ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Ερυθρός Σταυρός και μια κλινική οι «στρατηγικοί στόχοι»
  • «Χειρουργικά χτυπήματα» στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού στην καρδιά της Καμπούλ και σε μια κλινική στο Κανταχάρ
  • Περισσότεροι από 400 άμαχοι νεκροί είναι ο απολογισμός των 10ήμερων βομβαρδισμών, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν
  • Σε δράση τα αμερικανικά ελικόπτερα αλλά και τα AC 130, που προοιωνίζονται την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων

Φωτιά έχει πιάσει στις εγκαταστάσεις του Ερυθρού Σταυρού με το βομβαρδισμό. Η Φωτογραφία είναι από τηλεοπτική λήψη

Associated Press

Φωτιά έχει πιάσει στις εγκαταστάσεις του Ερυθρού Σταυρού με το βομβαρδισμό. Η Φωτογραφία είναι από τηλεοπτική λήψη
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Οι αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού και μια κλινική αποτέλεσαν χτες, με τη σειρά τους, «στόχους στρατηγικής σημασίας», που έπρεπε να καταστραφούν, όπως είχαν αποτελέσει την προηγούμενη βδομάδα, χωριά, κατοικίες, αλλά και το κτίριο του ΟΗΕ.

«Δύο εκ των αποθηκών της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στο κέντρο της Καμπούλ καταστράφηκαν» θα δηλώσει ο επικεφαλής Ασφαλείας των Ταλιμπάν, Μουλά Ροχάνι.

Αυτή τη φορά οι ισχυρισμοί του καθεστώτος των Ταλιμπάν, δεν μπορούσαν ούτε να διαψευστούν ούτε να χαρακτηριστούν υπερβολές. Η είδηση, εξάλλου, επιβεβαιώθηκε από τους ίδιους τους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού. «Ηταν αναντίρρητα ένας πολιτικός στόχος» θα δηλώσει, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» αλλά και το βρετανικό BBC, ο επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού, Ρόμπερτ Μόνι και θα προσθέσει «Επιπροσθέτως στη στέγη των κτιρίων υπήρχε ολοκάθαρο το σήμα του ICRC μαζί με τον κόκκινο σταυρό» και θα καταλήξει ότι «πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποφεύγονται τέτοια χτυπήματα». Ενώ, ο αναπληρωτής του, Πασκάλ Ντιπόρτ, θα προσθέσει στο «Ρόιτερς» ότι δύο βόμβες έπεσαν στο κτιριακό συγκρότημα με τις αποθήκες, μία μέσα και μία ακριβώς μπροστά. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι βόμβες αυτές, ευτυχώς ,δεν προκάλεσαν θάνατο αμάχων, μόνο το σοβαρό τραυματισμό ενός μέλους του αφγανικού προσωπικού του Ερυθρού Σταυρού, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της CICR από το Ισλαμαμπάντ, ενώ κατέστρεψαν περίπου το 35% των πραγμάτων που ήταν αποθηκευμένα σε αυτή. Μέλη σωστικών συνεργείων και εργαζόμενοι στην CICR κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά με πυροσβεστήρες και να σώσουν το υπόλοιπο φορτίο από τρόφιμα και ανθρωπιστικό υλικό που βρισκόταν στην αποθήκη, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Κλινική... στρατηγικός στόχος!

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο ICRC ήδη επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ, ενώ σε ανάλογο διάβημα προχώρησε και η ηγεσία του ICRC, στην έδρα της στη Γενεύη προς την αμερικανική αποστολή. Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC, πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις και γραφεία που αποστέλλουν ανθρωπιστική βοήθεια ήδη έχουν αρχίσει να αναχωρούν από το Αφγανιστάν, καθώς οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν ότι δεν μπορούν πια να εγγυηθούν την ασφάλειά τους όσον άφορά στους βομβαρδισμούς.

Αν οι υπάλληλοι του ICRC στάθηκαν τυχεροί, εν αντιθέσει με τους υπαλλήλους του ΟΗΕ, οι απώλειες και των δύο αυτών διεθνών οργανισμών δεν μπορούν να συγκριθούν με τις απώλειες μεταξύ του άμαχου αφγανικού πληθυσμού. Τα ξημερώματα της Τρίτης, επλήγη μία κλινική στο Κανταχάρ όπου δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Χανάν Χεμάτ, διευθυντή του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων των Ταλιμπάν, «Μπαχτιάρ», εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη συνοικία Παντζουέι και πέντε σε κλινική, η οποία επίσης επλήγη κατά τους βομβαρδισμούς, στη συνοικία Νταμάν. Συνολικά, όπως υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν και δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τις δέκα ημέρες των βομβαρδισμών, έχουν ξεπεράσει τους 400.

Πάντως, όπως αναφέρει το BBC, στο Κανταχάρ, όπου επλήγη και η κλινική, έδρασαν για πρώτη φορά οι αποκαλούμενες «ιπτάμενες κανονιοφόροι» AC-130. Την είδηση για την ανάληψη δράσης των αμερικανικών κανονιοφόρων AC-130 επιβεβαίωσε χτες και εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, που πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται στα περίχωρα της Καμπούλ και στο Κανταχάρ, με ένα τουλάχιστον αεροσκάφος αυτού του τύπου.

Περίπου 50 μαχητικά αεροσκάφη και 10 βομβαρδιστικά πήραν μέρος στους προχτεσινούς βομβαρδισμούς που είχαν ως στόχο συγκεντρώσεις αναδιπλούμενων στρατευμάτων και πολεμικού υλικού, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς και χώρους αποθήκευσης πυραύλων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του.

Ελικόπτερα, κανονιοφόρα και;

Σύμφωνα με αναλυτές, η ανάληψη δράσης των «βραδυκίνητων» AC 130 -τετρακινητήρια αεροσκάφη που φέρουν κανόνι 105 χιλιοστών και πολυβόλα και πλήττει με καταιγιστικά πυρά στόχους επί του εδάφους- σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά και μαχητικά ελικόπτερα, σημαίνει ότι η επιχείρηση στο Αφγανιστάν εισήλθε στη δεύτερη φάση της. Οπως υποστηρίζουν στρατιωτικοί αναλυτές, η ανάληψη δράσης πυρός των AC 130 που έχουν «απίστευτη δύναμη πυρός» έχουν ως κύριο στόχο την «μπριγάδα 55», μια μονάδα 500 «Αράβων εθελοντών» που θεωρούνται ως «η καρδιά» των δυνάμεων του Μπιν Λάντεν, όπως ανέφερε χτες η ρωσική τηλεόραση. Κάτι που σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης φάσης...

Εξάλλου, όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε καταστήσει σε όλη την υφήλιο σαφές, επίκειται η επόμενη φάση των επιχειρήσεων με τη χρήση ειδικών δυνάμεων, αφού ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα αεροπορικών βομβαρδισμών με την εξουδετέρωση της αντιαεροπορικής άμυνας και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων των Ταλιμπάν. Σε αυτό το μήκος κύματος και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ προειδοποίησε χτες ότι η αμερικανική αεροπορία θα βομβαρδίζει στο προσεχές διάστημα τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, που βρίσκονται βορείως της Καμπούλ. Σύμφωνα με τον Ράμσφελντ, ο λόγος που ο τομέας αυτός δεν επλήγη σχετικά ως σήμερα, δεν οφείλεται σε κάποιο σχέδιο, για να εμποδιστεί η προέλαση της αντιπολίτευσης, αλλά λόγω του γεγονότος ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν επέτρεπαν την αναγνώριση και τον καθορισμό των στόχων. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι η αεράμυνα των Ταλιμπάν εξακολουθεί να παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος, καθώς διαθέτει τουλάχιστον έναν εκτοξευτήρα πυραύλων έδαφος -αέρος, πυραύλους Στίνγκερ και κρυμμένα ελικόπτερα.

Προειδοποιήσεις Ράις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τηλεοπτικού πολέμου και προπαγάνδας συνέχεια, ως μέρος του ψυχολογικού πολέμου, ενός ακόμη σκέλους αυτού του πολέμου.

Παρότι η αμερικανική κυβέρνηση εμμένει στον αποκλεισμό του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου «Al Jazeera», οι Δυτικοί και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «ζητούν» χρόνο στο κανάλι και συνεχίζουν να παρελαύνουν. Χθες ήταν η σειρά της υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, που, στην 20λεπτη συνέντευξή της, τόνισε ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν ισοδυναμεί με πόλεμο κατά του Ισλάμ», ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να επιδιώκει μία συνάντηση του Προέδρου Τζορτζ Μπους με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και, το κυριότερο, πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση εάν το Ιράκ θίξει τα αμερικανικά συμφέροντα, και πως η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τη Συρία «να σταματήσει να ενισχύει την τρομοκρατία».

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε η Ράις, οι ΗΠΑ εξετάζουν πολύ προσεκτικά την περίπτωση του Ιράκ, για την ακρίβεια το «παρακολουθούν», καθώς, όπως τονίζει, «ανησυχούμε για τον Σαντάμ Χουσεΐν, γιατί έχει τη δυνατότητα να παρασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ