρε 45% με 711 ψήφους και 6 έδρες (από 627 ψήφους και 6 έδρες).

Η ΔΑΚΕ πήρε 22%, 344 ψήφους και 3 έδρες (από 409 ψήφους και 4 έδρες).

Η «Κίνηση Συνεργασίας» (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 18%, 293 ψήφους και 3 έδρες (από 211 ψήφους και 2 έδρες)

Η «Ενωτική Πρωτοβουλία» (δυνάμεις ΛΑΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήρε 9%, 144 ψήφους και 1 έδρα (από 154 ψήφους και 1 έδρα).

Η «Αγωνιστική Ενότητα» (ΠΑΣΚΕ) πήρε 6%, 100 ψήφους και καμία έδρα (από 103 ψήφους και καμία έδρα).

«Πήραν την απάντηση που τους άξιζε από τους εργαζόμενους (...) Σπάμε το κλίμα φίμωσης και υποταγής! Αλλάζουμε τους συσχετισμούς κόντρα στις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ «Ευαγγελισμού».

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών, ο Ηλίας Σιώρας, απερχόμενος πρόεδρος του Σωματείου και πλειοψηφών σύμβουλος, επισημαίνει:

«Η συνολική παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στον "Ευαγγελισμό" είναι συνδεδεμένη με την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων των μαχόμενων υγειονομικών και τη διεκδίκηση δωρεάν υπηρεσιών Υγείας στον ελληνικό λαό. Αγωνιζόμαστε αταλάντευτα για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, δεκαετίες τώρα. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε εργοδοσία, κρατική ή εργολαβική. Δεν σκύψαμε το κεφάλι, δεν "συνδιαλλαχτήκαμε" με την αστική εξουσία. Αντέξαμε με περηφάνια στη λάσπη, στην προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και διαρκώς βγαίνουμε νικητές. Από το 1992 μέχρι σήμερα οι ταξικές δυνάμεις σε όλες τις εκλογές του σωματείου έχουν συνεχή άνοδο! Οι συνάδελφοι αναγνωρίζουν το έργο μας, τη σταθερότητα και εντιμότητα, την αγωνιστικότητα. Ειδικά σ' αυτές τις εκλογές, οι δυνάμεις μας δέχτηκαν πρωτοφανή λάσπη και συκοφαντία από τη διοίκηση και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκαν μικροί και το ξαναλέμε μήπως και το "εμπεδώσουν": Σε ετούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει! Επιπλέον, ακόμα και τις μέρες των εκλογών δώσαμε αποφασιστικά τη μάχη ενάντια στην αντιδραστική "αξιολόγηση". Πολύ μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων στάθηκε περήφανα, δεν συμμετείχε και εκτίμησε τον αγώνα μας. Συνεχίζουμε πιο δυνατά, πιο συσπειρωμένοι. Μαζί μας έτσι νιώθει η πλειοψηφία των μαχόμενων υγειονομικών».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org