Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Ο στόχος και το χρονοδιάγραμμα ένταξης σε ΝΑΤΟ - ΕΕ διαπερνούν ολόκληρη τη συμφωνία

Το άρθρο 2 είναι η ευρωΝΑΤΟική σφραγίδα στη συμφωνία

Ενα από τα ξοφλημένα επιχειρήματα με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να απαντήσει στην εμπεριστατωμένη κριτική του ΚΚΕ ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ έχει τη σφραγίδα ΝΑΤΟ - ΕΕ κι ότι επιβάλλεται από το στόχο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», όπου η Ελλάδα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι το εξής: «Η συμφωνία καμιά σχέση δεν έχει με την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, επειδή αυτή αποτελεί έτσι κι αλλιώς επιθυμία του γείτονος λαού. Οπότε, της ελληνικής κυβέρνησης δεν της πέφτει λόγος».

Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός «έσκιζε τα ρούχα του» σε παλιότερες ενημερώσεις ότι η συμφωνία που επιδίωκε με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν συμπεριλαμβάνει όρους για την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ και ότι είναι μια συμφωνία άσχετη με το στόχο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης».

«Κυριακή κοντή γιορτή» λέει ο λαός και πριν από λίγες μέρες, με τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας, αποκαλύφθηκαν το ψέμα και τα πραγματικά «ελατήρια» που κινούν την υπογραφή της. Κι αυτά δεν είναι άλλα από την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, και μάλιστα άμεσα, με την επιτάχυνση της ενταξιακής διαπραγμάτευσης από τις επόμενες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΝΑΤΟ, στις 28 - 29 Ιούνη και στις 11 - 12 Ιούλη, αντίστοιχα.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο οι «εγγυήσεις» από την πλευρά της Ελλάδας ότι θα στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους δύο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως και τα χρονοδιαγράμματα της ενταξιακής διαδικασίας, καταγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 2 της συμφωνίας, που στην πραγματικότητα χαρακτηρίζει το συνολικό της περιεχόμενο.

Μάλιστα, από τα πρώτα μέτρα της συμφωνίας που τίθενται σε εφαρμογή, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, είναι η αποστολή επιστολής από την ελληνική κυβέρνηση προς το ΝΑΤΟ ότι αποδέχεται να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό με το νέο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Η επιστολή αυτή αναμένεται μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Το άρθρο 2 της συμφωνίας

Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο 2 της συμφωνίας:

«ΑΡΘΡΟ 2

Το Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελλάδα) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους, υπό το όνομα και τις ορολογίες του Αρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας, σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς, όπου το Πρώτο Μέρος είναι μέλος.

Το Δεύτερο Μέρος (σ.σ. ΠΓΔΜ) θα επιδιώκει ένταξη σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς υπό το όνομα και τις ορολογίες του Αρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας.

Από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας κατ' εφαρμογή του Αρθρου 1 αυτής, το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει οποιαδήποτε Συμφωνία εισδοχής του Δεύτερου Μέρους σε διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους το Πρώτο Μέρος είναι μέλος.

Ειδικότερα αναφορικά με τις διαδικασίες ενσωμάτωσης του Δεύτερου Μέρους στην ΕΕ και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), τα ακόλουθα θα ισχύσουν:

α) Το Δεύτερο Μέρος θα επιδιώξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ υπό το όνομα και τις ορολογίες του Αρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα λάβει χώρα υπό το ίδιο όνομα και ορολογίες.

β) Με τη λήψη της γνωστοποίησης της κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο του Δεύτερου Μέρους, το Πρώτο Μέρος χωρίς καθυστέρηση:

(i) θα γνωστοποιήσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών στην ΕΕ διαπραγματεύσεων του Δεύτερου Μέρους υπό το όνομα και τις ορολογίες του Αρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας

(ii) θα γνωστοποιήσει στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζει να απευθυνθεί από το ΝΑΤΟ προς το Δεύτερο Μέρος πρόσκληση ένταξης. Η εν λόγω υποστήριξη εκ μέρους του Πρώτου Μέρους τελεί υπό τους όρους, πρώτον, της έκβασης δημοψηφίσματος συνάδουσας με την παρούσα Συμφωνία, εάν το Δεύτερο Μέρος αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και, δεύτερον, της ολοκλήρωσης των συνταγματικών τροποποιήσεων, που προβλέπονται στην παρούσα Συμφωνία. Με τη λήψη της γνωστοποίησης από το Δεύτερο Μέρος αναφορικά με την ολοκλήρωση όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του για τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας, περιλαμβανομένου ενδεχόμενου εθνικού δημοψηφίσματος με έκβαση συνάδουσα με την παρούσα Συμφωνία και με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα του Δεύτερου Μέρους, το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει το Πρωτόκολλο για την ένταξη του Δεύτερου Μέρους στο ΝΑΤΟ. Η εν λόγω κυρωτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μαζί με τη διαδικασία κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ