Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Οχι» στην ενσωμάτωση

Καθώς μέρες τώρα μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, με βομβαρδισμούς, παράπλευρες απώλειες και πολεμικά ανακοινωθέντα, βρίσκεται εν εξελίξει ο καθημερινός επίσης σοβαρός πόλεμος της προπαγάνδας. Αυτή η καθημερινή προσπάθεια των πολιτικών εκπροσώπων της άρχουσας τάξης στη χώρα μας και όλο τον κόσμο, που πασχίζουν να χειραγωγήσουν τους λαούς ότι και αυτή η φάση του πολέμου γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους, για την εξουδετέρωση του απάνθρωπου καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, της διεθνούς τρομοκρατίας και για να διατηρηθούν δήθεν οι μεγάλες αξίες του «ελεύθερου κόσμου», η δημοκρατία και οι διεθνείς θεσμοί!

Στη χώρα μας από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, δήλωσε την πλήρη ταύτισή του με τη σταυροφορία Μπους για την «πάταξη της τρομοκρατίας», γιατί «το συμφέρον της ισχυρής Ελλάδας» είναι να είμαστε με τους ισχυρούς». Δίνονται όλες οι διευκολύνσεις που χρειάζονται και ζήτησαν οι Αμερικάνοι και παρακαλάνε να τους ζητήσουν και άλλα. Ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, το είπε ξεκάθαρα ότι αν μας ζητηθούν και Ελληνες στρατιώτες να πολεμήσουν... για «τα ιδανικά του ελεύθερου κόσμου» στο Αφγανιστάν, δε θα έχουμε αντίρρηση. Πιο κυνικός ο Θ. Πάγκαλος είπε απροσχημάτιστα ότι ο πόλεμος γίνεται για τα πετρέλαια και ότι αν δε χτυπηθεί η τρομοκρατία, ας ξεχάσει ο καλοπερασάκιας πολίτης της Δύσης το φτηνό πετρέλαιο... Αυτή η εκχυδαϊσμένη μορφή προπαγάνδας που άλλοι πιστεύουν αλλά δεν τη διατυπώνουν ανοιχτά, δείχνει ότι ο δρόμος της «εκπόρνευσης» συνειδήσεων είναι για το καπιταλιστικό σύστημα ατού, ή αλλιώς το δόγμα «με τους φονιάδες και τους θύτες και ας υπάρχουν θύματα»...

Η ΝΔ δηλώνει στο πλευρό της κυβέρνησης για τα... εθνικά συμφέροντα, από κοντά με τους Μπιστικούς και τους γνωστούς στρατευμένους ΝΑΤΟφρονες των ΜΜΕ. Ο ΣΥΝ με ευθύνη της ηγεσίας του, κάνει τα πάντα προκειμένου να μην εκφραστεί η πηγαία αντιιμπεριαλιστική διάθεση του λαού μας, να μην αναπτυχθεί ένα πλατύ ενωτικό μέτωπο κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ολοι οι παραπάνω στο σημερινό κρίσιμο για τους λαούς ζήτημα - πρόκληση «ενσωμάτωση στην ιμπεριαλιστική τάξη ή ρήξη και ανατροπή της», απαντούν «ναι» στην ενσωμάτωση.

Στην άλλη όχθη, των λαϊκών συμφερόντων, βρίσκονται οι κομμουνιστές, οι φιλειρηνιστές, οι άνθρωποι της προόδου, πολλές άλλες αγωνιστικές κοινωνικές και πολιτικές λαϊκές δυνάμεις, που έχουν συναντηθεί, συνεργαστεί, συμπαραταχτεί, σε πολλά μέτωπα πάλης. Είναι οι δυνάμεις εκείνες που στα κηρύγματα συμβιβασμού και υποταγής, στα κελεύσματα για «κοινωνικούς διαλόγους» που καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις, απάντησαν και απαντούν με το δίκιο της συντριπτικής πλειοψηφίας του εργαζόμενου λαού. Που σε τίποτα δεν ωφελείται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε αντίθεση με τους καπιταλιστές και όσους τους υπηρετούν, που διεκδικούν όχι μόνο αυτά που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες αλλά και νέα δικαιώματα προσαρμοσμένα στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες. Οσες δυσκολίες και να έχει η επιλογή, της αντίστασης και της ρήξης, είναι ο μονόδρομος για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα, αν θέλουν να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και αξία.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Εξαφανίζουν» και τα θύματα!

Γρηγοριάδης Κώστας

Δέκα μέρες τώρα οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν μέρα και νύχτα το Αφγανιστάν, αλλά η «ενημέρωση» του Πενταγώνου επιμένει ότι δεν υπάρχουν θύματα! Δε φτάνει που εξαφανίζουν ολόκληρα χωριά (βλέπε Καράμ), επιδιώκουν να εξαφανίσουν και τις αποτρόπαιες και απάνθρωπες συνέπειες των βομβαρδισμών, με τη χειραγώγηση των ΜΜΕ. Μην ακούτε τι λένε οι Ταλιμπάν, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντ. Ράμσφελντ και στη γραμμή αυτή φαίνεται να συμμορφώνονται τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες. Η UNICEF απευθύνει δραματική προειδοποίηση ότι 100.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από τις κακουχίες τον ερχόμενο χειμώνα, αλλά αυτό που διαφημίζεται είναι η άχρηστη και «επικίνδυνη» προπαγανδιστική ρίψη τροφίμων στα κεφάλια των Αφγανών και στα ναρκοπέδια. Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν στον πόλεμο νέα όπλα μαζικών θανάτων, όπως οι λεγόμενες ιπτάμενες κανονιοφόροι, τα AC-130 (πρόκειται για τετρακινητήριο αεροσκάφος που φέρει κανόνι 105 χιλιοστών και πολυβόλα και πλήττει με καταιγιστικά πυρά στόχους επί του εδάφους), αλλά, όπως λένε στερεότυπα τα φερέφωνά τους, «δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα»!

Δεν περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από τους δολοφόνους των λαών. Το ίδιο έκαναν στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ (500.000 μικρά παιδιά είναι θύματα των «παράπλευρων ζημιών»), στο Σουδάν κ.ο.κ. Μόνο αν οι λαοί σταματήσουν το δολοφονικό τους χέρι, δε θα θρηνήσουμε άλλα θύματα αθώων.

Σημίτης και ΝΔ

Ξεσπάθωσε χτες ο Γ. Σουφλιάς: «Ποιος είναι ο κ. Σημίτης; Εφαρμοστής της πολιτικής της ΝΔ είναι, διότι η ΝΔ έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ», είπε απαντώντας (στον «Φλας») στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι δήθεν η ΝΔ υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική! Φυσικά δεν έχει άδικο. Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους ακόμα και σε διαχειριστικό επίπεδο. Το ζητούμενο, όμως, είναι να καταφέρει ο λαός να χειραφετηθεί από το ζυγό του δικομματισμού και να πάρει τις τύχες στα χέρια του.

Το ασφαλιστικό

Στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που έγινε τον Ιούνη, παρέπεμψε με χτεσινές δηλώσεις του τη λύση του ασφαλιστικού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος. Μάλιστα χαρακτήρισε θετική την αναφορά του πρωθυπουργού στο 6ο συνέδριο ότι η «λύση» δε θα βάζει σε δοκιμασία τα συμφέροντα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Το γεγονός ότι η ομόφωνη απόφαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιούνη, καθόλου δεν αμφισβητούσε τον αντιασφαλιστικό χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης και παρέπεμπε στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», δε φαίνεται να ανησυχεί τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Κάνει εντύπωση πάντως ότι ο Χ. Πολυζωγόπουλος ξέχασε γρήγορα τις «δεσμεύσεις του», από το βήμα των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, αγνοεί τα αιτήματα που έθεσαν οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές μπροστά στο Πεδίο του Αρεως και εναποθέτει τη «λύση» του ασφαλιστικού στα χέρια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Για ένα, πάντως, να είναι σίγουρος. Οι εργαζόμενοι, όπως και την περασμένη Ανοιξη, αντιπάλεψαν τα αντιασφαλιστικά μέτρα στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις και στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, έτσι και τώρα θα δώσουν την απάντηση που πρέπει.

Το ... λάθος

Γρηγοριάδης Κώστας

Ε, ΟΧΙ και λάθος των Αμερικανών, που χτυπήθηκε αποθήκη του «Ερυθρού Σταυρού». Οι Αφγανοί φταίγανε, που είχαν γράψει την ταμπέλα στη γλώσσα τους. Να τα γράφουν στα αγγλικά άλλη φορά, να ξέρει κι ο πιλότος τι βομβαρδίζει.

Μόνο αυτό δεν είπαν ακόμη οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι των Αμερικανών, αλλά ας μην βιαζόμαστε, είναι ικανοί να κάνουν και τέτοια δήλωση.

Ε, ΟΧΙ ΔΑ να ψάχνουν τώρα το ΕΚΟΦΙΝ και οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις διόδους του «βρώμικου χρήματος», προκειμένου να εντοπίσουν τα οικονομικά αποθεματικά των τρομοκρατών και να δηλώνουν έκπληκτοι με αυτά που βρίσκουν! Μας δουλεύουν;

Αυτοί τα φτιάξανε αυτά τα μονοπάτια, αυτοί τα σχεδιάσανε και αυτοί τα κάνανε επίσημη νομοθεσία των κρατών τους και του διεθνούς δικαίου, στο όνομα πάντα της ελεύθερης οικονομίας. Μη μας μιλάνε τώρα σαν αθώες περιστερές. Μέχρι κι ο Παπαντωνίου, μας παρουσιάζεται ως άσχετος και ότι δεν ξέρει από τέτοια πράγματα. Κάτι μυστήριοι «σχηματισμοί» συμφερόντων, που κανείς δεν ξέρει ποιος βρίσκεται από πίσω, δεν είναι αυτοί στους οποίους ξεπουλά το δημόσιο τομέα; Ετσι κρύβονται κεφάλαια, αν δεν το ξέρει.

Υπάρχουν, επίσης, και οι εταιρίες καζίνο και γενικώς του τζόγου. Ούτε αυτές τις γνωρίζει; Οχι τίποτε άλλο, μα αυτός συμπλήρωσε, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τη νομοθεσία που τους αφορά.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΠΑΜΕ, ΒΡΕ παιδιά, καλή η σεναριολογία περί ανασχηματισμού, αλλά κι ο Πάγκαλος υπουργός Γεωργίας; Μήπως το παρακάνουμε λιγάκι; Αυτό πραγματικά θα δώσει ένα ενδιαφέρον στην πολιτική ζωή του τόπου, αν συμβεί!

Οσο για τον αντικαταστάτη του Λαλιώτη, σίγουρα θα είναι δύσκολη επιλογή. Πρέπει αυτός που θα οριστεί να έχει σαφώς καλλιτεχνικές ευαισθησίες και, το κυριότερο, αγάπη για την τέχνη της μακέτας, αλλιώς δε γίνεται τίποτε.

Για την αγάπη προς τις κατασκευαστικές εταιρίες, δε γίνεται καν συζήτηση, θεωρείται ως ένα το κρατούμενο και απόλυτο δεδομένο.

Οι τρομοκρατικοί λογαριασμοί

Συνεχιζεται ο έλεγχος, σημειώνεται στα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων, για να εντοπισθουν «τρομοκρατικοί» λογαριασμοί στις ελληνικές τράπεζες, με βάση τις λίστες που έδωσαν οι ΗΠΑ, αλλά και η Ε.Ε. Εχει σημειωθεί, μάλιστα και δεν έχει διαψευσθεί, ότι στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται 500 και πλέον ύποπτοι για συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις ή άτομα.

Κατόπιν όλων αυτών, λοιπόν, αναρωτιόμαστε, αν στις παραπάνω λίστες συμπεριλαμβάνεται και η πετρελαϊκή εταιρεία «Αρμπούστο Ενερτζι», την οποία - σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» - είχαν ιδρύσει συνεταιρικά στο Τέξας, το 1978, ο επιχειρηματίας τότε Τζ. Μπους τζούνιορ και ο Σαλέμ μπιν Λάντεν, αδελφός του καταζητούμενου και πρωτότοκος γιος της οικογένειας, που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1983. Αναρωτιόμαστε, επίσης, αν συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί της ΣΙΑ, όπως και αυτοί των άλλων αμερικανικών και δυτικών μυστικών υπηρεσιών, μέσα απο τους οποίους χρηματοδοτούνται τα κάθε λογής ανά τον κοσμο μισθοφορικά, εθνικιστικά και αντικομμουνιστικά κινήματα, ομάδες δολοφόνων και προβοκατόρων, κλπ, κλπ.

Σ' αυτά μπορεί να δώσει απάντηση κάποιος αρμόδιος;

Το ξέπλυμα

Μια πολύ εύστοχη παρατήρηση έκανε τις προάλλες ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος σε τηλεοπτική συζήτηση, με θέμα τις επιθέσεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν. Πολύ φοβάμαι, είπε - σχολιάζοντας τις θέσεις και απόψεις όλων εκείνων που υποστηρίζουν πως η επίθεση των Αμερικανών γίνεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το καλό της ανθρωπότητας - ότι βρισκόμαστε μπροστά στο εξής σκηνικό: Οπως οι μεγάλες τράπεζες πρωτοστατούν στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος (δηλαδή των χρημάτων που προέρχονται από την πορνεία, το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών), έτσι και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να ξεπλύνει όλα τα μεγάλα εγκλήματα που έχει διαπράξει μέχρι σήμερα κατά της ανθρωπότητας (δολοφονίες ηγετών σε διάφορες χώρες του κόσμου, οργάνωση πραξικοπημάτων και εγκαθίδρυση στρατιωτικών κυβερνήσεων κλπ.), βαφτίζοντας τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν επίθεση κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας...

Κάπως έτσι περιέγραψε τις εξελίξεις - μαζί με όλα τα ευτράπελα που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες - ο Κώστας Καζάκος, αλλά φαίνεται πως η εύστοχη επισήμανσή του απευθυνόταν σε «ώτα μη ακουόντων»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Κοινωφελές έργο» παράγει ο... πόλεμος

Παράγεται «κοινωφελές έργο», κατά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο από την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών. Μάλιστα. Εφθασε στο σημείο να το πει και αυτό, στη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή, σχετικά με τα έργα αντιμετώπισης βιοχημικού πολέμου, που εν μέσω πολεμικού «πυρετού» πραγματοποιούνται στη βάση της Σούδας. Αυτή την απύθμενου θράσους και προκλητική τοποθέτηση, έκανε ο αρμόδιος για την Αμυνα της Ελλάδας υπουργός, αυτός ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά, εκ μέρους της κυβέρνησης Σημίτη, την ευθύνη για τον «εκσυγχρονισμό» της εξάρτησης, την πλήρη μετεξέλιξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικό παράρτημα και τη μετατροπή συνολικά της χώρας μας σε ιμπεριαλιστική βάση και ορμητήριο πολέμου.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος θεωρώντας ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς χωρίς μνήμη και δική τους κρίση, αφού παραδέχτηκε την ύπαρξη έργων αντιμετώπισης βιοχημικού πολέμου στην περιοχή της βάσης της Σούδας, επιχείρησε να παρουσιάσει όσα γίνονται ως... ενίσχυση του Ελληνικού Στρατού και της τοπικής κοινωνίας! Επιβεβαίωσε δηλαδή εμμέσως τη «στοχοποίηση» της βάσης της Σούδας και συνολικά της Κρήτης, στο όνομα των αναγκών της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής εκστρατείας για «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», με ζητούμενο, όπως ανέφερε, μια «πολιτική ασφάλειας και προστασίας για όλους τους λαούς της Γης».

Δηλαδή, η Σούδα μετατρέπεται σε πόλο έλξης ενδεχόμενων αντιποίνων, χημικών ή βιολογικών, πολεμικών ή τρομοκρατικών, ακόμα και προβοκατόρικων αν αυτό απαιτήσουν οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών. Και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας καθησυχάζει τους κατοίκους της περιοχής λέγοντάς τους ότι οι εγκαταστάσεις που γίνονται στο νοσοκομείο και στο ελικοδρόμιο της Σούδας, για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας απειλής, αποτελούν «κοινωφελές έργο»! Αποσκοπούν στην «προστασία της περιοχής» και σε καμιά περίπτωση αυτά τα έργα «δεν υποδηλώνουν επιθετικές ενέργειες». Δεν έμεινε εδώ. Οπως είπε, μπορεί την όποια εγκατάσταση να την «αξιοποιήσουν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί για να πάνε στις δικές τους αποστολές, αλλά είναι και υπέρ της τοπικής κοινωνίας».

Χάνουν λοιπόν οι λέξεις το νόημά τους. Ο Α. Τσοχατζόπουλος τα λέει όλα αυτά, σαν να μην τρέχει τίποτα. Εξάλλου, πρέπει ο λαός να εθιστεί στην αναγκαιότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να μάθει να ζει με αυτόν αλλά και να πεθαίνει εξαιτίας του και από 'κει και πέρα να... δούμε τι ψίχουλα θα πάρουμε κι εμείς. Αυτή είναι με απλά λόγια η πολιτική της κυβέρνησης. Για την εξυπηρέτηση αυτής της λογικής παραμερίζονται όλα τα άλλα, η Εθνική Αμυνα, η ασφάλεια του λαού, η ειρήνη. Ομως έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο αντίπαλο που είναι η ίδια η συνείδηση του ελληνικού λαού που δεν τρώει «κουτόχορτο». Σκέπτεται, αναζητά και βρίσκει τρόπους αντίδρασης απέναντι σε όλους αυτούς που προσπαθούν να του προσφέρουν το θάνατο.

Καμία «λευκή επιταγή» από τους εργαζόμενους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι ολοφάνερο ότι η «λευκή επιταγή» που ζήτησε και πήρε ο Κ. Σημίτης από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταφραστεί σε «εν λευκώ εξουσιοδότηση» από τους εργαζόμενους. Αυτό ήθελε και επιδίωξε η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, να πάρει δηλαδή μέσα από ένα κομματικό συνέδριο και την «κυριαρχία» του Κ. Σημίτη το «πράσινο φως» για ταχύτερη και πιο αποφασιστική υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών και μάλιστα να παρουσιάσει ότι κάτι τέτοιο έχει τη συναίνεση και την επιδοκιμασία της... κοινωνίας(!). Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι κρατικοδίαιτοι, εν πολλοίς, εκλέκτορες του ΠΑΣΟΚ και οι εργαζόμενοι δεν έχουν και μεγάλη σχέση μεταξύ τους. Αυτό που ενδιαφέρει και ενώνει τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ είναι η «νέα νίκη» στις εκλογές, προφανώς για να διατηρήσουν την επαφή τους με τη νομή της εξουσίας. Ομως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, ούτε βέβαια ανέχονται μια νέα επίθεση στα εναπομείναντα δικαιώματά τους. Μπορεί, λοιπόν, ο Κ. Σημίτης να λέει ότι δε θα δεχτεί αμφισβήτηση της πολιτικής του από τη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» (λες και ποτέ τον εμπόδισε να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές επιλογές του) αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει τέτοιες «αξιώσεις» από τους εργαζόμενους. Εκτός κι αν οραματίζεται «γύψους» και «φίμωτρα» για το λαό μας...

Ιοί θανάτου

Φωνάζουν

για τον άνθρακα

μέρες και μέρες

τώρα

κι αποσιωπούν

πως έχουμε

μικρόβια πληθώρα,

που 'ναι σαφώς

χειρότερα

και πιο θανατηφόρα.

*

Χειρότερο μικρόβιο,

θαρρώ το ξέρουν

όλοι,

είναι το ΝΑΤΟ,

που ωχριά

μπροστά του

κι η πανώλη,

αλλά κι οι ΗΠΑ,

φυσικά,

για ολόκληρη

τη σφαίρα

μικρόβιο είναι

φοβερό, σαφώς

σαν τη χολέρα!

*

Σαν και τους δυο

αυτούς ιούς

δεν έχ' άλλους

η φύση

κι ως τώρα

άπειρες ψυχές

έχουν παντού

«θερίσει»!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ