Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τις «σημαίες» των ομίλων στη σκακιέρα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών

Η ανάδειξη της «γεωπολιτικής σημασίας» της Ελλάδας για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και για τη διαμόρφωση επιχειρηματικών συμπράξεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο του φετινού «ελληνικού επενδυτικού φόρουμ» που διοργανώνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το φόντο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ανοίγοντας τη συζήτηση, χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Η παρουσία μου εδώ αντανακλά την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ στην πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη δέσμευση να εργαστούμε όσο πιο πολύ μπορούμε για να δούμε πώς αυτή θα είναι η χρονιά στην οποία η Ελλάδα θα αναδυθεί ως φυσιολογική οικονομία της Ευρωζώνης». Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ξεκαθάρισε ότι οι παραπάνω επισημάνσεις «δεν είναι απλώς μία ρητορική» από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά «η αντανάκλαση της απόφασης που έχει λάβει (σ.σ. η κυβέρνηση των ΗΠΑ) για τη σημασία της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, και τη σημασία της επιτυχίας της Ελλάδας για την ευρύτερη ατζέντα μας στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο Τζ. Πάιατ εστίασε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, καθώς και τη σημαντική διεύρυνση της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της «πολύ σημαντικής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο με τον ομόλογό του Ν. Κοτζιά, κατά την οποία η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου (...) ο οποίος στοχεύει στην αναβάθμιση της διμερούς μας σχέσης, σε όλο το ευρύ φάσμα που συμπεριλαμβάνει τις οικονομικές επενδύσεις και επιχειρηματικές σχέσεις, την ενεργειακή μας σχέση, τη στρατιωτική σχέση, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία μας για να οικοδομήσουμε μια περισσότερο ασφαλή και ευημερούσα Ευρώπη». Τέλος, σημείωσε ότι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπερ Ρος, θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη φετινή ΔΕΘ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιλύει χρόνια διπλωματικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, προστατεύοντας τα εθνικά συμφέροντα και αναβαθμίζοντας την Ελλάδα σε πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας - Ινδίας που διοργανώνει η πρεσβεία της Ινδίας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Εργαζόμαστε όχι μόνο για τη δική μας πρόοδο, αλλά και για εκείνη των άλλων λαών της περιοχής μας. Προϋπόθεση της κοινής και αμοιβαία επωφελούς προόδου είναι η "βαλκανική συνανάπτυξη". Επενδύοντας λοιπόν στην Ελλάδα, επενδύετε σε όλα τα Βαλκάνια»...

«Τεράστιες δυνατότητες» στη «βαλκανική ενδοχώρα»

Ενδεικτικά ήταν και τα όσα είπε για τις «τεράστιες δυνατότητες» που δημιουργούνται για τους ομίλους από τη συμφωνία Ελλάδας - FYROM ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, πλέον «ο βαλκανικός χώρος μετατρέπεται σε ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο» και η Ελλάδα «δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει αυτήν τη μετεξέλιξη», αφού «η βαλκανική ενδοχώρα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη. Φανταστείτε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό βαλκανικό χώρο χωρίς ενοριακά σύνορα, χωρίς περιορισμούς στην κίνηση των ανθρώπων, τι τεράστιες οικονομικές δυνατότητες προσφέρει».

Αναφέρθηκε ακόμη στα έργα υποδομής, που αυτήν την περίοδο άλλα σχεδιάζονται, άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα «θα αποδεσμευτούν με τη συμφωνία που κάναμε», τα οποία στον τομέα της Ενέργειας αφορούν την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των χωρών της περιοχής και γενικότερα την ενοποίηση των αγορών Ενέργειας, με τη δημιουργία Χρηματιστηρίων Ενέργειας κι ακόμη την ενεργοποίηση του παλιού αγωγού πετρελαίου Ελλάδας - Σκοπίων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org