Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τίτλο «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων - Καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων - Ιδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και λοιπές διατάξεις», το οποίο έρχεται να προστεθεί στο θεσμικό πλαίσιο που έχει αρχίσει να διαμορφώνει η κυβέρνηση στη βάση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία αντιμετωπίζει το Διάστημα ως ευκαιρία κερδοφόρων επενδύσεων για τους μονοπωλιακούς ομίλους και ως ένα ακόμα εργαλείο για την ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ και της καταστολής σε βάρος των λαών.
Ηδη πριν από δύο βδομάδες ψηφίστηκε νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της δορυφορικής θέσης που αντιστοιχεί στην Ελλάδα, και έπεται συνέχεια.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, με την τοποθέτησή του ανέδειξε ότι «τόσο η ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, ως ανώνυμης εταιρείας πλέον, όσο και η θέσπιση νομικού πλαισίου αδειοδότησης διαστημικών δραστηριοτήτων και η παράδοση της τροχιακής θέσης της χώρας στον ιδιωτικό όμιλο HELLAS SAT συμβάλλουν στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση του Διαστήματος, στην υποταγή των τεχνολογικών διαστημικών εφαρμογών της επιστήμης και της έρευνας στην ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων και την κερδοφορία τους, στη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος για λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και την ενίσχυση της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος».
Οπως σημείωσε, εξάλλου, αυτή καθεαυτή η αξιοποίηση του Διαστήματος, όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους των εταιρειών στη διάρκεια της ακρόασης φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, είναι μία «πίτα» 200 δισ. ευρώ. Λεία από την οποία προσδοκά να αποσπάσει ένα κομμάτι και το εγχώριο κεφάλαιο και σε αυτό έρχεται να βοηθήσει η κυβέρνηση.
«Για το ΚΚΕ - τόνισε - υπάρχει φιλολαϊκή αξιοποίηση του Διαστήματος. Πολλά είναι τα παραδείγματα και η πείρα, που μας διδάσκει, από τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης για το Διάστημα, την αξιοποίησή του που απελευθέρωσε σημαντικές παραγωγικές δυνάμεις και τεράστιες τεχνικές δυνατότητες».
Πρόσθεσε πως «ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης που πρεσβεύει το ΚΚΕ έρχεται σε αντιδιαστολή με το κράτος και την εξουσία των μονοπωλίων. Προϋποθέτει την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, την κοινωνικοποίηση των συγκεκριμένων μέσων παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό». Αυτός ο δρόμος αποτελεί προϋπόθεση για την «αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους προς όφελος του λαού».
Η ΝΔ καταψήφισε θεωρώντας ότι δεν εξασφαλίζει πλήρως τις ιδιωτικές επενδύσεις, καταψήφισε και η ναζιστική Χρυσή Αυγή θέλοντας μεγαλύτερο μερτικό στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, παρών ψήφισε η Ενωση Κεντρώων.
Στο ίδιο νομοσχέδιο είχαν κατατεθεί 20 τροπολογίες, από τις οποίες αρκετές ήταν ξεχωριστά νομοσχέδια. Τον ορυμαγδό τροπολογιών κατήγγειλε ο Μ. Συντυχάκης.