Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Δυναμικές κινητοποιήσεις σε Χανιά και Λέσβο

Πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα και σε άλλες περιοχές, στο πλαίσιο του 10ήμερου δράσης που αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Από την κινητοποίηση στη Λέσβο
Από την κινητοποίηση στη Λέσβο
Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χτες αγροτοκτηνοτρόφοι σε Χανιά και Λέσβο, στο πλαίσιο του 10ήμερου αγωνιστικής δράσης της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.

Στα Χανιά, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί της περιοχής προχώρησαν σε μαζική κινητοποίηση έξω από την αντιπεριφέρεια, προβάλλοντας ως αιτήματα αιχμής την αύξηση των κονδυλίων για τη δακοκτονία, αλλά και την εκτέλεση έργων υποδομής στο νομό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απ. Βουλγαράκης, αρκέστηκε στη διαβεβαίωση ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα για τα έργα υποδομής στην κυβέρνηση, ενώ για το ζήτημα της δακοκτονίας προσπάθησε να καθησυχάσει, λέγοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την επιτυχία του προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι χτες είχε κληθεί σε δίκη ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Νομού Χανίων και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, μετά από μήνυση που είχε κατατεθεί εναντίον του από την εταιρεία «Μαρινόπουλος», για τη συμμετοχή του σε κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι κτηνοτρόφοι το Πάσχα του 2013 στο κεντρικό κατάστημα της εταιρείας στα Χανιά, όταν η επιχείρηση προσπάθησε να «σπάσει» τις τιμές των αμνοεριφίων, πουλώντας πολύ κάτω από το κόστος.

Η συμμετοχή των αγροτών στην παράσταση διαμαρτυρίας ήταν μαζική και η υπόθεση τέθηκε τελικά στο «αρχείο». Οι κινητοποιήσεις της ΕΟΑΣ Νομού Χανίων θα συνεχιστούν στις 29/6, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εφορία Χανίων.

Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο και στη Λέσβο, όπου οι αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στις 11.30 π.μ. και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Για χτες είχε οριστεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ αντιπροσωπείας των αγροτών, των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή και του υφυπουργού Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιού, για να θέσουν οι αγρότες τα αιτήματά τους. Τελικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, επικαλούμενος άλλες υποχρεώσεις. Υπουργός και υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσαν «αναρμόδιοι» και μετέθεσαν την τηλεδιάσκεψη για την ερχόμενη βδομάδα.

Οπως δηλώνουν όμως οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, δεν «πάσχουν» από ...έλλειψη επικοινωνίας με κυβερνητικά στελέχη, αλλά από πρωτοβουλίες για άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους, που έχουν να κάνουν με την κατάρρευση των τιμών, κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και λάδι.

Διεκδικούν επίσης την αύξηση των αποζημιώσεων για όσες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έπληξε η ευλογιά την περασμένη χρονιά, αφού τα 80 ευρώ που προβλέπει ο κανονισμός για κάθε ζώο που θανατώθηκε δεν αρκούν για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου και την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων των παραγωγών.

Αλλες κινητοποιήσεις

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι παρακάτω αγροτικές κινητοποιήσεις:

  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας οργανώνει διαμαρτυρία στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λαμία στις 27/6, ενάντια στις υψηλές χρεώσεις ρεύματος και στις απειλές διακοπών σε αγροτικές παροχές λόγω χρεών. Στις 4/7 θα γίνει κινητοποίηση στην Περιφέρεια, όπου μαζί με το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων θα τεθούν ζητήματα όπως η αγροτική οδοποιία, τα δίκτυα ύδρευσης, η δακοκτονία κ.ά.
  • Στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών στις 30/6, ως κορύφωση του 10ήμερου δράσης.
  • Μετά από μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) στη Μεσσηνία, αποφασίστηκε το παρακάτω πρόγραμμα κινητοποιήσεων: Στις 22/6, στις 9.30 π.μ., κινητοποίηση στο δημαρχείο στην Πύλο. Στις 25/6, στις 10 π.μ., κινητοποίηση στα Δικαστήρια Καλαμάτας. Στις 4/7, στις 9.30 π.μ., συμμετοχή στην παμπελοποννησιακή κινητοποίηση της ΟΑΣΠΠ στην Τρίπολη (σταθμός ΟΣΕ).
  • Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Αργολίδας διοργανώνει στις 22/6, στις 10.30 π.μ., κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια Αργολίδας στο Ναύπλιο, και στις 27/6, στις 10 π.μ., κινητοποίηση στην εφορία Αργους. Καλεί επίσης στην παμπελοποννησιακή κινητοποίηση της ΟΑΣΠΠ.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org