Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Το κοινό ανακοινωθέν

Υπογράφοντας το κοινό ανακοινωθέν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σημειώνουν ότι «προχώρησαν σε μία συνολική, εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που άπτονται της εγκαθίδρυσης νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και της οικοδόμησης ενός διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο». Ο Αμερικανός Πρόεδρος «δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στη ΛΔ Κορέας» και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης «επανέλαβε τη σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου».

Επίσης: «Πεπεισμένοι ότι η εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη ΛΔ Κορέας θα συμβάλει στην ειρήνη και την ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο, και αναγνωρίζοντας ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, οι Πρόεδροι Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνουν τα εξής:

1. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας, σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

3. Επαναδιατυπώνοντας τη Δήλωση της Πανμουντζόμ, της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔ Κορέας δεσμεύεται να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί».

Μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές «δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις αυτού του κοινού ανακοινωθέντος πλήρως και ταχέως», γι' αυτό και θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις. Επικεφαλής από τις ΗΠΑ τίθεται ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και από τη Βόρεια Κορέα θα οριστεί ανώτατος αξιωματούχος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ