Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ετοιμάζεται αντιμεταναστευτικό πακέτο μέτρων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αναβλήθηκε η παρουσίαση στα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου ενός πακέτου μέτρων με αυστηρότερους κανόνες για τη μετανάστευση και τη χορήγηση ασύλου, λόγω διαφωνιών εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και συγκεκριμένα μεταξύ της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ (CDU) και του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (CSU), σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) - Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έχει αποφασίσει αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να είναι ενιαίες σε όλη την ΕΕ, αύξηση των απελάσεων, μείωση των περιπτώσεων οικογενειακής επανένωσης και ενίσχυση της «νόμιμης» μετανάστευσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Επίσης, έχουν συμφωνήσει για την επέκταση των κέντρων κράτησης ανά τη χώρα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου και θα δρομολογούνται οι απελάσεις.

Από τα 63 σημεία του αντιμεταναστευτικού «πακέτου» η Μέρκελ φέρεται να απορρίπτει το εξής: Οι γερμανικές αρχές να έχουν το δικαίωμα να επαναπροωθούν επιτόπου στα γερμανικά σύνορα όσους έχουν κάνει αίτηση για άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ ή όσους το αίτημά τους έχει ήδη απορριφθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ. Επίσης, φέρεται να διαφωνεί με την πρόταση για άμεση απόρριψη των μεταναστών που δεν διαθέτουν έγγραφα.

Στο μεταξύ, ο Ζεεχόφερ είχε χτες μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Σαλβίνι. Μεταξύ άλλων, συμφώνησαν να παρουσιάσουν από κοινού σχέδιο για την προστασία των συνόρων της ΕΕ και εξέφρασαν την «πλήρη συμφωνία» τους για την ασφάλεια και τη μετανάστευση, ενώ δεσμεύτηκαν να δράσουν έτσι ώστε «να μην χάνεται πλέον χρόνος», σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ