Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
Στην προκρούστεια κλίνη...

Δημοσιοποιήθηκε χτες η Υπουργική Απόφαση με τα νέα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, η οποία επιφέρει μαζικό «τσεκούρι» των δικαιούχων

Μεγάλες περικοπές στον αριθμό των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπει η απόφαση του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και μάλιστα προβάλλεται από την κυβέρνηση ως «παρέμβαση καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, που στοχεύει πρωτίστως στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας»!

Κύριο χαρακτηριστικό της απόφασης είναι το «μοίρασμα» της ενεργειακής φτώχειας μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων, καθώς ενισχύει μεν την έκπτωση στα τιμολόγια ηλεκτρισμού για τις πιο φτωχές κοινωνικές ομάδες, ωστόσο θέτει ως αυστηρό όριο για την ένταξη σε αυτό τα εισοδηματικά κριτήρια του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», δηλαδή τις 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

Οσοι σημερινοί δικαιούχοι υπερβαίνουν το παραπάνω όριο, αλλά και τα υπόλοιπα που αφορούν τη συνολική τους περιουσία, κόβονται αυτομάτως, με πρόσχημα τη «δικαιότερη στόχευση» του συστήματος και τη στήριξη των «πλέον ευάλωτων νοικοκυριών».

Παράλληλα, καταργείται πλήρως το ενιαίο πολυτεκνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και εισάγονται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και στους πολύτεκνους, για να αποκλειστούν, όπως αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, «περιπτώσεις ιδιαίτερα εύπορων πολιτών με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, που επωφελούνταν των εκπτώσεων...».

Το νέο σύστημα χρεώσεων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, στους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και σε εκείνους που πληρούν τα κριτήρια για τη λήψη «κοινωνικού μερίσματος». Η πρώτη κατηγορία, που θα λαμβάνει τη μεγαλύτερη έκπτωση 70% περίπου, αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 1.200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με ανώτατο όριο τις 3.000 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα ανήλικα τέκνα.

Πρόκειται δηλαδή για περιπτώσεις ακραίας φτώχειας, ενώ αντίστοιχα η δεύτερη κατηγορία αφορά όσους έχουν μέχρι 9.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα (με ανώτατο όριο τις 18.000 ευρώ για οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά) και θα λαμβάνει έκπτωση 35%. Να θυμίσουμε ότι σήμερα το εισοδηματικό όριο για την ένταξη στο ΚΟΤ είναι οι 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους και επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, με τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που εισάγονται, θα περικοπούν τουλάχιστον 100.000 σημερινοί δικαιούχοι ΚΟΤ, που σίγουρα η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ανήκει στους «οικονομικά εύπορους» ή όσους ζουν σε «ακριβές περιοχές και βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών», όπως ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεκινήσει από την 1η Φλεβάρη και στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να γίνονται αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «κοινωνικού μερίσματος», απ' όλους τους δικαιούχους και εκείνους, δηλαδή, που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΟΤ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ