Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σοβαρά επεισόδια στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια

Οι άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις

Eurokinissi

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, με βίαιες συγκρούσεις κυρίως μεταξύ Αράβων και Κούρδων και κράτησαν μέχρι χτες τις πρώτες πρωινές ώρες. Ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους στα επεισόδια πυρπόλησαν σκηνές, ενώ δεν επέτρεπαν, για αρκετή ώρα, στις πυροσβεστικές δυνάμεις να μπουν στο χώρο για να σβήσουν τις φωτιές, πετώντας εναντίον τους πέτρες. Η χρήση των τουαλετών και των λουτρών, οι οποίες είναι ανεπαρκείς, ήταν η αφορμή για τα επεισόδια. Ομως, στην πραγματικότητα, ο λόγος είναι ότι ο καταυλισμός έχει «βουλιάξει» από 5.590 ξεριζωμένους, ενώ η χωρητικότητά του είναι για 2.330 άτομα. Ετσι, οι υποδομές του ΚΥΤ δεν επαρκούν για τόσους ανθρώπους, προκαλώντας ασφυκτικές καταστάσεις, που πυροδοτούν εντάσεις και επεισόδια.

Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που κάνουν μπάνιο με κρύο νερό. Εκατοντάδες άνθρωποι ζουν σε σκηνές. Οταν βρέχει η βροχή που μπαίνει σε αυτές καταστρέφει τα παπούτσια των παιδιών, με αποτέλεσμα να περπατούν ξυπόλυτα. Πολλοί βάζουν μεγάλες πέτρες στο κάλυμμα της σκηνής, για να μη φύγει από τον δυνατό αέρα όταν φυσά. Τις βροχερές μέρες μάταια απλώνουν και ξαναπλώνουν τα ρούχα τους, αφού με το ψιλόβροχο και την υγρασία δεν στεγνώνουν. Με παλέτες και αυτοσχέδιες κατασκευές προσπαθούν να γλιτώσουν από τα νερά που τις βροχερές μέρες εισβάλλουν στις σκηνές. Σκουπίδια απλώνονται κατά μήκος του καταυλισμού, όπως και εκατοντάδες πεταμένα μπουκάλια.

Συνολικά οκτώ άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού, τα περισσότερα χτυπημένα από αιχμηρά αντικείμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους βρίσκονταν δυο έγκυες και ένα παιδί. Ενας από τους τραυματίες εισήχθη και νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική, μαχαιρωμένος στο στήθος. Δεκάδες τραυματισμένων, κυρίως από πέτρες στη διάρκεια πετροπόλεμων που μαίνονταν μέσα στον καταυλισμό, δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες από εθελοντικές ομάδες που λειτούργησαν έξω από τον καταυλισμό. Αρκετές γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν στο Καρά Τεπέ.

Στις ολονύκτιες συγκρούσεις συμμετείχαν και Αφρικανοί, στον τομέα των οποίων ξέσπασαν και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων αλλά και σε σωρούς απορριμμάτων, κυρίως με εύφλεκτα υλικά, που, έτσι κι αλλιώς, υπάρχουν παντού σε όλο τον καταυλισμό. Κατά τις επιχειρήσεις έγιναν προσαγωγές και μία σύλληψη υπηκόου Συρίας. Κάηκαν δέκα σκηνές.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org