Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΒΣΑ - ΟΓΕ
Προετοιμάζουν την απεργιακή κινητοποίηση της Κυριακής

Στις 10.30 π.μ., στο Μοναστηράκι, η συγκέντρωση της Αθήνας - Στις 10 π.μ. στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους

Απεργιακές κινητοποιήσεις με αιχμή το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας προετοιμάζουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στο Εμπόριο, την Κυριακή 24 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 15 Ιούλη σε όλη τη χώρα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 24/6 στις 10.30 π.μ., στην πλατεία στο Μοναστηράκι, ενώ η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στις 24/6 και στις 15/7 απευθύνουν επίσης οι Ομοσπονδίες, οι Ενώσεις και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, ενώ στην Αττική κοινή δράση και πρωτοβουλίες σχεδιάζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της καθημερινής δράσης για την προετοιμασία της κινητοποίησης, έχουν σχεδιαστεί και οι παρακάτω πρωτοβουλίες:

-- Σήμερα Πέμπτη, μαζική εξόρμηση σε εμπορικούς δρόμους της Κυψέλης θα κάνουν εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι, ξεκινώντας στις 6 μ.μ. από την πλατεία.

-- Πικετοφορία θα κάνουν αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο κέντρο της Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, με αφετηρία την πλατεία Μητροπόλεως.

-- Το Σάββατο 23/6, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει μέρα δράσης στα σούπερ μάρκετ, με εξορμήσεις και περιοδείες σε καταστήματα μεγάλων αλυσίδων.

-- Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προγραμματίζει εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Σήμερα Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., σε «Notos» και «Attica», και αύριο Παρασκευή στα καταστήματα του ομίλου ΙΝΤΙΤΕΞ. Το Σάββατο, από το πρωί προγραμματίζει πανεξόρμηση σε όλα τα καταστήματα στο κέντρο.

Στο επίκεντρο η οργάνωση στους χώρους δουλειάς

Δράση με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς και στόχο οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η οργάνωση και η επιτυχία τους, να γίνουν υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, αναπτύσσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Η προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας είναι κομμάτι του παζλ της αντεργατικής πολιτικής», τονίζει η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου, και υπενθυμίζει πως η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, τα ακανόνιστα ωράρια που τεντώνονται σαν λάστιχο, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου για ξεκούραση και οι χαμηλοί μισθοί αποτελούν την καθημερινότητα των εμποροϋπαλλήλων. «Για αυτόν το λόγο, η μάχη που δίνουμε με επίκεντρο την κυριακάτικη αργία δεν είναι ξεκομμένη από τον αγώνα για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης, με αυξήσεις μισθών, πλήρες ωράριο και σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο. Για Συμβάσεις δηλαδή με βάση τις δικές μας ανάγκες και όχι με κριτήριο την "ανταγωνιστικότητα" των επιχειρήσεων, κριτήριο που προτάσσουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού στον κλάδο», υπογραμμίζει.

Ο Σύλλογος συγκάλεσε έγκαιρα ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, με τη συμμετοχή των παραρτημάτων του, κλαδικών σωματείων της Αττικής, αλλά και εργαζομένων. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η οργάνωση των δύο απεργιακών κινητοποιήσεων, στις 24/6 και στις 15/7, στους χώρους δουλειάς, στα πολυκαταστήματα, στα σούπερ μάρκετ, στα εμπορικά κέντρα.

Οπως επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου, στις εξορμήσεις και στις παρεμβάσεις το σωματείο συνδέει το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας με τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους: «Σε μεγάλους εργασιακούς χώρους είναι έντονο το πρόβλημα της έλλειψης μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, που οδηγεί και σε λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά εργατικά "ατυχήματα". Αλλού υπάρχει πρόβλημα με τις καθημερινές απλήρωτες υπερωρίες. Σε άλλες επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι τσακίζονται από την εντατικοποίηση, ενώ δεν τους χορηγούνται ούτε τα ρεπό που δικαιούνται. Ενα νέο φαινόμενο που παρατηρείται είναι η άρνηση των εργοδοτών να χορηγήσουν στους εργαζόμενους τις μέρες της προβλεπόμενης καλοκαιρινής τους άδειας». Για όλα τα παραπάνω, και για κάθε άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζουν, ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να απευθύνονται στο σωματείο.

Μέσα από την προετοιμασία των κινητοποιήσεων, ο Σύλλογος επιδιώκει να καταγράψει βήματα ενίσχυσης, νέες Επιτροπές Αγώνα σε χώρους δουλειάς, περισσότερες εστίες αντίστασης στον κλάδο. Θέτει ακόμα στόχο να δυναμώσει ο κοινός αγωνιστικός βηματισμός με τους αυτοαπασχολούμενους στο Εμπόριο και με τους συλλόγους της ΟΓΕ, όπως έχει ήδη εκφραστεί με μια σειρά από πρωτοβουλίες που οργανώνονται σε Αθήνα, Καλλιθέα, Περιστέρι και άλλες περιοχές.

Πάλη για το δικαίωμα των αυτοαπασχολούμενων στον ελεύθερο χρόνο

«Κυριακάτικη αργία - Ελεύθερος χρόνος - Ανάγκες της λαϊκής οικογένειας». Δράση και πρωτοβουλίες γύρω από το τρίπτυχο αυτό υλοποιούν ενώσεις και σωματεία αυτοαπασχολούμενων.

Οπως εξηγεί η Ανθή Πατσιώτη, γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Καλλιθέας, το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών συζητήθηκε στη σύσκεψη που οργάνωσε η ΠΑΣΕΒΕ στις αρχές του μήνα. Τη σκυτάλη πήραν οι συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων μέσα από τις οποίες Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία σχεδιάζουν τη δράση τους και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις στις 24/6 και στις 15/7, μαζί με τους εργαζόμενους στο Εμπόριο.

Η Αν. Πατσιώτη υπενθυμίζει ότι η Καλλιθέα συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές της Αττικής για τις οποίες προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το έτος. Δίπλα στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και αλυσίδες που δραστηριοποιούνται σε κεντρικούς δρόμους του δήμου, όπως επισημαίνει, υπάρχουν και εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι, που καλούνται να δουλέψουν εξοντωτικά, εφτά μέρες τη βδομάδα, με την ελπίδα να πάρουν όσα ψίχουλα ξεφύγουν από τα πολυκαταστήματα.

«Η διεκδίκηση της νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας δεν ξεκινά τώρα», σημειώνει και αναφέρει προηγούμενες πρωτοβουλίες της Ενωσης και της ΟΒΣΑ. Προσθέτει ακόμα ότι το ζήτημα δεν εξαντλείται στη δουλειά τις Κυριακές: «Η συζήτηση δηλαδή με τους συναδέλφους δεν φτάνει στο τέλος της όταν αυτοί λένε "εντάξει, εγώ δεν ανοίγω τις Κυριακές". Θέτει στο επίκεντρο το ζήτημα του ελεύθερου χρόνου, της ανάγκης για διακοπές, το πρόβλημα των ατελείωτων ωρών δουλειάς και του αντίκτυπου που έχουν στην προσωπική και την οικογενειακή ζωή».

Στο έδαφος αυτό, η δράση της Ενωσης «συναντιέται» με αυτήν του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και της ΟΓΕ. «Εχουν γίνει μια σειρά βήματα όσον αφορά την κοινή δράση της Ενωσης, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και του τοπικού Συλλόγου Γυναικών», σημειώνει. Τα βήματα αυτά εκφράζονται στην προετοιμασία των κινητοποιήσεων με καθημερινές κοινές εξορμήσεις, αλλά και με τη σύσκεψη που οργάνωσαν χτες το απόγευμα οι τρεις φορείς.

«Το στοίχημα είναι να μετρήσουμε περισσότερους αυτοαπασχολούμενους στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες», τονίζει η Αν. Πατσιώτη, στις συσκέψεις, στην απεργιακή συγκέντρωση την προσεχή Κυριακή στο Μοναστηράκι αλλά και στην κινητοποίηση που ήδη προετοιμάζει η Ενωση, μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και τον Σύλλογο Γυναικών, για την Κυριακή 15/7 στην Καλλιθέα.

Κάλεσμα στις γυναίκες εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες στο Εμπόριο

«Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας βρίσκεται στο πλάι των γυναικών της λαϊκής οικογένειας που εργάζονται στο Εμπόριο, ως εμποροϋπάλληλοι, ως αυτοαπασχολούμενες, που βοηθούν στις οικογενειακές επιχειρήσεις», τονίζει η Εύη Κοντόρα, β' αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Η ΟΓΕ δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτήν τη μάχη», επισημαίνει όσον αφορά τις κινητοποιήσεις με επίκεντρο την κυριακάτικη αργία, τις συνθήκες εργασίας και τον ελεύθερο χρόνο. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ζητήματα αυτά απασχολούν τη δράση της ΟΓΕ, η οποία τον προηγούμενο χρόνο οργάνωσε καμπάνια για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο και στη δημιουργική αξιοποίησή του.

Η δράση των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ, είτε αυτοτελής είτε κοινή με τα σωματεία των εργαζομένων και τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, εστιάζει σε ιδιαίτερες πλευρές που απασχολούν τις γυναίκες στον κλάδο.

«Απευθυνόμαστε στην εμποροϋπάλληλο που εργάζεται χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, με ολιγόμηνες συμβάσεις και ελαστικές εργασιακές σχέσεις που της στερούν την άδεια και το επίδομα μητρότητας. Απευθυνόμαστε στην αυτοαπασχολούμενη που μεγαλώνει τα παιδιά της μέσα στο μαγαζί, καθώς δεν υπάρχουν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες που να καλύπτουν την ανάγκη για τη δημιουργική τους απασχόληση», εξηγεί η Ε. Κοντόρα και συνεχίζει: «Τις καλούμε να πλαισιώσουν τους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ. Να οργανωθούν στα σωματεία τους. Να πάρουν μέρος στην απεργία και στο συλλαλητήριο της Κυριακής, στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται στις γειτονιές. Τις καλούμε στο δρόμο της συλλογικής δράσης, της διεκδίκησης για όσα μας ανήκουν και μας στερούν κυβερνήσεις, ΕΕ, μονοπώλια. Η αγωνιστική στάση ζωής αποτελεί τη μόνη διέξοδο αν θέλουμε να δούμε την ανατολή μιας καινούργιας ζωής, με δικαιώματα στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org