Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην επόμενη φάση το ευρωατλαντικό σχέδιο

Από την υπογραφή της συμφωνίας την Κυριακή

Eurokinissi

Από την υπογραφή της συμφωνίας την Κυριακή
Στην επόμενη φάση τους μπαίνουν τα σχέδια για την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, μετά τη σχετική συμφωνία που υπογράφτηκε στις Πρέσπες κι ενώ έως την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται η κυβέρνηση να στείλει τη σχετική «συστατική» επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε το ζήτημα της ένταξης της γείτονος στην ιμπεριαλιστική συμμαχία να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής στις 11 - 12/7.

Ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι «τελείωσε ένα από τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής», με την κυβέρνηση να «λύνει» το πρόβλημα, φέρνοντας την «καλύτερη» λύση.

Παραπέρα, επιβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία και τα «ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα» δρομολογήθηκαν πάνω στις ευρωΝΑΤΟικές ράγες, επισήμανε ότι οι Σκοπιανοί «θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και βιάζονταν».

Παραπέμποντας, δε, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή και αποσιωπώντας τις αιτίες τους, επιχείρησε να παρουσιάσει τα ευρωατλαντικά σχέδια - κομμάτι των οποίων είναι και η συμφωνία με την ΠΓΔΜ - που τους τροφοδοτούν, ως τάχα παράγοντα «ασφάλειας» και «σταθερότητας» απέναντί τους λέγοντας ότι «γύρω μας έχουμε φωτιές και πολέμους, έχουμε αστάθειες, έχουμε μια τρελαμένη Τουρκία, έχουμε πόλεμο στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ιράκ και πρέπει να έχουμε σταθερότητα. Εάν δεν έχουμε σταθερότητα, η αστάθεια στην περιοχή του μικρού αυτού κράτους των Σκοπίων θα έρθει πάνω μας και επιπλέον εάν δεν πάρουμε τα μέτρα μας θα βρεθούμε περικυκλωμένοι από τρίτες δυνάμεις, που ως δαγκάνα από Ανατολή και Βορρά θα μας σφίγγουν».

Ο Ν. Κοτζιάς αρνήθηκε, πάντως, τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι η κυβέρνηση επέσπευσε τη συμφωνία με τα Σκόπια ώστε να διεκδικήσει «ανταλλάγματα» στο αυριανό Γιούρογκρουπ.

Εμφανίστηκε, εξάλλου, βέβαιος ότι η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή, με ψήφους και από το Ποτάμι, προσθέτοντας ότι «αν υπήρχε εσωκομματική δημοκρατία στην Ελλάδα, πρώτο το ΚΙΝΑΛ θα ψήφιζε τη συμφωνία, πέντε προς ένα».

Διάπλατη «πόρτα» για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Στα Σκόπια η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε χτες με 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά (σε σύνολο 120 μελών) την παραπομπή της συμφωνίας με την Ελλάδα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η Επιτροπή αναμενόταν να επικυρώσει το κείμενο εντός της ημέρας και να το παραπέμψει στη Νομοθετική Επιτροπή, η οποία και θα το ανέπεμπε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προς επικύρωση, το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να προλάβουν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 του μήνα.

Στο μεταξύ, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ, σε άρθρο του για τη «Le Monde», επίσης επιβεβαίωνε ότι η όλη υπόθεση κινείται σε ευρωατλαντικές ράγες. Χαρακτηριστικά, σημείωνε ότι λόγω του ονοματολογικού και της διαφοράς με την Ελλάδα, για 25 χρόνια «τα τρένα περνούσαν» και «από καλός μαθητής των Βαλκανίων, η "Μακεδονία" έμεινε στο περιθώριο της ενταξιακής διαδικασίας. Αντί να πάρουμε τη θέση που μας αναλογεί ανάμεσα στα ευρωπαϊκά έθνη, πηγαίνουμε από τη μία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην άλλην, από τη μία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην επόμενη, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ελάχιστη σημασία έχει η συμπεριφορά μας, ελάχιστη σημασία έχουν οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε, όσο το ζήτημα του ονόματος παραμένει "ανεπίλυτο", ματαιοπονούμε». Πλέον, υπογράμμισε, με τη συμφωνία, «ανοίγουμε την πόρτα στην πλήρη ένταξη της "Μακεδονίας" στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ιδού ένα καλό νέο που έρχεται από τα Βαλκάνια».

«Ιστορική ευκαιρία» βλέπουν και οι Σόρος

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του χτες στο περιθώριο του «Roadshow» για την ελληνική οικονομία στη Ν. Υόρκη (βλ. και θέμα στη διπλανή σελίδα) ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, δεν παρέλειψε να δώσει για μια ακόμα φορά τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι συνάντησε νωρίτερα «τον πρέσβη κ. Νίμιτς, για να τον συγχαρώ για την επιτυχία στις Πρέσπες και να λάβω την αίσθησή του για το πώς προχωρούμε. Με ευχαρίστηση άκουσα την αισιόδοξη αίσθησή του πως η κυβέρνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται να προχωρήσει ταχέως στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει».

Το πλέον ενδεικτικό πάντως της ευρωατλαντικής «ραχοκοκαλιάς» όσο και των επιχειρηματικών σχεδίων που διαπερνούν τη συμφωνία είναι το χτεσινό άρθρο των Τζορτζ και Αλεξάντερ Σόρος στην εφημερίδα «New York Times» με τίτλο «Στα Βαλκάνια, μια ευκαιρία να σταθεροποιηθεί η Ευρώπη», όπου χαρακτηρίζουν «μια ιστορική ευκαιρία» τη διευθέτηση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Αναφέρουν ότι «ο ιστορικός συμβιβασμός για την αλλαγή της ονομασίας (της ΠΓΔΜ) σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (...) ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους ηγέτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να αψηφήσουν τις τρέχουσες τάσεις και να αρχίσουν να διαμορφώνουν ένα ασφαλές μέλλον για τα Βαλκάνια, ένα επίτευγμα που θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της σταθερότητας για όλη την Ευρώπη».

Προβάλλουν και ένα σενάριο ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της Δυτικοβαλκανικής με πρότερο ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ τους οικονομικής ένωσης. Τονίζουν ως προς αυτό ότι «τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ πρέπει να γίνουν ενθουσιώδεις υποστηρικτές αυτής της οικονομικής ένωσης στα Βαλκάνια. Θα είναι μια χαλαρή ένωση κρατών ενωμένων από το ελεύθερο εμπόριο και την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών, όπως ήταν η ΕΕ τις πρώτες ημέρες της».

Ως πλεονέκτημα βλέπουν ότι «η αυξανόμενη ευημερία και συνοχή μεταξύ των κρατών αυτών (των Βαλκανίων) θα τα καταστήσει λιγότερο ευάλωτα στις οικονομικές, διπλωματικές ή στρατιωτικές επιρροές του Πεκίνου, της Αγκυρας ή της Μόσχας». Προειδοποιούν δε ότι «αν οι δυτικές δυνάμεις δεν διατηρήσουν τις χώρες των Βαλκανίων στην οδό της τοπικής συνεργασίας και της ενδεχόμενης ένταξης στην ΕΕ, τα κράτη αυτά θα σπρωχτούν και ενδεχομένως θα διαιρεθούν στις σφαίρες επιρροής της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Κίνας, ουσιαστικά βαλκανοποιώντας για μια ακόμη φορά τα Βαλκάνια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ