Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001 - αριθ. φύλλου: 8100

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ολισθηρός ΕΥΡΩ - ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ νέων αντιλαϊκών μέτρων

Αύριο η εκδήλωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στα Προπύλαια

Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των συνεπειών στην οικονομία από το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναπτύσσει μια πολυμέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων και των κινημάτων αντίστασης και ανυπακοής στις κυρίαρχες επιλογές. Χτες στο Λουξεμβούργο συνεδρίασαν τα συμβούλια υπουργών Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Συγκοινωνιών. Σύμφωνα με τις αποφάσεις:

  • Διατηρείται η δημοσιονομική πολιτική, παρά την επιβράδυνση στην οικονομία. Απόφαση που μεταφράζεται σε νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, χιλιάδες απολύσεις, κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ασφάλιση.
  • Ανοίγει ο δρόμος για την υπαγωγή των κινημάτων αντίστασης και των λαϊκών αγωνιστικών κινητοποιήσεων στην κατηγορία της «τρομοκρατίας». Θωρακίζονται οι αστυνομικοί και δικαστικοί μηχανισμοί με στόχο την ενίσχυση της παρακολούθησης και της καταστολής.

Πρώτη απάντηση δίνουν αύριο οι δημοκράτες της Αθήνας σε ανοιχτή συνάντηση - συζήτηση που οργανώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» στα Προπύλαια.


ΣΕΛ.  6   -   8

Η τρομοκρατία των ΗΠΑ

Η ομολογημένη μεν, μυστική δε επέμβαση των ΗΠΑ και της ΣΙΑ για την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, άρχισε στις 3 του Ιούλη του 1979, όταν - όπως αποκαλύπτει ο σύμβουλος του Κάρτερ, Ζμπίγνιου Μπρεζίνσκι - υπογράφτηκε το πρώτο διάταγμα για μυστική βοήθεια στις διάφορες συμμορίες. Βοήθεια που μεταφράστηκε με την παροχή οπλισμού (φωτό) για τρομοκρατικές επιθέσεις και δολοφονίες Αφγανών πατριωτών.

Αυτά όλα βέβαια είναι ψιλά γράμματα για τα ντόπια φερέφωνα των Αμερικανών, που στην προσπάθειά τους να καθαγιάσουν τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εξακολουθούν να πιπιλούν την καραμέλα της «σοβιετικής εισβολής».


ΣΕΛ.  3

ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ
Η υγεία του λαού στην Κούβα

«Η υγεία του λαού στην Κούβα δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Είναι δικαίωμα κάθε Κουβανού απ' τη γέννησή του ως τα βαθιά γεράματα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να διαχωριστεί από το υπόλοιπο σύστημα. Γι' αυτό και σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε για τους Κουβανούς να διαδηλώσουν την πίστη τους με το σύνθημα: "Σοσιαλισμός ή θάνατος"».

Τα λόγια ανήκουν στην Αλέιδα Γκεβάρα - κόρη του θρυλικού Τσε - που μίλησε χτες βράδυ σε εκδήλωση στην Αθήνα που οργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας με τη συμμετοχή οργανώσεων των γιατρών της Αθήνας.


ΣΕΛ.  14


Σήμερα στο «Ριζοσπάστη»

Ολα τα μέτρα που συζήτησαν και αποφάσισαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι υπουργοί Οικονομίας, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών


ΣΕΛ.  6  -  7
Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις αύριο φοιτητών και μαθητών σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πάτρα

ΣΕΛ.  11
Νέο συλλαλητήριο στις 8 του Νοέμβρη από Εργατικό Κέντρο και δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη

ΣΕΛ.  10
Βομβαρδίζουν κτίρια του Ερυθρού Σταυρού, κλινικές, χωριά και νοσοκομεία

ΣΕΛ.  15

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ