Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ξεκινά σειρά επαφών στην Ευρώπη

ΡΩΜΗ.--

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, θα συναντήσει την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τις επίσημες επισκέψεις που θα κάνει στις χώρες τους το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι επαφές αυτές προγραμματίζονται ενώ φουντώνει η συζήτηση για το μέλλον και την πορεία που πρέπει να έχει η ΕΕ, προκειμένου να αναβαθμιστεί η θέση των μονοπωλίων που εκφράζει, τα οποία φυσικά δεν έχουν ούτε ενιαία συμφέροντα ούτε και ενιαία τακτική, ανάλογα με τη δύναμη που διατηρούν ή έχουν χάσει, μετά και τη βαθιά καπιταλιστική κρίση του 2008.

Από τη μεριά της, η νέα κυβέρνηση που συγκρότησαν στην Ιταλία τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Κίνημα 5 Αστέρων» και «Λέγκα» ξεκαθαρίζει ότι μελετά πολλές εναλλακτικές για την υπεράσπιση του ντόπιου κεφαλαίου. Από αυτήν τη σκοπιά θα διεκδικήσει πολλαπλό παζάρεμα των όρων λειτουργίας της ΕΕ και συμμετοχής της Ιταλίας σε αυτή (όπως άλλωστε διαμηνύουν και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις), ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει και την ανάγκη να δυναμώσει ο διάλογος με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε 760 μικρότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας (ανάμεσά τους και 20 πρωτεύουσες επαρχιών), εμφανίζεται σημαντικά ενισχυμένη η «Λέγκα». Το κόμμα του (αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών) Ματέο Σαλβίνι φαίνεται ότι κερδίζει σημαντικά αστικά κέντρα, όπως η Κατάνια (στη Σικελία) αλλά και άλλες πόλεις (Τρεβίζο, Βιτσέντζα). Πιο «συγκρατημένες» εμφανίζονται οι επιδόσεις του M5S. Για παράδειγμα, πολλοί ξεχωρίζουν ότι αν και έχει την πλειοψηφία συνολικά στο δήμο της Ρώμης, αποκλείστηκε από τον α' γύρο σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα στα οποία έγιναν εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ