Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Υπεύθυνη η πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης για τα εκρηκτικά προβλήματα στα νησιά

Από την εκδήλωση του Κόμματος στη Λαγκάδα
Από την εκδήλωση του Κόμματος στη Λαγκάδα
Διήμερη περιοδεία στη Χίο πραγματοποίησε στις 15 και 16 Ιούνη ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

Ο Κ. Παπαδάκης συναντήθηκε με εργαζόμενους στο «hot spot» της ΒΙΑΛ, επισκέφθηκε την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΟΕΒΕ και της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών, ενώ περιόδευσε στα μαστιχοχώρια Βέσσα και Ελάτα.

Στη συνάντησή του με εργαζόμενους στη ΒΙΑΛ συζήτησε για τις απαράδεκτες συνθήκες ζωής των προσφύγων, για την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την κλιμάκωση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ενώ κατήγγειλε το «ράβε - ξήλωνε» των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, τη συνεχιζόμενη παρουσία των ΜΚΟ, τις ελλείψεις σε μια σειρά κρίσιμους τομείς υποδομών, υλικών κ.λπ. από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την ΕΕ, εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αίτημα που ανέδειξαν κατά τη συζήτηση και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο, οι οποίοι βλέπουν μια σειρά συμβάσεις να λήγουν τους επόμενους μήνες.

Κατά την επίσκεψη στην Πυροσβεστική, ο Κώστας Παπαδάκης τόνισε την ανάγκη να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να γίνει πρόσθετη στελέχωση, με βάση τις ανάγκες και προμήθεια νέων μέσων και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ κατήγγειλε την απαράδεκτη λογική της κυβέρνησης περί ανεύρεσης χορηγών αλλά και το καθεστώς αβεβαιότητας που δημιουργεί το ενδεχόμενο απόσπασης εργαζομένων στα αεροδρόμια για τη «Fraport». Συζήτησε με τους εργαζόμενους τα σχέδια της ΕΕ που προβλέπουν παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και τον σχεδιαζόμενο Μηχανισμό Διάσωσης της ΕΕ, που μεταξύ άλλων θα δεσμεύει υποδομές και δυναμικό, επιτείνοντας τις υπάρχουσες τραγικές ελλείψεις.

Με τους εκπροσώπους της ΟΕΒΕ συζητήθηκαν οι ανησυχίες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ για το μέλλον των μικρομάγαζων στις τουριστικές περιοχές, την ώρα που για πρώτη χρονιά εφαρμόζεται το σύστημα «all inclusive» στο νησί. Ο Κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι τα αντεργατικά μέτρα, ήρθαν για να μείνουν, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς και από το γεγονός ότι στα νησιά που έχουν «ρεκόρ» στον Τουρισμό ενισχύονται οι εργασιακές σχέσεις γαλέρας, το τσάκισμα των αυτοαπασχολούμενων, ενώ τόνισε ότι τυχόν κατάργηση συνολικά της Κυριακής αργίας θα επιβαρύνει ασφυκτικά τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενους, υπέρ των μεγάλων καταστημάτων, των αλυσίδων.

Στο Λιμενικό, τη συζήτηση με το Σωματείο των λιμενικών απασχόλησε η στελέχωση με έμψυχο δυναμικό και υποδομές ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί το Λιμενικό σε συνθήκες αυξημένης πίεσης, την ώρα που εκδηλώνεται μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών ροών με την ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο Κ. Παπαδάκης στηλίτευσε τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, την επιχείρηση εδραίωσης της πρακτικής των χορηγιών και αναζήτησης δωρεών για την εξασφάλιση υλικών και εξοπλισμών.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών, ο Κ. Παπαδάκης υπογράμμισε τους κινδύνους από τους σχεδιασμούς της ΕΕ για τις επιδοτήσεις αποκλειστικά σε νέους επίδοξους επιχειρηματίες μέσα από «σεμινάρια επιχειρηματικότητας» και με συγκεκριμένο «master plan». Η τάση και στον συγκεκριμένο τομέα, όπως ανέδειξε, είναι η συγκέντρωση του εμπορεύματος - μαστίχα σε λίγα χέρια, ενώ το ενδιαφέρον επιχειρηματικών συμφερόντων για τη μοναδικότητα της παραγωγής στο νησί θα οδηγήσει στον εκτοπισμό των μικρών παραγωγών.

Σε επίσκεψή του στα χωριά Βέσσα και Ελάτα, παρουσία των προέδρων αλλά και μαστιχοπαραγωγών, συζήτησε για τη συνεχιζόμενη κοροϊδία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των παραγωγών από το 2016.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Κ. Παπαδάκης μίλησε σε εκδήλωση του Κόμματος στη Λαγκάδα, όπου αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις στην περιοχή και στις θέσεις του Κόμματος, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται «...να τελειώσει το παραμύθι ότι αν έχουμε την εύνοια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, διασφαλίζεται ο λαός. Η αστική τάξη της χώρας μπορεί να έχει οφέλη, ο λαός όμως μόνο δεινά και περιπέτειες έχει να λαμβάνει. Γι' αυτό ο ίδιος πρέπει να τους χαλάσει τα σχέδια», βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης του την επικίνδυνη εμπλοκή.

Στάθηκε επίσης στην άθλια κατάσταση στο Προσφυγικό, με τη «σφραγίδα» της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη απομόνωσης της ναζιστικής ΧΑ.

Για την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά και τη «νησιωτικότητα»

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά και στην κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά, που ξεκινά σε λίγες μέρες, «ένα από τα πιο σκληρά και άδικα μέτρα», όπως το χαρακτήρισε, υπενθυμίζοντας πως «το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις να αναπτυχθεί η πάλη των νησιωτών ενάντια σε αυτό το μέτρο, αλλά και σε όλη την γκάμα των αντεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος σε πρόσφατη επιστολή των δημάρχων των 5 νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου) προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την κατάργηση από 1/7/2018 του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, σημείωσε πως «η αναγγελία προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για "μη τήρηση του κοινοτικού δικαίου" συνιστά προκλητική αθώωση της ΕΕ και των οργάνων της. Αυτή η θέση τους δεν προσφέρει στην ενημέρωση και τον αγώνα των νησιωτών, άλλα στον αποπροσανατολισμό και την παγίδευσή τους. Οι δήμαρχοι προσπερνούν το ότι ο ΦΠΑ είναι φόρος που έχει επιβληθεί από τη νομοθεσία της ΕΕ και μεγάλο μέρος του αποτελεί έσοδο του προϋπολογισμού της. Επίσης ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του κουαρτέτου των δανειστών, δηλαδή Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Η πρόταση για «την αναστολή εφαρμογής της απόφασης» είναι η μισή αλήθεια, σημείωσε, γιατί το σημερινό καθεστώς ΦΠΑ (Οδηγία 2006/112/ΕΚ) επιτρέπει στα κράτη - μέλη εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις για χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (άρθρο 120), που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου (εκτός Κρήτης και Εύβοιας), επιτρέποντας σ' αυτά την εφαρμογή χαμηλότερου ΦΠΑ έως 30%, απ' όπου προκύπτει για τα νησιά ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 17%, αντί του γενικά ισχύοντος 24%.

«Η πρόταση Οδηγίας της Επιτροπής που επικαλούνται οι δήμαρχοι (COM 2018/0020 - 2018/0005 CNS) τροποποιεί την Οδηγία 2006/112/ΕΚ, διατηρώντας την ευχέρεια των κρατών - μελών να θεσπίζουν χαμηλότερο ΦΠΑ, όπως στην παραπάνω περίπτωση των νησιών. Αφού λοιπόν το σημερινό καθεστώς ΦΠΑ, που επιτρέπει χαμηλότερο ΦΠΑ στα νησιά, δεν εμπόδισε την κυβέρνηση με τη βούλα της ΕΕ να αυξήσει τον ΦΠΑ, είναι απορίας άξιο από πού προκύπτει το συμπέρασμα των δημάρχων ότι θα εμποδίσει την αύξηση η πρόταση της Επιτροπής, που προβλέπει ακριβώς την ίδια δυνατότητα για χαμηλότερο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Προφανώς από πουθενά».

Σχολίασε ότι «με τέτοιες δηλώσεις αποσιωπάται το γεγονός ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ούτε η κυβέρνηση την αποφάσισε μόνη της, χωρίς προηγούμενη συμφωνία με την Επιτροπή και όλο το κουαρτέτο. Αυτά τα μνημόνια και τα αντεργατικά μέτρα, τόσο οι δήμαρχοι όσο και τα κόμματά τους τα στηρίζουν διαχρονικά, οπότε πάει πολύ οι ίδιοι να προσποιούνται τους "αθώους του αίματος"», είπε χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε άλλωστε την έννοια της «νησιωτικότητας», λέγοντας ότι η δήθεν αναγνώριση «από τη νομοθεσία της ΕΕ των δυσχερειών των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας (...) δεν αναγνωρίζει κανένα ευνοϊκό καθεστώς για τα ελληνικά νησιά. Το μοναδικό μέτρο της ΕΕ για τα νησιά είναι ο κανονισμός 229/2013, που αφορά αποκλειστικά και μόνο τα γεωργικά προϊόντα και την τοπική γεωργία των νησιών και ο οποίος έτσι κι αλλιώς όχι μόνο καμία στήριξη ή ουσιαστική ανακούφιση δεν έχει προσφέρει στη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά αντίθετα η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων με την ΚΑΠ την οδηγεί στο ξεκλήρισμα και τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Η προώθηση από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση της λεγόμενης "νησιωτικότητας" δεν είναι άλλη από την πολιτική στήριξης και ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των μεγάλων ομίλων του Τουρισμού και άλλων κλάδων για την κερδοφορία τους, την ώρα που οι εργαζόμενοι, ο λαός των νησιών, στενάζουν κάτω από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, στην εφαρμογή της οποίας καίριο ρόλο παίζουν και η Τοπική Διοίκηση και τα όργανά της», ανέφερε.

  • Ανακοίνωση σχετικά με την αναγγελία προσφυγής των πέντε δημάρχων του βορειοανατολικού Αιγαίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νησιωτικό ΦΠΑ εξέδωσε και η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, στην οποία επισημαίνει ότι οι δήμαρχοι «καλούν το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδραστική η στόχευση μετατροπής των νησιών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων(2021-07-13 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε η τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά(2020-07-01 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση σήμερα έξω από το υπουργείο Οικονομικών(2018-11-14 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διεκδικήσεις για τα δυσπρόσιτα σχολεία(2018-07-26 00:00:00.0)
Νέο πλήγμα στο εισόδημα των νησιωτών που δοκιμάζονται ήδη σκληρά(2017-12-21 00:00:00.0)
Κάλεσμα στους νησιώτες να αποκρούσουν αγωνιστικά τη φοροεπιδρομή(2015-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ