Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι λένε τώρα;

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ο ελληνικός λαός, τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μέσα εκεί θα επιχειρηθεί να γίνει ένα λίφτινγκ, δηλαδή ν' απαλύνουν μερικές ρυτίδες. Αλλά η ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει με συνέδρια.

Νομίζουμε ότι ο ελληνικός λαός, η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να γυρίσουν την πλάτη και στους δύο. Και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και να χτίσουν με τον αγώνα τους την πραγματική εναλλακτική λύση που χρειάζεται ο τόπος». Η δήλωση ανήκει στην Αλέκα Παπαρήγα και έγινε στις 23 του περασμένου Ιούνη. Εγινε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος, κάτω από το βάρος των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό.

Βέβαια, υπήρχαν πολλοί τότε που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν νέες προσδοκίες και αυταπάτες. Ανάμεσά τους και η ηγεσία του ΣΥΝ, φανερώνοντας για άλλη μια φορά τις μύχιες ελπίδες της για το πολυπόθητο συνοικέσιο. Τι λένε τώρα όλοι αυτοί, καθώς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τέλειωσε και οι πάντες γνωρίζουν τα αποτελέσματά του;

Η «αυτοκατάργηση» της «βάσης»

Από πρώτη άποψη μοιάζει αντιφατικό, αλλά δεν είναι. Το αντίθετο, είναι απολύτως προβλέψιμο και εύκολα ερμηνεύσιμο. Πώς δηλαδή γίνεται η «βάση» του ΠΑΣΟΚ να «αυτοακυρώνεται» και «αυτοκαταργείται», επιβραβεύοντας και πριμοδοτώντας μια νέα επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων. Κατ' αρχήν ο «αφύσικα» μεγάλος αριθμός των συνέδρων δε σημαίνει και μεγαλύτερη δημοκρατία. Αντίθετα χρησιμοποιείται για να μπορεί, μέσα από το χάος, να επιβάλει η ηγεσία με άνεση τις επιλογές της. Από την άλλη το σώμα του συνεδρίου αποτελείται κατά κανόνα από στελέχη που είναι ενσωματωμένα - ιδεολογικά, πολιτικά και «οργανικά» - στην κυρίαρχη ιδεολογία και αφομοιωμένα από την πολύχρονη διαχείριση της κρατικής εξουσίας. Με άλλα λόγια, η «ελίτ» του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μακριά από τους αγώνες και τις αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων, τις αντιμετωπίζει από την πλευρά των χορτάτων που δεν πιστεύουν στους πεινασμένους. Κριτήριο για τις επιλογές και αποφάσεις τους αποτελεί, πρώτα και κύρια, η διατήρηση της εξουσίας. Ολα τα άλλα ελάχιστα τους ενδιαφέρουν.

Πού αποσκοπούν;

Προφανώς και δεν έχουμε ούτε καν ένα πολύ μικρό μέρος των πληροφοριών απ' όσες έχουν το FBI και οι άλλες αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Προφανώς και δεν μπορούμε εμείς να βεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει φόβος νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, οφειλόμενου είτε σε κάποιον φανατικό, είτε στα σχέδια κάποιων ιμπεριαλιστικών εγκεφάλων, είτε στον όποιον συνδυασμό τους. Οι καιροί που περνάμε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι και κάθε άλλο παρά επιτρέπουν τέτοιες βεβαιότητες.

Δεν μπορούμε, όμως, να μην αναρωτηθούμε, σε τι ωφελεί η κάθε τόσο έκδοση ανακοινώσεων εκ μέρους του FBI, σύμφωνα με τις οποίες επίκειται νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Την περασμένη Κυριακή το FBI προειδοποίησε για σίγουρη 100% πιθανότητα(;)νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, εντός 48 ωρών. Ανάλογες προειδοποιήσεις έκαναν την προπερασμένη Δευτέρα και μέλη του αμερικανικού κογκρέσου. Η βδομάδα πέρασε, αλλά - ευτυχώς - χτύπημα δεν είχαμε. Τις προάλλες είχαμε νέα ανακοίνωση του FBI, που προειδοποιούσε και πάλι για νέο χτύπημα, μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Και πάλι με απόλυτη βεβαιότητα. Και πάλι, όμως, τίποτε. Ευτυχώς, βέβαια, αλλά το ερώτημα παραμένει: Σε τι αποσκοπούν οι απανωτές αυτές τρομο-προειδοποιήσεις;

Ο λαός είναι ο στόχος τους

Ενα δεκαήμερο άγριων βομβαρδισμών ενάντια στο Αφγανιστάν κλείνει σήμερα. Αραγε, τι βομβαρδίζουν τόσες μέρες; Πόσοι πύραυλοι και βόμβες και, μάλιστα, τελευταίας τεχνολογίας χρειάζονται για να καταστραφούν ολοσχερώς τα τρία ή τέσσερα, σχετικά μικρά αεροδρόμια της χώρας και κάποιες άλλες, ελάχιστες στρατιωτικές εγκαταστάσεις;

Σημειώνουμε τα ερωτήματα αυτά, όχι μόνο γιατί είναι βάσιμα και εύλογα. Οχι μόνο για να αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερο τα ψέματα της ηγεσίας των ΗΠΑ, ότι βομβαρδίζουν μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Κυρίως, γιατί γίνεται καθημερινά και περισσότερο φανερό, πως οι βομβαρδισμοί γίνονται και συνεχίζονται, για να «βάλει μυαλό ο λαός του Αφγανιστάν». Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος των αμερικανοΝΑΤΟικών γερακιών. Οπως ακριβώς συνέβη και στη Γιουγκοσλαβία.

«Καθαρές εντολές»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ο Σημίτης έχει μία «καθαρή εντολή», δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Μόνο που δεν προέρχεται από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη εντολή, την οποία θα σεβαστεί και θα υπηρετήσει πιστά, να είστε βέβαιοι.

Οσο για τα περί αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής, που ακούγονται από διάφορους μετά τα αποτελέσματα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, να θυμίσουμε ότι η σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας διαφέρει από αυτήν των «πράσινων» συνέδρων. Ευτυχώς για την κοινωνία, δηλαδή.

ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ του Αιγαίου, επί δεκαετίες, ζητάνε την κάλυψή τους με ελικόπτερα για τη μεταφορά αρρώστων και προκοπή δεν έχουν δει ακόμα. Στην Κρήτη, με το που ζήτησαν οι Αμερικανοί ελικοδρόμιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η βάση τους στη Σούδα σε περίπτωση βιοχημικού χτυπήματος, το έχουν σε χρόνο μηδέν.

Αυτό που δε μας εξηγούν οι κυβερνώντες, βέβαια, είναι το τι φταίνε οι κάτοικοι της περιοχής να ανησυχούν για τέτοια χτυπήματα, επειδή τους μπλέκουν σε μια υπόθεση, με την οποία δεν είχαν καμιά πρόθεση να μπερδευτούν.

ΠΡΕΠΕΙ να θεωρήσουμε, άραγε, ότι πλούτισε η ελληνική δημοσιογραφία με την παρουσία του Νίκου Ευαγγελάτου στο «Τέμπο» από χθες; Οπως διαπιστώσαμε, το «στιλ» των ειδήσεων ακολουθεί τις πάγιες τακτικές. Φτηνό κουτσομπολιό, «κιτρινίλα», υπερβολές και όλα τα σχετικά.

Εκτος αν η διάρρηξη στο σπίτι του Ιβιτς και της Πετρουλάκη, σε συνδυασμό με τις προσωπικές υποθέσεις της Βάνας Μπάρμπα, είναι η ενημέρωση που χρειάζεται ο Ελληνας πολίτης, ιδίως αυτόν τον καιρό.

Μάλιστα, τη Βάνα Μπάρμπα την είδαμε να είναι ταυτοχρόνως σε ζωντανή σύνδεση και με το «Τέμπο» και με τον «Αλφα» χτες και μάλιστα με διαφορετικό χτένισμα και σε διαφορετικό τόπο.


Γρηγοριάδης Κώστας

Να θεωρήσουμε ότι εκτός από τα όρια της αξιοπρέπειας ο ...ευγενής ανταγωνισμός των καναλιών κατάφερε να ξεπεράσει και τα όρια της Φυσικής; Πιθανόν...

Κήρυγμα ενσωμάτωσης

Οσο κι αν γίνεται μεγάλη προσπάθεια η σημασία του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να «σφραγιστεί» από τις ψήφους που έλαβε ή δεν έλαβε ο Κ. Σημίτης, η ουσία αυτού του συνεδρίου δε βρίσκεται στα ποσοστά και στους αριθμούς, αλλά στα ...λόγια που ακούστηκαν από το βήμα των ομιλητών. Θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: Ολα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αυτές τις 4 μέρες που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο καθένας βέβαια από το δικό του πόστο και με βάση τις δικές του αφετηρίες και στοχεύσεις, δεν απέφυγαν να πάρουν θέση στο βασικό ζήτημα της εποχής μας: «Ρήξη ή ενσωμάτωση», «ανατροπή ή υποταγή» στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων, είναι το ερώτημα της εποχής μας.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απάντησαν, έχοντας το βλέμμα στραμμένο τόσο στο εσωκομματικό ακροατήριο, αλλά και κυρίως στην ελληνική κοινωνία. «Εκσυγχρονιστές» και «τσοχατζοπουλικοί», υπουργοί και «παρατρεχάμενοι», όλες οι πλευρές του ΠΑΣΟΚ έριξαν όλο τους το βάρος στην προσπάθεια να «διαφημίσουν» στον ελληνικό λαό το ...στόχο της ακόμα μεγαλύτερης ενσωμάτωσης του τόπου στο άρμα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Το μοτίβο των τοποθετήσεών τους ήταν μια επαναλαμβανόμενη «κασέτα», που συνιστούσε στο λαό να αποδεχτεί το «μονόδρομο» και να υποταχθεί στη «νέα τάξη».

Μέσα, λοιπόν, από την αξιοποίηση των ΜΜΕ της ολιγαρχίας, ο ελληνικός λαός έγινε δέκτης των εξής μηνυμάτων: «Ναι» στις ιμπεριαλιστικές δομές, «ναι» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, «ναι» στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Αλλωστε το «πρέπει να είμαστε συνεπείς στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας επειδή αυτό συνάδει με το εθνικό συμφέρον» (!), υπήρξε το «μότο» από το οποίο δεν παρεξέκκλινε ούτε ένας ομιλητής! Αντίστοιχο ήταν το σύνολο των τοποθετήσεων που αφορούσαν στην οικονομική πολιτική (σ.σ.: εδώ μάλιστα ακούστηκε και η φράση «μας αξίζουν συγχαρητήρια για την εφαρμογή της πολιτικής του Μάαστριχτ!), αλλά και την πολιτική που αφορά στον τομέα των κοινωνικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ούτε μια φορά δεν ακούστηκε η λέξη «τρομονόμος», σε αντίθεση με τις υποκλίσεις στην έννοια «τρομοκρατία», όπως την προσδιορίζουν οι ΗΠΑ...

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, στόχευαν ακριβώς σε αυτό: Να καλέσουν τον κόσμο, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, να ενστερνιστεί και να συστρατευτεί με τη λογική της «ενσωμάτωσης». Αν και θεωρούν ότι επί 20 χρόνια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να καθυποτάξουν, να αποπροσανατολίσουν και να ναρκοθετήσουν το λαϊκό κίνημα (πράγμα το οποίο εκλαμβάνουν ως «επίτευγμα»), εντούτοις αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει επέλθει το «τέλος της ιστορίας»... Βλέπουν ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα αναζωογονείται, ότι το εργατικό κίνημα μπορεί να γίνει σοβαρό αγκάθι στα σχέδιά τους (περίπτωση Ασφαλιστικού), επομένως έχουν νέα σοβαρά «καθήκοντα»: Πρέπει να «δουλέψουν», για να διευρύνουν την ενσωμάτωση λαϊκών μαζών στο σύστημα, αιχμαλωτίζοντας στρώματα που δείχνουν να αποδεσμεύονται από τις αυταπάτες και την παθητικοποίηση.

Γι' αυτό, το μήνυμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που αφορά εκείνους που συνεχίζουν να αντιστέκονται και να ελπίζουν, όχι γιατί είναι αιθεροβάμονες, αλλά επειδή ακριβώς είναι ρεαλιστές, περικλείεται σε μια λέξη: Επαγρύπνηση! Και τούτο γιατί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι απλώς το πρελούδιο μιας νέας συντονισμένης επιχείρησης υποταγής του λαού στους «μονόδρομους».


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πόλεμος των πετρελαίων...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, λέει μια σοφή παροιμία» σημειώνει ο Β. Μουλόπουλος στο «Βήμα της Κυριακής», αναφερόμενος στον Θ. Πάγκαλο και συνεχίζει: «Την περασμένη Πέμπτη λοιπόν το "τρομερό παιδί", στην εκπομπή του Ι. Πρετεντέρη, είπε την ωμή αλήθεια για τους στόχους των "δυνάμεων του καλού" στην επιχείρηση "διαρκής ειρήνη". "Η σύγκρουση" είπε "γίνεται για τα πετρέλαια. Αν η Δύση χάσει τον έλεγχό τους, κινδυνεύει το βιοτικό μας επίπεδο. Κινδυνεύουν τα θεμέλια της οικονομίας της Δύσης"...

... Οι πολεμιστές του Χριστού και οι πολεμιστές του Μωάμεθ σκοτώνονται για τον στρατηγικό έλεγχο της γεωγραφικής περιοχής στο κέντρο της οποίας βρίσκονται οι διάδρομοι του πετρελαίου και η οποία περιβάλλεται από την Αραβική Χερσόνησο, τις μουσουλμανικές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, τις περιφερειακές πυρηνικές δυνάμεις Πακιστάν, Ινδία και Κίνα και τον Ινδικό Ωκεανό. Το αποκαλύπτει μια πηγή υπεράνω πάσης υποψίας: οι "New York Times".

Στις 31 Αυγούστου η αμερικανική εφημερίδα έγραφε: "Η πλέον πρόσφατη ένδειξη ότι η παγκόσμια στρατιωτική αντιπαράθεση εστιάζεται πλέον στην Ασία είναι το σχέδιο που εξήγγειλαν σήμερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να μεταφέρουν στη νήσο Diego Garcia, στον Ινδικό Ωκεανό, οπλικά συστήματα από τη Γερμανία και την Ιταλία". Το ρεπορτάζ συμπλήρωνε μια δήλωση του υπουργού Αμυνας Ντ. Ράμσφελντ ότι ορισμένες περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού "αποκτούν αυξανόμενο στρατιωτικό ενδιαφέρον για διαφόρους λόγους". Αυτό δέκα ημέρες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου».

... και οι φιοριτούρες

Και συνεχίζει ο Β. Μουλόπουλος: «Η αμερικανική γεωστρατηγική είναι ξεκάθαρη και διατυπωμένη από την επομένη του Πολέμου του Κόλπου: "Οφείλουμε να εμποδίσουμε με κάθε μέσο τον κίνδυνο να επικρατήσει οποιαδήποτε άλλη δύναμη σε αυτή την περιοχή η οποία έχει αποθέματα (σ.σ.: ενεργειακά) που θα επέτρεπαν σε όποιον τα ελέγχει να μεταβληθεί σε παγκόσμια υπερδύναμη" (Defence Planning Guidance for the Fiscal Years, 1994-1999). Και να αποτρέψουμε το σχηματισμό ενός αντίπαλου άξονα Ρωσίας - Κίνας - Ινδίας, θα συμπλήρωνα εγώ.

Εμείς Χριστό κι αυτοί Αλλάχ, αλλά κι οι δυο μας αχ και βαχ, για τα πετρέλαια λοιπόν.

Δεν είναι το Ισλάμ που πολεμάει τη Δύση, αλλά ο αραβικός εθνικισμός που πιστεύει ότι τα πετρέλαια είναι δικά του και τα θέλει. Και ο Μπιν Λάντεν είναι ο οπλισμένος βραχίονας αυτού του εθνικισμού. Οπως δεν είναι ο φόβος των βαρβάρων που ωθεί τις χώρες της Δύσης σε 50ετή πόλεμο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, αλλά ο φόβος ότι κινδυνεύει να μείνει από καύσιμα η αναπτυξιακή μηχανή του "πολιτισμένου κόσμου" μας.

Αυτό είναι το πλαίσιο της σύγκρουσης και όλα τα άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς για τα κορόιδα της Ανατολής και της Δύσης. Οποιος θέλει μπορεί να διαλέξει στρατόπεδο, αλλά ας το κάνει χωρίς κοινωνικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές φιοριτούρες. Η μόνη αξία που διακυβεύεται σ' αυτόν τον πόλεμο είναι η αξία του πετρελαίου».

Μη κερδοσκοπική... κερδοσκοπία

Ανώνυμη εταιρία με στόχο την «αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν» συστήνουν από κοινού τα παραπάνω «μη κερδοσκοπικά ιδρύματα» με τις τράπεζες Αγροτική, Alpha και Γενική. Ο τραγέλαφος, όμως, της... μη κερδοσκοπικής κερδοσκοπίας δε σταματά στην ακίνητη περιουσία των συγκεκριμένων ιδρυμάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ΕΕΣ, Α. Μαρτίνη, ο νέος φορέας έχει σκοπό και την «παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών προς νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο εσωτερικός «εχθρός»

«

Οποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας». Ετσι διακήρυξε ο πλανητάρχης Τζορτζ Μπους, όταν άρχισε την παγκόσμια «αντιτρομοκρατική» του εκστρατεία. Εδωσε εντολή στις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ να «συμμορφώσουν» με βομβαρδισμούς τους Αφγανούς. Παράλληλα, όμως, έχει αρχίσει ένας πόλεμος, που δεν καλύπτεται από τις τηλεοπτικές κάμερες. Θύματα, εδώ, είναι οι ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Για να εξασφαλίσει η άρχουσα τάξη των ΗΠΑ την κυριαρχία της στη Γη, πρέπει να εξασφαλίσει τα μετόπισθεν. Για να διεξάγει τον πόλεμό της, πρέπει να φιμωθούν οι φωνές που κριτικάρουν, να χτυπηθούν οι λαϊκές αντιδράσεις. Γι' αυτό ετοιμάζεται για τους Αμερικανούς πολίτες αντιτρομοκρατικός νόμος, που θα νομιμοποιήσει μια παραπέρα περιστολή των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών. Στα πλαίσια του ορισμού της τρομοκρατίας που θα δοθεί, θα ποινικοποιούνται πράξεις απλής παραβατικότητας, ακόμα και η διατύπωση διαφορετικών απόψεων, αυτών που δεν επιθυμούν να «είναι μαζί μας»...

Ανάλογες ενέργειες γίνονται και στη χώρα μας από την ελληνική κυβέρνηση. Θα μπορούσε, ποτέ, η εγχώρια άρχουσα τάξη να υστερήσει στα υπερατλαντικά συνεταιράκια και αφεντικά της; Η αμυντική στρατηγική αναθεώρηση υιοθέτησε το αμερικανοΝΑΤΟικό «αντιτρομοκρατικό» πολεμικό δόγμα. Η ένταξη της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων θα ενεργοποιήσει του δόγμα περί «εσωτερικού εχθρού». Οι μυστικές τους υπηρεσίες θα αναβαθμιστούν και θα ενισχυθούν. Γιατί και στην Ελλάδα ο «εσωτερικός εχθρός» πρέπει να χειραγωγηθεί, να περιθωριοποιηθεί, να συκοφαντηθεί, να κατασταλεί. Ετσι, οι διαταγές για επεμβάσεις και βομβαρδισμούς θα δίνονται και, προ πάντων, θα εκτελούνται πιο εύκολα, άνευ αντιρρήσεων και προβληματισμών - τουλάχιστον, έτσι πιστεύουν και εκεί στοχεύουν. Αλλωστε, και η χώρα μας θα πάρει πιο ενεργά μέρος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπου Γης. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ομοφωνία σ' αυτό το θέμα.

Η αναθεώρηση του στρατιωτικού δόγματος ήρθε να προστεθεί στο αντιδημοκρατικό δίχτυ, που τα τελευταία χρόνια εξυφαίνεται και στην Ελλάδα. «Αντιτρομοκρατικός» νόμος, συμφωνίες δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, κατασκοπευτικό δίκτυο Εσελον, Συνθήκη Σένγκεν. Ακολούθησαν τα μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων που αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ, η ενίσχυση της Ευρωπόλ, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, η εξαγγελία για δημιουργία ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η παρακολούθηση των επικοινωνιών σε επίπεδο ΕΕ, η δημιουργία ενιαίας ειδικής αστυνομικής ομάδας και η στενότερη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των ευρωπαϊκών κρατών με αυτές των ΗΠΑ.

Επίσης η προώθηση του ευρωτρομονόμου θα οδηγήσει στην παγίωση ενός αυταρχικού πολιτεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ορισμός του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα αποτελέσει τη βάση του, αναφέρεται σε πράξεις ατόμων ή ομάδων ατόμων, με στόχο «να απειλήσουν, να βλάψουν βαρύτατα ή και να καταστρέψουν τις πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές των κρατών αυτών». Ανοίγεται ο δρόμος για τον εξοβελισμό αντιπολιτευόμενων κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών δυνάμεων, την ανοιχτή ποινικοποίηση και δίωξη αντιλήψεων και πολιτικών στάσεων, που στέκονται κριτικά προς την κατεστημένη τάξη πραγμάτων και τις ισχύουσες κοινωνικοοικονομικές σχέσεις. Αυτό το αυταρχικό «κοστούμι», ήδη, έχει αρχίσει να δοκιμάζεται. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να το «προβάρει» και στο εγχώριο λαϊκό κίνημα. Το τελευταίο, βέβαια, δε βολεύεται μέσα σ' αυτό. Κι αντιδρά. Με τις πολύμορφες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, με πρωτοβουλίες και κινήσεις, όπως αυτή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», που θα γίνει μεθαύριο στο παλιό Πανεπιστήμιο, με πλατιά δράση και επαγρύπνηση.

Με τρόμο και αίμα

Αψυχα άπειρα

κορμιά,

(παιδιά, μανάδες

γέροι),

του δολοφόνου

στόμωσε

το δίκοπο

μαχαίρι,

μα συνεχίζει

να χτυπά

με μανιασμένο

βλέμμα,

θέλει και άλλα

θύματα,

κι άλλο

να τρέξει αίμα!

*

Αψυχα άπειρα

κορμιά

κι όλα τριγύρω

στάχτη,

ανατριχιάζει

όλη η Γη

κι «αίσχος»

φωνάζει «σφάχτη»,

αλλά αυτός

απτόητος

τους φόνους

συνεχίζει,

με τρόμο

κι αίμα, άλλωστε,

χρόνια

τον κόσμο ορίζει!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ