Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Νέο πλήγμα στο εισόδημα των νησιωτών που δοκιμάζονται ήδη σκληρά

Η επέκταση της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά

Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την επέκταση της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο Αιγαίο και τα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επεκτείνει την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, δίνοντας μια προσωρινή αναστολή μόνο σε 5 νησιά και αυτά για 6 μήνες. Αυτό θα πλήξει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων που ζουν στα νησιά και δοκιμάζονται ήδη σκληρά από τη φοροληστεία και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Για να αποφύγει τις αντιδράσεις, καταφεύγει στη γνωστή μέθοδο της εξαπάτησης, ότι δήθεν θα λάβει "αντισταθμιστικά μέτρα", όπου θα αντιμετωπίζονται οι συνέπειες. Ο εμπαιγμός της είναι μεγάλος.

Το μέτρο που ανακοίνωσε του λεγόμενου "μεταφορικού ισοδύναμου" αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο προς τους εφοπλιστές. Το αξιοποιεί ως μια ευκαιρία για τους δώσει επιπλέον "ζεστό" χρήμα από τους αυξημένους φόρους, που θα αποσπάσει από τους νησιώτες και γενικότερα από το λαό. Αυτή είναι η πολιτική της. Περισσότερα βάρη στο λαό για μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις σε μεγαλοβιομήχανους και σε εφοπλιστές, οι οποίοι απολαμβάνουν προκλητική προστασία και καταβάλλουν μηδαμινούς φόρους.

Ενώ το "έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα" θα είναι ένα επίδομα που θα δώσει μόνο για μια φορά και αυτό στις πιο φτωχές οικογένειες, ενώ η ακρίβεια και η φοροεπιδρομή σε βάρος όλων των λαϊκών οικογενειών, έχουν αποφασίσει και επιδιώκουν, θα είναι διαρκείας.

Η ΝΔ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο είναι συνυπεύθυνα και για την αύξηση του ΦΠΑ στο Αιγαίο και για τα μέτρα που οδηγούν το λαό στη φτώχεια. Είναι υποκριτικό τώρα το ενδιαφέρον που δήθεν δείχνουν για τους νησιώτες.

Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά - λαϊκά στρώματα των νησιών να απαντήσουν δυναμώνοντας την πάλη τους, διεκδικώντας την επαναφορά της έκπτωσης στο ΦΠΑ και την πλήρη κατάργησή του στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, κατά της φοροληστείας, για την ανατροπή των παλιών και των νέων αντεργατικών μέτρων».

«Αντιστάθμισμα» η... επιδότηση των εφοπλιστών

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταργεί από 1/1/2018 τον μειωμένο ΦΠΑ σε 27 νησιά του Αιγαίου, ενώ την ίδια ώρα, τάχα ως «αντιστάθμισμα» της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα των νησιών, δρομολογεί ένα ακόμα «δωράκι» στους εφοπλιστές με τη μορφή της άμεσης κρατικής επιδότησής τους κ.ά., μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για «τη μείωση του μεταφορικού κόστους» για τη διακίνηση των εμπορευμάτων προς τα νησιά.

Στην ομάδα των 27 νησιών, στα οποία οι «μειωμένοι» συντελεστές ΦΠΑ καταργούνται από 1/1/2018, για μια ακόμη φορά, επιλέγεται το λεγόμενο «έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα». Τα κριτήρια και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι ίδια ακριβώς με αυτά που εφαρμόστηκαν για τη χορήγηση του έκτακτου λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», από το υπερπλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού και ως αποτέλεσμα της φοροληστείας απέναντι στο λαό και της κατακρεούργησης των κονδυλίων ακόμη και για στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες. Στην περίπτωση των νησιών, το προς διανομή πόσο διαμορφώνεται στα 25 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org