Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα

Μέτρα αντιμετώπισης των άθλιων συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης απαιτεί το ΚΚΕ
Μέτρα αντιμετώπισης των άθλιων συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης απαιτεί το ΚΚΕ
Ερώτηση για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα και την ευρύτερη περιοχή κατέθεσαν προς τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Μωραΐτης και Διαμάντω Μανωλάκου. Αναλυτικά η Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος έχει ως εξής:

«Η πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας στις 7/6/2018 ανέδειξε για ακόμα μια φορά τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται και διαβιούν. Η φωτιά, λόγω και των εύφλεκτων υλικών από τα οποία ήταν φτιαγμένα τα παραπήγματα, επεκτάθηκε γρήγορα σε όλο τον καταυλισμό.

Στον συγκεκριμένο καταυλισμό ζούσαν πάνω από 500 εργάτες γης, στοιβαγμένοι από 10 έως 30 σε κάθε παράπηγμα, όπου πλήρωναν και ενοίκιο! Τα παραπήγματα είναι ανάλογης κατασκευής με τα θερμοκήπια όπου καλλιεργούνται οι φράουλες, με τα απολύτως στοιχειώδη, χωρίς τις ελάχιστες συνθήκες υγιεινής (π.χ. νερό, τουαλέτες κ.λπ.).

Δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς διαλείμματα ούτε για νερό, σε απάνθρωπες συνθήκες υψηλών, αποπνικτικών θερμοκρασιών, εισπνέοντας φυτοφάρμακα. Επίσης κυριαρχεί η απλήρωτη εργασία, καθώς και με μειωμένο μεροκάματο (το "επίσημο" των 25 ευρώ πέφτει στην πραγματικότητα στα 18 ευρώ). Παράνομη, εκβιαστική παρακράτηση των χαρτιών των μεταναστών εργατών γης από τους εργοδότες τους.

Δεν μιλάμε για μεμονωμένο περιστατικό, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών εργατών γης ζουν σε παραπήγματα - θερμοκήπια με νάιλον, δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, με χαμηλά μεροκάματα, σε συνθήκες τρομοκρατίας και επιθέσεων βίας όταν διεκδικούν τα αυτονόητα. Σημειώνεται ότι οι εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα πριν λίγα χρόνια δέχτηκαν δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς από ανθρώπους της εργοδοσίας, για την οποία οι τελευταίοι αθωώθηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για γενικευμένη κατάσταση στον αγροτικό τομέα, όπου η ΚΑΠ ξεριζώνει τους μικρομεσαίους αγρότες και συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, επιβάλλοντας απάνθρωπους όρους εργασίας με θύματα τους εργάτες γης και τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

-- Την εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τον τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.

-- Να υπογραφούν Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στα μεροκάματα - ψίχουλα, οι ώρες εργασίας να μην ξεπερνάνε τις 8 ώρες τη μέρα, που θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους.

-- Την υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό τη βδομάδα.

-- Τακτικό έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

-- Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.

-- Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης.

-- Να υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες καταγωγής τους για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο

Ερώτηση με το ίδιο περιεχόμενο κατατέθηκε και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Σε αυτήν τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η πυρκαγιά στις 7 Ιούνη επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τις ήδη απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών γης στη Μανωλάδα.

Αναδεικνύοντας τον γενικευμένο χαρακτήρα αυτής της άθλιας κατάστασης, όπως και τις ευθύνες της ευρωενωσιακής αγροτικής πολιτικής, η Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «ανάλογες απάνθρωπες συνθήκες επικρατούν και σε άλλους καταυλισμούς - κάτεργα εργατών γης στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλα κράτη - μέλη (π.χ. Φότζια Ιταλίας)».

Καταλήγοντας, η Ερώτηση ζητά από την Επιτροπή να τοποθετηθεί για την απαράδεκτη κατάσταση των εργατών γης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ