Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Να αποκτήσουν τα παιδιά της εργατικής τάξης τη ζωή που δικαιούνται»

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας

Κάλεσμα προς τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και τα ταξικά εργατικά συνδικάτα να εντείνουν τον αγώνα για κατάργηση της παιδικής εργασίας απευθύνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (FISE), με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 218 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 με 17 ετών παγκοσμίως εργάζονται. Απ' αυτά, τα 152 εκατομμύρια είναι θύματα συστηματικής παιδικής εργασίας, από τα οποία σχεδόν τα μισά - 73 εκατομμύρια - εργάζονται σε επικίνδυνες εργασίες. Οπως αναφέρει η FISE, «αυτά τα παιδιά εργάζονται σε ορυχεία, εργοστάσια και σπίτια, εκτίθενται σε παρασιτοκτόνα και άλλες τοξικές ουσίες, μεταφέρουν βαριά φορτία ή εργάζονται πολλές ώρες. Πολλά υποφέρουν από διά βίου σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Η ίδια η ζωή τους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Επίσης η FISE «καλεί τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, να εντείνουν τον αγώνα για κατάργηση της παιδικής εργασίας. Να δυναμώσουν τον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, κατά της ανεργίας και της φτώχειας, κατά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτή είναι η λύση για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας

Οι κυβερνήσεις που στηρίζουν ποικιλότροπα το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια, μόνο ψεύτικες υποσχέσεις και ευχές μπορούν να δίνουν για την κατάργηση της παιδικής εργασίας.

Οι αγώνες της FISE, οι αγώνες των συνδικάτων μέσα από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU) μπορούν και πρέπει να ενταθούν για να αποκτήσουν τα παιδιά της εργατικής τάξης τη ζωή που δικαιούνται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στεφάνια σε Καισαριανή και Πολυτεχνείο(2/5/2020)
Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της παιδικής εργασίας(13/6/2017)
Εκδήλωση αλληλεγγύης στα παιδιά της Παλαιστίνης(15/10/2014)
Ξεπερνούν τα 200 εκατ. οι ανήλικοι εργάτες(12/6/2010)
Σκληρά παιδικά χρόνια(18/4/1998)
250.000.000 τα "επίσημα" παιδιά - εργάτες σε όλο τον κόσμο(30/10/1997)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org