Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο εσωτερικός «εχθρός»

«

Οποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας». Ετσι διακήρυξε ο πλανητάρχης Τζορτζ Μπους, όταν άρχισε την παγκόσμια «αντιτρομοκρατική» του εκστρατεία. Εδωσε εντολή στις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ να «συμμορφώσουν» με βομβαρδισμούς τους Αφγανούς. Παράλληλα, όμως, έχει αρχίσει ένας πόλεμος, που δεν καλύπτεται από τις τηλεοπτικές κάμερες. Θύματα, εδώ, είναι οι ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Για να εξασφαλίσει η άρχουσα τάξη των ΗΠΑ την κυριαρχία της στη Γη, πρέπει να εξασφαλίσει τα μετόπισθεν. Για να διεξάγει τον πόλεμό της, πρέπει να φιμωθούν οι φωνές που κριτικάρουν, να χτυπηθούν οι λαϊκές αντιδράσεις. Γι' αυτό ετοιμάζεται για τους Αμερικανούς πολίτες αντιτρομοκρατικός νόμος, που θα νομιμοποιήσει μια παραπέρα περιστολή των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών. Στα πλαίσια του ορισμού της τρομοκρατίας που θα δοθεί, θα ποινικοποιούνται πράξεις απλής παραβατικότητας, ακόμα και η διατύπωση διαφορετικών απόψεων, αυτών που δεν επιθυμούν να «είναι μαζί μας»...

Ανάλογες ενέργειες γίνονται και στη χώρα μας από την ελληνική κυβέρνηση. Θα μπορούσε, ποτέ, η εγχώρια άρχουσα τάξη να υστερήσει στα υπερατλαντικά συνεταιράκια και αφεντικά της; Η αμυντική στρατηγική αναθεώρηση υιοθέτησε το αμερικανοΝΑΤΟικό «αντιτρομοκρατικό» πολεμικό δόγμα. Η ένταξη της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων θα ενεργοποιήσει του δόγμα περί «εσωτερικού εχθρού». Οι μυστικές τους υπηρεσίες θα αναβαθμιστούν και θα ενισχυθούν. Γιατί και στην Ελλάδα ο «εσωτερικός εχθρός» πρέπει να χειραγωγηθεί, να περιθωριοποιηθεί, να συκοφαντηθεί, να κατασταλεί. Ετσι, οι διαταγές για επεμβάσεις και βομβαρδισμούς θα δίνονται και, προ πάντων, θα εκτελούνται πιο εύκολα, άνευ αντιρρήσεων και προβληματισμών - τουλάχιστον, έτσι πιστεύουν και εκεί στοχεύουν. Αλλωστε, και η χώρα μας θα πάρει πιο ενεργά μέρος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπου Γης. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ομοφωνία σ' αυτό το θέμα.

Η αναθεώρηση του στρατιωτικού δόγματος ήρθε να προστεθεί στο αντιδημοκρατικό δίχτυ, που τα τελευταία χρόνια εξυφαίνεται και στην Ελλάδα. «Αντιτρομοκρατικός» νόμος, συμφωνίες δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, κατασκοπευτικό δίκτυο Εσελον, Συνθήκη Σένγκεν. Ακολούθησαν τα μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων που αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ, η ενίσχυση της Ευρωπόλ, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, η εξαγγελία για δημιουργία ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η παρακολούθηση των επικοινωνιών σε επίπεδο ΕΕ, η δημιουργία ενιαίας ειδικής αστυνομικής ομάδας και η στενότερη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των ευρωπαϊκών κρατών με αυτές των ΗΠΑ.

Επίσης η προώθηση του ευρωτρομονόμου θα οδηγήσει στην παγίωση ενός αυταρχικού πολιτεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ορισμός του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα αποτελέσει τη βάση του, αναφέρεται σε πράξεις ατόμων ή ομάδων ατόμων, με στόχο «να απειλήσουν, να βλάψουν βαρύτατα ή και να καταστρέψουν τις πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές των κρατών αυτών». Ανοίγεται ο δρόμος για τον εξοβελισμό αντιπολιτευόμενων κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών δυνάμεων, την ανοιχτή ποινικοποίηση και δίωξη αντιλήψεων και πολιτικών στάσεων, που στέκονται κριτικά προς την κατεστημένη τάξη πραγμάτων και τις ισχύουσες κοινωνικοοικονομικές σχέσεις. Αυτό το αυταρχικό «κοστούμι», ήδη, έχει αρχίσει να δοκιμάζεται. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να το «προβάρει» και στο εγχώριο λαϊκό κίνημα. Το τελευταίο, βέβαια, δε βολεύεται μέσα σ' αυτό. Κι αντιδρά. Με τις πολύμορφες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, με πρωτοβουλίες και κινήσεις, όπως αυτή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», που θα γίνει μεθαύριο στο παλιό Πανεπιστήμιο, με πλατιά δράση και επαγρύπνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πιλοτικά» προγράμματα χαφιεδισμού(2006-09-27 00:00:00.0)
Προς ψήφιση μετά τις ευρωεκλογές(2004-06-10 00:00:00.0)
Εχθρός τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα(2004-05-18 00:00:00.0)
Το δόγμα του προληπτικού πολέμου και η εσωτερική καταστολή(2003-07-27 00:00:00.0)
...η πρακτική της(2002-09-24 00:00:00.0)
Φόβοι για «περιοριστικά » μέτρα(2001-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ