Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μοιράζει» ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα την ενεργειακή φτώχεια που φουντώνει η πολιτική της

Eurokinissi

«Μοίρασμα» της ενεργειακής φτώχειας μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων και «κόφτες» στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) περιλαμβάνει η τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης το υπουργείο Περιβάλλοντος, σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την τροπολογία καταργείται πλήρως το ενιαίο πολυτεκνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και εισάγονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και στους πολυτέκνους, ενώ εισοδηματικά κριτήρια θα επιβληθούν και για την ένταξη στο ΚΟΤ, κάνοντας ακόμα πιο ψιλή την «κρησάρα» για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου.

Προβλέπει επιπλέον ότι δημιουργούνται δύο κατηγορίες δικαιούχων ΚΟΤ. Στην πρώτη θα εισάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», περιπτώσεις ακραίας φτώχειας δηλαδή που το ποσοστό έκπτωσης επί της κατανάλωσης ρεύματος θα ανέρχεται περίπου στο 70%, και μία δεύτερη κατηγορία όπου παραμένουν τα ίδια ποσοστά έκπτωσης, γύρω στο 30%. Στη δεύτερη κατηγορία αναμένεται να πέσει το μεγάλο «τσεκούρι», αφού το μόνο βέβαιο είναι ότι τα περιουσιακά κριτήρια θα λειτουργήσουν ως «κόφτης» για χιλιάδες δικαιούχους.

Μάλιστα, η κυβέρνηση προκλητικά επιστρατεύει και εδώ την προπαγάνδα περί «μπαταχτσήδων» και «στρατηγικών κακοπληρωτών», με το ΥΠΕΝ να αναφέρει ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται για να αποκλειστούν περιπτώσεις όπως «βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών σε "ακριβές" περιοχές, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαθέτουν υπερπολυτελή αυτοκίνητα και εισόδημα από καταθέσεις εξωτερικού αλλά εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα και είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο».

Με τέτοια «κόλπα» η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει ότι με τις ρυθμίσεις που φέρνει επί της ουσίας αναδιανέμει ανάμεσα σε φτωχούς και εξαθλιωμένους την ενεργειακή φτώχεια που διαρκώς μεγαλώνει, ως η άλλη πλευρά της πολιτικής της που ανοίγει πεδία κερδοφορίας στους ενεργειακούς και άλλους ομίλους.

Σε ό,τι αφορά τις νέες ρυθμίσεις για τις ΥΚΩ, που θα ισχύουν από 1η Γενάρη του 2018, ανάμεσα στις αλλαγές ξεχωρίζει η εφαρμογή του ίδιου κλιμακωτού τιμολογίου και για τη νυχτερινή κατανάλωση (για όσους καταναλωτές έχουν νυχτερινό ρεύμα), αν και μέχρι σήμερα γι' αυτή την κατηγορία καταναλωτών η χρέωση ήταν σε ενιαία τιμή για όλες τις κιλοβατώρες, ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Πρόκειται για νέο μεγάλο πλήγμα στις λαϊκές οικογένειες που έχουν νυχτερινό ρεύμα.

Από την άλλη πλευρά, οι μειώσεις για τις οποίες κάνει λόγο το υπουργείο με το νέο τρόπο υπολογισμού είναι «πενταροδεκάρες», αφού μιλάμε για εκπτώσεις μερικών λεπτών του ευρώ τη μέρα. Οι νέες κλίμακες διατηρούν τις χρεώσεις στα ίδια επίπεδα για καταναλώσεις μέχρι 1.600 κιλοβατώρες (0,0069 ευρώ), από 1.601 μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες αυξάνεται στα 0,05 ευρώ, από 0,0157 ευρώ που ήταν σήμερα, και από τις 2.001 κιλοβατώρες και άνω η χρέωση φτάνει τα 0,085 ευρώ, από 0,03987 ευρώ που ήταν με τον παλιό τρόπο υπολογισμού. Τέλος, η πιο ακριβή χρέωση για την κλίμακα των 3.001 κιλοβατώρων και άνω, που ήταν στα 0,0889 ευρώ, καταργείται.

Και εδώ, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «εξορθολογισμό» και «φιλολαϊκό μέτρο» τη διαφορετική κατανομή των υπέρογκων τιμολογίων ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο θα γίνεται αναθεώρηση των παραπάνω χρεώσεων με σκοπό την αποφυγή συσσώρευσης ελλειμμάτων του σχετικού λογαριασμού χρηματοδότησης των ΥΚΩ, όπως αυτά που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και η κυβέρνηση κάλυψε δίνοντας 340 εκατ. ευρώ από το ματωμένο πλεόνασμα, ενισχύοντας έτσι τα ταμεία της ΔΕΗ ΑΕ, συνυπολογίζοντας μάλιστα και αυτό το ποσό στο λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ