Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σενάρια εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων έξω από τα σύνορά της

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμφωνήσει την ερχόμενη βδομάδα να εξετάσει τη δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης» προκειμένου να αποφασίζει για τα αιτήματα ασύλου προτού οι αιτούντες φθάσουν στην Ευρώπη, αναφέρεται σε προσχέδιο δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Τέτοια κέντρα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική, δήλωσαν αξιωματούχοι που συζήτησαν το έγγραφο, το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά το έχει δει το πρακτορείο «Ρόιτερς» ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28 - 29 Ιούνη.

«Αυτά τα κέντρα θα πρέπει να προσφέρουν ταχείες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να μειώσουν το κίνητρο της επιβίβασης για επικίνδυνα ταξίδια», αναφέρεται στο προσχέδιο κοινής δήλωσης και των 28 ηγετών της ΕΕ, αν και η διατύπωσή του εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την περασμένη βδομάδα δημοσιοποιήθηκε πως η Αυστρία εργάζεται εμπιστευτικά «με μια μικρή ομάδα ευρωπαϊκών κρατών» για «τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας εκτός ΕΕ για πρόσφυγες, όπου θα προσφέρεται προστασία αλλά όχι η καλύτερη ζωή της Κεντρικής Ευρώπης». Σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ, ενδέχεται να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα υποδοχής στην Αλβανία. Στο σχέδιο αυτό είχε αναφερθεί πριν από λίγες μέρες και ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ