Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Κούβα μπορεί να είναι το επόμενο θύμα

Ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του ευρωπαϊκού Συνεδρίου αλληλεγγύης προς την Κούβα

Ενα ακόμη λιθαράκι στον αγώνα όλων των φιλειρηνικών λαών για την άρση του απάνθρωπου αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα, αποτελούν τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συνεδρίου αλληλεγγύης προς την Κούβα που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Οι 83 σύνεδροι που εκπροσωπούσαν «Συνδέσμους Φιλίας και Αλληλεγγύης» από 22 χώρες της Ευρώπης, ομόφωνα ψήφισαν τη Διακήρυξη που στηρίζεται σε δύο άξονες:

- Στην αλληλεγγύη με το λαό της Κούβας και στον αγώνα κατά του εμπάργκο, που επί 40 και πλέον χρόνια επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ στο Νησί της Λευτεριάς. Οι αντιπρόσωποι ζήτησαν να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις σ' όλη την Ευρώπη για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πολιτών που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και απειλούνται να καταδικαστούν με βαριές ποινές φυλάκισης.

- Σχετικά με την παγκόσμια πολεμική υστερία που έχουν εξαπολύσει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο για τη διαφύλαξη της Ειρήνης, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε.

Μιλώντας στην αρχή των εργασιών η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του θρυλικού ΤΣΕ, για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ και τον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ιμπεριαλιστές κατά του Αφγανιστάν, σημείωσε ότι η Κούβα μπορεί να είναι το επόμενο θύμα. Οπως εξήγησε, μόλις υπάρχει κάτι που απειλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντα η Κούβα είναι αυτή που πληρώνει το τίμημα. «Ισως γιατί είμαστε απλά το αγκάθι που βρίσκεται στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν μπορούν να το ξεφορτωθούν, αφού ο λαός μας έχει αξίες, έχει αξιοπρέπεια και πιστεύει στην επανάσταση», τόνισε.

«Δεν είμαστε τέλειοι, έχουμε να ξεπεράσουμε πολλά προβλήματα. Το έχετε δείξει, όμως, και σεις, ότι αξίζει τον κόπο να υποστηριχτεί ο κουβανικός λαός και να υπάρξουν κι άλλα παραδείγματα σαν αυτό της Κούβας στον κόσμο, πρόσθεσε.

«Επί χρόνια ο λαός της Κούβας υφίσταται εμπάργκο και τρομοκρατικές επιθέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, οι οποίες όμως δεν καταδικάστηκαν από τα Ενωμένα Εθνη, όπως θα έπρεπε. Οταν πριν 25 χρόνια έγινε αεροπειρατεία σ' ένα κουβανικό αεροσκάφος, μάλιστα υπήρχαν και θύματα, κανένα από τα μεγάλα δυτικά κράτη δεν έκανε τίποτα. Πάντα αναρωτιόμαστε τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα σ' ένα ανθρώπινο πλάσμα και σ' ένα άλλο. Τι το κάνει διαφορετικό, τι σημασία έχει αν κάποιος γεννήθηκε στην Αμερική ή σε μια χώρα του Τρίτου Κόσμου. Για μένα που είμαι γιατρός δεν υπάρχει καμία, αλλά για κάποιους άλλους υπάρχει διαφορά», τόνισε η Αλέιδα Γκεβάρα.

Τέλος, για τον αμερικανικό λαό είπε ότι χρειάζεται αυτός ο λαός να ξανασυνειδητοποιήσει το τι προκαλεί στον κόσμο η χώρα του και τα στρατεύματά του.

«Η Κούβα είναι ενάντια στην τρομοκρατία και ενάντια στον πόλεμο. Καταδικάζουμε τον πόλεμο κατά του αφγανικού λαού», υπογράμμισε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του ICAP (των επιτροπών φιλίας και αλληλεγγύης με το λαό της Κούβας) Ρικάρντο Ροντρίγκες. «Η Κούβα που έχει δεχτεί τις περισσότερες τρομοκρατικές πράξεις δηλώνει την εμμονή της στην ειρήνη και στην ειρηνική επίλυση των διεθνών προβλημάτων», πρόσθεσε. Ωστόσο, δήλωσε ότι πολλοί κάνουν σα να μην αντιλαμβάνονται ότι με την πολιτική των ΗΠΑ που ακολουθείται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, βαίνουμε στο τέλος της ανεξαρτησίας των κρατών και συμπλήρωσε ότι το Αφγανιστάν έγινε πεδίο όπου δοκιμάζονται τα τελειότερα όπλα.

Υποδεχόμενος τους συνέδρους ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας στη Θεσσαλονίκη Φώτης Γεωργιάδης, ευχαρίστησε τους φίλους της Κούβας που παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν από τα συνταρακτικά γεγονότα που συγκλονίζουν τον κόσμο, ταξίδεψαν για να λάβουν μέρος σ' αυτή τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης. Χαιρέτισαν ακόμη τους συμμετέχοντες στο συνέδριο εκπρόσωποι του Νομάρχη και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης και ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχ. Σπυριδάκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφασιστικά στο πλευρό της σοσιαλιστικής Κούβας(2006-05-09 00:00:00.0)
Συνάντηση με τον Μίκη Θεοδωράκη(2006-05-05 00:00:00.0)
Την Κυριακή 7 Μάη η κεντρική εκδήλωση(2006-05-04 00:00:00.0)
Οι κατακτήσεις μας οφείλονται στο κοινωνικό μας σύστημα(2001-10-16 00:00:00.0)
Σήμερα η εκδήλωση για την υγεία στην Κούβα(2001-10-16 00:00:00.0)
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ(1997-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ